Monica Nebelius utreder spørsmålet om barneekteskap for den svenske regjeringen. Hun forklarer at i dag kan verken politiet, skolen eller sosialen gjøre noe med saken. Nebelius har lagt frem nye lovforslag for tvangsekteskap og menneskehandel for justisminister Beatrice Ask.
Ifølge Nebelius er det ikke bare en lovendring og –skjerpelse som må til, også kunnskap hos skoler, sosialtjenesten, politiet og domstoler må bli bedre.
– I dag kanske socialen kallar till ett möte med skolan och säger «nu får du avgöra om vi ska gå vidare». Men tösen ska inte få vara den som får ta smällen. Det ansvaret kan man inte lägga på ett barn, sier hun.
I tillegg må kunnskapen økes over landet, for å sikre likebehandling uansett hvor i Sverige man bor.
Anna Gustafsson, sjef for familievoldsenheten i Malmö, er den som utreder tvangsekteskapsproblematikken i praksis, Hun støtter en lovendring, men tror ikke det blir så enkelt likevel.
– Barn ska inte giftas bort! Alla steg som tas i den riktningen är bra, sier hun.
Men i virkligheten er problemet ikke lovteksten, men bevisene.
– Vi måste ju kunna visa att barnet gifts bort, att vigseln är giltig. För polisens del är bevisningen den svåra biten, och det kommer det att forsätta vara, sier Gustafsson, og føyer til:
– Grunden när man utreder brott i nära relationer är förhöret. För brottet sker i den kretsen där det är meningen att folk inte ska se. Vi försöker förbättra miljön så att kvinnor och barn kan berätta på ett bra sätt.
Allmennpreventivt tror hun derimot ikke loven blir virkningsfull i det hele tatt, i alle fall ikke på kort sikt.
– Det krävs att man följer med i den svenska debatten. Problemet är att många av de här föräldrarna inte gör det.
I Norge ble det foretatt endringer i ekteskapsloven i fjor for å hindre barnekteskap og tvangsekteskap. De viktigste endringene som trådte i kraft var:
· Ekteskapsloven (§ 18a) fastslår at et ekteskap inngått i utlandet anerkjennes her i riket så framt det er gyldig inngått i vigselslandet og det åpenbart ikke vil virke støtende på norsk rettsorden (ordre public).
· Ekteskap inngått i utlandet der minst en av partene er norsk statsborger eller fast bosatt i Norge på vigselstidspunktet, skal ikke anerkjennes i Norge dersom
– ikke begge parter var tilstede under vigselen, eller
– en av partene var under 18 år, eller
– en av partene allerede var gift
· Det gis en mulighet for å kunne anerkjenne opprinnelige ikke godkjente ekteskap på begge parters begjæring dersom det foreligger sterke grunner.
· Fylkesmannen kan ikke gi tillatelse til inngåelse av ekteskap dersom søker er under 16 år. Fylkesmannen kan kun gi tillatelse for inngåelse av ekteskap mellom 16 og 18 år hvor det foreligger sterke grunner.
· Adgangen til direkte skilsmisse ved dom i § 23 utvides til å gjelde tvangsekteskap generelt, herunder der andre enn ektefellen har utøvet tvangen.
· Straffeprosesslovens §§ 3 og 427 bestemmer at krav om ugyldighet (ev. direkte skilsmisse) også kan fremmes i sak hvor andre enn ektefellen er siktet.