Hege Storhaug, HRS
Debatten raste i fjor etter utgivelsen min av boken Tilslørt. Avslørt. Et oppgjør med norsk naivisme. Særlig islamister og kommunister skrek opp i forsvar for sløret, og argumenterte blant annet med hvordan tildekning skjermer mot trakassering fra menn.
Selv har jeg en helt annen erfaring, basert på en god del års arbeid innen feltet både i Norge, Pakistan og andre land: Jo mer utbredt sløret er, dess mer seksuell trakassering i det offentlige rommet av kvinner. I boken siterte jeg blant annet to pakistanske kvinner som nettopp har opplevd dette: norskpakistanske Fahrat Taj innvandret til Norge for få år siden fra det man kan kalle ”burkaland” i Pakistan, de svært konservative nordvestområdene. I hjembyen der Taj vokste opp, bar så godt som alle kvinnene burka, inkludert henne selv. Når Taj i voksen alder besøkte Pakistans storbyer, som er mindre konservativt, kastet hun hele det muslimske klesregimet på båten. Og hvor ble hun mest trakassert? Tilslørt i hjembyen. Taj forklarer hvorfor: ’Noen av mine mannlige kollegaer, slektninger og bekjente i Pakistan har vært ærlige nok til å innrømme overfor meg at hijab vekker menns nysgjerrighet: de klarer simpelthen ikke å motstå ønsket om å finne ut hvilken skjønnhet som gjemmer seg inne i hijabet. Derfor stirrer og stirrer de på kvinner i hijab. De sier at de fleste menn antakelig ikke ville sendt et ekstra blikk etter en fremmed kvinne på offentlige steder, hvis de ikke bar hijab.’
Da Taj ankom Norge fikk hun det hun kaller et ”kultursjokk”. Menn i gatene kastet ikke et eneste ekstra blikk på henne. Hun undret først om norske menn kanskje mente at hun ikke var attraktiv, for Taj trodde at erfaringene hennes fra Pakistan var universelle: At menn verden over seksuelt trakasserte kvinner i det offentlige rommet. Det samme trodde min beste venninne fra Islamabad. Da hun ankom Norge første gang fikk hun det samme ”kultursjokket” som Taj. Hun kunne møte menns blikk på gaten, hun kunne endog sitte alene på kafé uten å være i nærheten av å bli trakassert. ”For første gang i livet” opplevde hun å bli ’behandlet som et menneske, ikke som et objekt’, som hun formulerte det.”
Ferske tall fra Egypt bekrefter nå hypotesen om økt tildekking og økt trakassering. Aftenposten.no rapporterer 83 prosent av Egypts kvinner har opplevd å bli utsatt for seksuell trakassering. 98 prosent av utenlandske kvinner på besøk i Egypt har vært utsatt for trakassering. 62 prosent av mennene har vedgått å ha deltatt i slike overgrep (Kilde: Det egyptiske senter for kvinners rettigheter).
En ung egyptisk filmskaper, Noha Rashid Saleh, fant seg ikke i å bli trakassert på det groveste. Da føreren av en varebil sist sommer gjentatte ganger forsøkte å beføle henne, grep hun tak i bilens sidespeil og hindret sjåføren i å kjøre videre. Deretter oppsto det et munnhuggeri der flesteparten av de forbipasserende støttet sjåføren, men uten at den 27 år gamle kvinnen ga opp. Så halte hun ham med til nærmeste politistasjon og anmeldte ham for seksuell trakassering. Politiet ville ikke ta imot anmeldelse, med da tok opposisjonsavisen Badeel affære og anklaget myndigheten for å overse den stadig mer omgripende og mer aggressive trakasseringen av kvinner. Ifølge Aftenposten, beskrev avisen på lederplass hvordan muslimske predikanter i tiår etter tiår har bidratt til slike holdninger.
Artikkelen ga støtet til en kampanje som medvirket til at sjåføren ble stilt for retten, tiltalt for seksuell trakassering. Dommen har nå falt: Sjåføren ble ilagt hele tre års hardt straffearbeid og han ble dømt til å betale kvinnen over 6 000 norske kroner, som er en svært høy sum i egyptisk målestokk. Aldri før skal noen ha blitt dømt for å ha befølt en kvinne.
Mange av mennene som trakasserer kvinner, prøver å gjemme seg bak påstanden om at det er kvinnenes egen skyld fordi de har opptrådt ”utfordrende”. Men flertallet av de utsatte kvinnene er kledd som egyptiske kvinner flest – med slør og heldekkende drakt.
Tja, hva sier alle ”Martinene, Magnusene og Mariamene” til dette? Kanskje den ultimate løsningen er burka i lettmetall?