Hege Storhaug, HRS
Dype erkjennelser kan sitte langt inne. Egentlig bør de det, for jo dypere de sitter, og dess lengre tid de bruker på å modnes, dess tryggere kan man antakelig være på at ”man har sett lyset” når erkjennelsen presser seg frem og ut. Min erkjennelse om assimilering har vitterlig tatt mange år å modnes (det første dryppet kom i Berlingske tidende i 2003, også publisert i Klassekampen), for knapt noen andre begrep er så politisk betent som assimilering. Asimilering assosieres på autopilot med overgrep, grunnet historiene om den statlige fornorskningen av samene og brutaliteten overfor tatere med mer.
Da tar jeg likevel sats, og prøver jeg meg med disse ordene videre, som ble refusert som innlegg i VG:
Alle i Norge må assimileres inn i norsk kultur og dermed demokratiets bærende verdier, det vil si likestilling, likeverd, religiøse frihet og ytringsfrihet.
Hvis ikke splittes Norge opp langs verdimessige skillelinjer, og vi går dermed inn i en konfliktfylt epoke som kan destabilisere samfunnet vårt. Dette er den logiske slutningen av den siste Muhammed-krisen.
Jeg er klar over at jeg med disse innledende ordene beveger meg inn i et voldsomt minefelt, der jeg kjenner pusten fra godhetsregimet og de multikulturalistiske forførerne tungt i nakken. Men la oss være ærlige: hva er historien bak våre vestlige demokrati som har ført til en enveisstrøm over brua mellom særlig den muslimske verden og Europa?
Et liberalt demokrati som Norge er ikke – og har heller aldri vært – selvoppholdende.
En demokratisk orden kan aldri erstatte folks behov for et fellesskap, folks behov for å være en del av en folkelig kulturnasjon. Den nasjonale kulturen, med dens folkesanger, tradisjonelle og hellige merkedager, flagget og nasjonalsangen, er noe helt annet enn en generell grunnlov basert på likehetsidealer. En tekst kan ikke erstatte fellesskapsfølelse, som handler om det nære, om tradisjoner, om det håndgripelige, om noe så selvfølgelig som et felles språk og en tilhørighet til fedrelandet. Folk må altså ha følelser – i positiv forstand – overfor hverandre.
Av overordnede politiske tiltak og holdninger tilsier fornuften følgende: våres verdier og det norske fellesskapet må settes i front. Det norske språket likeså. Vi trenger sårt en demokratikanon i samfunnet, særlig i skolen. For: vi kunne mistet demokratiet på 1930- og 1970-tallet, da demokratiske verdier og prinsipper gikk i glemmeboken blant mange unge og intellektuelle. Den gang var det nazismen og senere kommunismen og marxismen som var en trussel. I dag og i tiden som kommer er det religiøs fanatisme blant folk som mener religion skal stå over politikk, og dermed over demokratiet, som er den nye faren. Det må skapes en bred bevissthet om demokratiets historie, grunnverdier og kjernetekster.
Demokratiet står og faller nemlig med borgernes kjærlighet og standhaftighet til at holde fast ved demokratiets grunnprinsipp.
Hypotese: Om fem til ti år er disse ordene gangbare inn i Stortingskantina og dermed på lederplass i main stream media.