Politikk

Innvandringspolitikken i det svenske valget?

Innvandring og integrering er så politisk betent at det stort sett forsøkes oversett ved nasjonale valg. Den sittende borgerlige koalisjonsregjeringen, den såkalte alliansen, er kommet til at det er en god idé å synliggjøre forskjellen mellom dem og partiene på venstresiden, som i det norskkopierte rødgrønne alternativet jakter på regjeringsmakten. I notatet, utarbeidet av (nye) Moderatene, markerer Alliansen sine standpunkter i forhold til den rødgrønne blokken, samtidig med at de ønsker å synliggjøre de rødgrønne partienes uenighet. Dermed kan det være at innvandrings- og integreringspolitikken blir en mer sentral del av valgkampen enn det har vært til nå.

Rita Karlsen, HRS

Den sittende borgerlige regjeringen, alliansen, består av Moderata Samlingspartiet (M), Folkpartiet liberalerna (FP), Centerpartiet (C), og Kristendemokraterna (KD) kjemper om fortsatt regjeringsmakt mot med den rødgrønne blokken, bestående av Socialdemokraterna (S), Miljöpartiet (MP) og Vänsterpartiet (V).

Opinionsundersøkelser avdekker at valget kan bli svært jevnt mellom de to blokkene. Holder derimot målingene som er gjort i april og mai inn mot høsten, kan det tyde på at det rødgrønne alternativet blir en knapp vinner. Men meningsmålingene fra de ulike instituttene spriker betydelig.

Det er derfor interessant at integreringsminister Tobias Billström (M) og partisekretær Per Schlingmann på en pressekonferanse i går fremla et notat som tar sikte på å løfte frem innvandrings- og integreringspolitikken. Noen vil kanskje hevde at det kun vil tjene Sverigedemokraterna (SD), som for øvrig synes å være i fritt fall på de siste meningsmålingene (fra 4,9 % i april til 3,5 % i mai). Men det kan også være at alliansen har fått med seg etterpåklokskapen av valget i Storbritannia, der flere i Labours partiledelse innrømmer at de tok for lett på innvandringsspørsmålet. Eller det kan være så ”enkelt” at alliansen ønsker å synliggjøre uenigheten som er mellom partiene i den rødgrønne blokken, for på denne måten å indikere hvilket rødgrønt ”kaos” (som så ofte ble benyttet i den norske valgkampen, men da med henvisning til den borgerlige siden) som kan være i vente.

I notatet levnes det ingen tvil om at alliansen har liten tro på en felles politikk fra det rødgrønne alternativet når det gjelder innvandrings- og integreringspolitikk. Innledningsvis heter det:

Med två regeringsalternativ i höstens val ges väljarna möjlighet att ta ställning till de viktiga vägval Sve­rige står inför. I flera viktiga frågor är alternativen tydliga. Mot Alliansens arbetslinje står en återgång till bidragslinjen.

I vissa frågor finns det fortfarande bara ett regeringsalternativ, Alliansen. Migrations- och integrationspo­litiken är sådana områden. Detta är frågor som många gånger är livsavgörande och som berör många män­niskor. Därför är det mycket viktigt att alternativen är tydliga. Hur blir det om man röstar på Alliansen eller på något av vänsterpartierna?

Alliansen har under den innevarande mandatperioden utformat en gemensam migrations- och integra­tionspolitik. Vi har också gett klart besked om att innan valdagen presentera ett tydligt gemensamt valma­nifest.

Med denna genomgång av S, V och MP:s politik vill vi tydliggöra skillnaderna i migrationspolitiken. Vi redovisar sju av de viktigaste och mest aktuella migrationspolitiska frågorna, där vänsterpartierna har gett olika besked och därmed utgör ett experiment. Den väljare som röstar på något av vänsterpartierna står utan besked vad detta innebär för migrations- och integrationspolitiken.

De syv spørsmålene som trekkes frem er følgende:

1. För nya öppnare regler om arbetskraftsinvandring?2. Positiva till gemensamt asylsystem i EU?3. Avskaffa asylsökandes möjlighet att välja bostadsort?4. Stoppa återsändandet av personer som fått avslag?5. Positiva till försörjningskravet vid anhöriginvandring?6. Vill ge generell amnesti?7. Förespråkar fri invandring?

Og for at vi ikke skal misforstå svarene, er dem plassert i et enkelt og oversiktelig skjema (følger spørsmålene i rekkefølgen over) :

Det påpekes at bare forslaget om amnesti vil medføre ekstrautgifter på ca. 4 milliarder kroner, noe som utgjør nesten halvparten av statens kostnader i dag knyttet til innvandrings- og integreringsfeltet.

Det interessante med dette notatet er om de rødgrønne vil svare. I så fall kan innvandrings- og integreringspolitikken bli et mer sentralt tema i den svenske valgkampen enn hva som antakelig var intensjonen – fra begge blokkene.

Rapport om migrationspolitiken.pdf (351 kB)