Rita Karlsen, HRS
Walid al-Kubaisi forteller til Aftenposten at han med bloggen Opplyste muslimer blant annet ønsker å presentere nye stemmer i offentligheten.
– Jeg vil skape et ståsted for folk som er opplyste eller sekulære muslimer. De kan utveksle meninger og snakke om bekymringer og fremtiden hvis islamiseringen av det norske samfunnet fortsetter.
Aftenposten er derimot mest interessert i hvorfor al-Kubaisi velger å starte bloggen med innlegg om hijab:
– De første sakene på bloggen handler om bruk av hijab, hvorfor det?
– Ytringsfriheten blir bekjempet på en snikende måte i Norge. Det ser du når du for eksempel kritiserer hijaben. Da flørter du med høyreekstremister.
Koblingen mellom høyreekstremister og hijabkritikk er like absurd som det er alvorlig, men alle som har uttalt noe ufordelaktig med islam må regne med å få slengt etter seg de verst tenkelige merkelapper, noe også al-Kubaisi har erfart:
Kubaisi er selv stemplet som rasist og høyreekstrem etter å ha kritisert islam, blant annet i filmen Det muslimske brorskapet.
Idioter
– Er det farlig å kritisere det konservative islam i Norge?
– Nei. Men det er likevel nyttige idioter som forsvarer islamistene. Jeg syns norsk innvandringspolitikk dreier seg for mye om religion. Til tross for at konservative muslimer får stor plass i media, setter de i gang kampanjer med en gang det kommer kritikk. Det er ytringsfrihet i Norge og det er klart jeg har rett til å komme med kritikk, sier Walid al Kubaisi.
Jeg er helt enig med al-Kubaisi at alt for mye av innvandringspolitikken, eller rettere sagt integreringspolitikken, handler om religion – og da ikke hvilken som helst religion, men islam. Men det ser ikke ut som vi kommer utenom, fordi så mange av verdikollisjonene nettopp kommer i offentligheten via noen muslimers særkrav overfor hele gruppen. Slik sett kan bloggen ”Opplyste muslimer” bli et kjærkomment bidrag, og jeg registrerer at de i deres manifest hevder at en udemokratisk religiøs elite er blitt gjort til representanter for muslimer i Norge.
Problematikken
Selv om forskning bekrefter at flertallet av muslimskfødte i Norge ikke er mer religiøse enn nordmenn, er det likevel en religiøs elite som dominerer det offentlige bilde av islam. Ved hjelp av media og staten har denne eliten blitt en udemokratisk representant for muslimer og muslimsk-fødte i Norge.
Hvem er vi?
Vi er alle muslimskfødte, men vi har kommet frem til ulike holdninger til islam:
Noen av oss er liberale muslimer. De mener at islam må integreres i demokratiet og fornyes slik at religionen kan hjelpe muslimene til å levere bidrag til samfunnet, oppfordre til integrering og identifisere seg med samfunnets verdier.
Andre er sekulære muslimer. Religionen spiller liten eller ingen rolle i deres liv, men de er likevel stolte av islam som en kulturell identitet. De føler at også de tilhører en kultur med flersidige aspekter.
Noen av oss har et ateistisk livssyn. Likevel respekterer de islam som en av landets religioner, en religion som skal ha frihet innenfor demokratiets rammer.
Videre trekkes frem seks kampsaker:
· Islamkritikk er ikke rasisme eller muslimhets
· Islamistene har ikke monopol på islamfremstillingen
· Religiøs tro er en privatsak
· Individet er viktigere enn gruppen
· Islamisme skaper islamofobi
· Islam må kritiseres