Frankrike innførte forbud mot prangende religiøse symboler i skolene om lag 10 år tilbake. Grunnen var det økende presset fra islam, som særlig gikk utover muslimske jenter som ikke brukte hijab, men det handlet også om det økende jødehatet, som kom frem i den såkalte Obin-rapporten fra 2004: Obin og 10 undervisningsinspektører besøkte et stort antall skoler i boligområder dominert av muslimer. De møtte en virkelighet i full kamp mot den franske statens verdigrunnlag, særlig knyttet til sexisme og jødehat. Rapporten avdekket at antisemittisme er utbredt, jødiske elever overfalles både verbalt og fysisk, og å undervise i jødeutryddelsene i konsentrasjonsleirene til Hitler, er en øvelse med betydelig risiko for bråk og boikott.
I tillegg har vi det franske forbudet mot ansiktstildekning, som ble innført i april 2011.
Men statens motstand mot religion i det offentlige rommet og i skolene, møter nettopp motstand. Ikke overraskende er det fra islam, melder Jyllands-Posten Muslimske ledere ser på kampanjen som et angrep på islam.
Undervisningsminister Peillions initiativ til at skærpe fokusset på religiøse symboler i folkeskolen bliver mødt med skepsis og vrede i det store dele af den fem mio. store gruppe af muslimer i Frankrig, der har været store modstander af loven, siden den blev indført i 2003.
Set som et religiøst angreb
«Der er helt sikkert en bestemt gruppe i det franske samfund, der ser både den her lov og ekstra påmindelse om at overholde den for et religiøst angreb på dem selv,» siger Henrik Prebensen.
Den bredde holdning i den franske befolkning er dog en anden, da franskmændene har taget godt imod Peillions nye kampagne.
Henrik Prebensen mener dog også, at undervisningsministeren har handlet rigtig ved at lancere den nye markante kampagne for at fjerne overtrædelser af de religiøse symboler i skolerne, da Frankrig er så religiøst et komplekst land, som det er.
«Det hele er et forsøg på at få folk til at forstå, at de ikke kan køre ud af den religiøse motorvej med 200 km/t, da der også er andre mennesker, som skal færdes på den her motorvej og måske har andre behov. Og hvis alle vil, hvad der lige præcis er deres eget behov, så ender det med konflikter,» siger Henrik Prebensen.
Kampanjen handler om plakater i skolene som påminner elever og lærere om 15 regler for skillet mellom religion og sekulartitet.