Islam

Aftenpostens gladnyhet

To nye moskeer ser dagens lys i Oslo. Den ene får en prislapp på 25 til 30 millioner kroner. Trossamfunnet har 1 000 medlemmer, hvilket tilsier at hvert medlem betaler 25 - 30 000 kroner. Men noen av pengene sendes fra utlandet. Hvem som sponser er ikke et tema, ei heller hvilken trosretning som ligger til grunn for moskeene.

Vi skrev om den ene nye moskeen i Prinsdal  i desember i fjor, et sjiaislamsk trossamfunn. Nå får også Mortensrud en moské, inkludert det sedvanlige kulturhuset, forteller Aftenposten

Religionshistoriker Kari Vogt mener flere moskeer vil etableres i utkanten av Oslo: ”Svært mange muslimer har bosatt seg i områder utenfor sentrum. Der er det også billigere å bygge enn for eksempel på Grønland.”

I mai starter byggeprosjektet p på Mortensrud, mens i juni er det offisiell åpning av sjiamoskeen i Prinsdal.

 I dag har vi fredagsbønn i en plasthall. Dette er ikke så lett i vinterkulden. Derfor gleder vi oss til den nye moskeen er ferdig, sier Syed Zubair Ali.

- Vi har ingen permanente lokaler i dag. For noen år siden ble vi kastet ut fra brakkene vi leide. Nå ser vi frem til den nye moskeen, sier Tahir Mahmood Salam, leder i Søndre Nordstrand Muslimske Senter (SNMS).

Ryddet for søppel

I 2009 kjøpte den muslimske menigheten med 1500 medlemmer egen tomt på Mortensrud. Søknaden om å bygge en ny moské fikk problemer på grunn av naboprotester, men nå er søknaden godkjent for bygging av moské og kulturhus. Riktignok uten minareter. Hvis alt går etter planen, begynner arbeidene på tomten i mai. Fredag var flere medlemmer av menigheten samlet på tomten for å rydde den for søppel og skrot.

Denne tomten har stått ubrukt i flere år. Derfor har mange brukt dette som søppelplass. Vi ser at noen har kastet juletrær på tomten, mens andre har kastet søppel. Nå starter vi oppryddingen for å markere at det er byggestart om kort tid, sier Ali.

Tomten er regulert til en bygning på 800 kvadratmeter. Nesten halvparten av dette skal brukes til moské-formål. Resten skal brukes som kulturhus med aktiviteter for barn og de eldste. Prisen er foreløpig ikke klar fordi anbudskonkurransen ikke er ferdig.

Slipper å flytte

I fjor høst flyttet sjia-menigheten Tauheed Islamic Centre til sin nye moské i Prinsdal. Dette er Oslos femte muslimske menighet med egen moskébygning. Moskeen vil ha en offisiell åpning i juni, men er allerede i bruk.

- Vi fikk problemer med minareten på grunn av naboprotester, men vi har kuppel som er tildekket. Den vil være synlig fra bønnerommet, sier arkitekt Frithjof Wiese. 

- Før vi fikk egen moské, måtte vi flytte fra sted til sted. Derfor betyr denne moskeen veldig mye for våre medlemmer, sier Salim Zaidi, kontaktperson for Tauheed Islamic Centre.

I motsetning til Mortensrud har det vært færre naboklager her. Derfor har moskeen både minareter og kuppel. Den endelige prisen på bygningen blir 25-30 millioner kroner.

- Pengene kommer i all hovedsak fra våre rundt 1000 medlemmer. Vi har også fått noen bidrag fra enkeltpersoner i utlandet, sier Zaidi.

Han legger til at moskeen også vil ha andre aktiviteter enn bønn etter den offisielle åpningen. Han ser ikke bort fra at det kan være sportsaktiviteter.

Til drabantbyene

I år er det 20 år siden Norges første ordentlige moské åpnet sine dører i Åkebergveien på Tøyen. Siden har det kommet ytterligere tre store moskeer på Tøyen og Grønland. I samme periode har stadig flere muslimer flyttet ut fra indre by til drabantbyene. Nå følger også moskeene etter.

Kari Vogt er en av Norges største islamforskere og har skrevet flere bøker om islam i Norge. Hun tror at flere moskeer vil etablere seg utenfor sentrumsområdene fremover.

- Svært mange muslimer har bosatt seg i områder utenfor sentrum. Der er det også billigere å bygge enn for eksempel på Grønland. Derfor vil flere etablere seg utenfor sentrumsområdene, sier Vogt.

Hun er rask med å presisere at det likevel ikke er sikkert at moskeene kommer der medlemskjernen befinner seg. Det er for eksempel ikke slik at det bor veldig mange sjiaer i Prinsdal.

- Det er ikke alltid at man har et valg. Ofte kjøper man en passende tomt som er tilgjengelig.

Vogt legger til at et aktivt og engasjert moskéstyre og aktive medlemmer kanskje er det viktigste når man skal bygge en ny moské.

Tauheed Islamic Centre flyttet til sin nye moské i fjor høst. Nå gjenstår det litt arbeid med utearealene før den offisielle åpningen i juni.