E-tjenesten skal ta vare på nordmenn utenfor landets grenser, PST innenfor Norges grenser. Antall norske soldater i tjeneste ute, har gått kraftig ned. Like fullt har e-tjenestens budsjett økt med 200 millioner kroner siden 2012. I år vil ikke Forsvarsdepartementet forklare økningen, men i fjor gjorde samme departement nettopp det, og man kan anta at liknende forklaring ligger til grunn i år:
”Det er behov for å styrke E-tjenestens tekniske, operative og personellmessige kapasitet bl.a. for å møte utfordringer som følger av den teknologiske utviklingen. I tillegg til i større grad å følge utviklingen av internasjonale islamistiske nettverk vil E-tjenesten i større grad også følge utviklingen av andre ekstremistiske miljøer i et Europa preget av stadig mer sosial og økonomisk uro.”
Videre ble det pekt på faren for spredning av masseødeleggelsesvåpen, internasjonal terrorisme og trusler i det digitale rom.
PSTs budsjett økes med 11 prosent. Dette skyldes det endrede trusselbildet mot Norge. Justisdepartementet forklarer at det derfor er behov for:
- Mer forebyggende arbeid rundt digitale trusler
- Mer forebyggende arbeid mot spionasje
- Bedret kapasitet til spaning og innhenting av informasjon på «nye kommunikasjonsplattformer» (som sosiale medier) og arenaer for radikalisering.
- Større kapasitet livvakttjeneste, pluss bedre utstyr og kompetanse her.
- Bedre datautstyr, for «mer målrettede og effektive arbeidsprosesser».
PST har nå for første gang fått et eget kapittel på statsbudsjettet. PSTs Martin Bernsenl forteller følgende om situasjonen:
– Vi har i våre åpne trusselvurderinger sagt at det går mot et stadig sterkere trusselbilde, spesielt i forhold til fremmedkrigere som kommer tilbake fra konfliktområder. Det har gjort at trusselbildet mot Norge er mer skjerpet.
Fremmedkrigeren setter sine fotspor, kan man trygt si.