Tidligere i år ble det kjent at flyktning- og asylmottaket i Sverige er på vei til å kollapse. De nærmeste fire årene er det behov for minst 35.000 nye bosteder bare til dem som allerede har fått oppholdstillatelse.
Men noen tjener seg rike på den uansvarlige svenske politikken, og de tjener seg søkkrike. Spesielt mye penger er det å hente på såkalte asylbarn som kommer alene.
Hver asylungdom koster svenske skattebetalere 2.000-7.000 kroner per døgn. På tre år har Migrationsverket betalt ut 12,4 milliarder kroner til kommuner som enten ordner bosted til ungdommen i egen regi eller at de tar i bruk private foretak. I år regner Migrationsverket med at kostnadene for disse ungdommene vil beløpe seg til åtte milliarder kroner, melder Expressen.
756.000 kroner per dag
Mölndal kommune utenfor Göteborg mottok mest penger i fjor. Kommunen fikk 276 millioner kroner fra Migrationsverket, noe som tilsvarer 756.000 kroner per dag (!). I Mölndal innrømmer virksomhetssjefen for enslige asylsøkerungdom, Birgitta Korpe, at de stort sett bare benytter private foretak til bosetting, da de «ikke har andre alternativ.»
Korpe forteller at den største gevinsten for utleier er å hente på utleie av såkalte «utslussningslägenheter» til asylungdom over 18 år som har fått opphold i Sverige. Hun presiserer at «foretakene kan gjøre ekstreme gevinster.»
Fra Steget Vidare AB via Balder til Mölndal
Ett av foretakene som Mölndal kommune bruker flittig er Steget Vidare AB. Via dette foretaket leies ett 30-talls leiligheter, først og fremst studenthybler på om lag 20 kvadratmeter. Expressen har besøkt noen av disse hyblene og har med selvsyn registert et klart oppussingsbehov.
Men Steget Vidare AB leier selv disse boenhetene, og det gjør de av det børsnoterte firmaet Balder. I leie til Balder betaler de 3.000 kroner for en hybel.
Når så Steget Vidare AB fremleier hyblene til Mölndal kommune, har prisene steget grotesk. Da er prisen 1.550 kroner per dag (!), eller 46.500 kroner per måned. Dette gir Steget Vidare AB leieinntekter på 16,7 millioner kroner per år, der altså om lag 1 million går til Balder. Det gir en fin nettogevinst på 15,7 millioner kroner, finansiert av skattebetalerne via Mölndal kommune.
Kaksene bak
Expressen har sett nærmere på hvilke personer som står bak disse foretakene, og avslører at mennene bak opplegget er børsnoterte Balders storeier og direktør Erik Selin (47) og visedirektøren Sharam Rahi (41).
Selin er rangert som Sverige 33. rikeste og eier aksjer for om lag ni milliarder kroner. Det kommer nok godt med når han kjører sin BMW 750i til sin luksusvilla i Billdal utenfor Göteborg, som han kjøpte for 18 millioner kroner i 2007.
Rahi, som selv kom til Sverige som flyktning fra Iran for 25 år siden, eier aksjer tilsvarende 240 millioner kroner.
Som styreleder i Balder sitter Christina Rogestam (71). Hun er tidligere stortingsrepresentant for Centerpartiet, men vel så interessant: hun er tidligere generaldirektør for det som het Statens invandrerverk, nå Migrationsverket. Også Rogestam eier aksjer i Balder – verdt 10 millioner kroner.
Steget Vidare AB eies i dag 100 prosent av Vale Fastighetsförvaltning – som tidligere het Klivet Vidare AB. Det var nettopp Erik Selin og Sharam Rahi som etablerte Klivat Vidare (3. desember 2012), da sammen med vennene Pontus Teiler (44) og Nubar Kino (40). Selin, som også var styreleder, Rahi, Teiler og Kino delte selskapet mellom seg, altså 25 prosent av aksjene hver.
Steget Vidare og Vale Fastighetsförvaltning hadde i fjor en samlet gevinst på 16 millioner kroner av en omsetning på om lag 60 millioner.
Vil ikke snakke
Expressen oppsøker Steget Vidares kontor i Björkekärr, men blir avvist av vedkommende som åpner døren og som heller ikke vil svare på noen spørsmål. På bolagets hovedkontor i Mölndal vil heller ingen gi noen kommentarer.
– Pontus Teiler sitter i möte och jag hinner inte svara på frågor nu, säger delägaren Nubar Kino.
Expressen forteller at noen dager senere sender Teiler en e-post der han henviser til foretakets hjemmeside og til Bolagsverket. Teiler skriver videre:
«Vi, jag och Nubar, har bestämt oss för att inte medverka i någon intervju med er».
Kanskje er de klok av skade. Expressen viser til et intervju som ble publisert i Svenskt Näringsliv i 2012, der Teiler og Kino går til angrep på dem som er kritiske til de enorme gevinstene i det som man må kunne kalle asylindustrien. Teiler hevdet da at de økonomiske gevinstene får uproposjonalt mye oppmerksomhet i debatten:
«Är vårt engagemang, hårda arbete och vår eventuella vinst mindre värd», säger Pontus Teiler i intervjun.
Men Expressen tenker ikke gi seg. De etterlyser Vale Fastighetsförvaltnings (tidligere Klivet Vidare) aksjebok. Styreleder Pontus Teiler gir dem aksjeboken gjeldende før den 3. januar 2013. Der fremgår det at det er Teiler og hans samboer samt Nubar Kino og hans kone som eier foretaket.
Noe senere kommer imidlertid Kino med en korrigering. I en e-post til Expressen sendes en ny versjon av aksjeboken. Her fremkommer det at Erik Selin og Sharam Rahi har vært deleier fra starten i 2012 till den 15. desember 2014. Selin och Rahi skal da ha solgt sine aksjer til Kino og Teiler.
Aldri én krone
I et kort møte på Balders hovedkontor i sentrale Göteborg treffer Expressen Erik Selin og Sharam Rahi. Her hevder Rahi at han er deleier i Steget Vidara og i Klivet Vidare (som altså nå heter Vale Fastighetsförvaltning) og at de andre deleierne er venner av han. Så legger han til «men jag har aldrig tagit ut en krona från företaget.»
Men noe intervju vil de ikke gi.
Steget Vidare er derimot ikke det foretaket som utløser mest offentlige penger for å bosette disse asylungdommene. De tre som topper omsetter for tilsammen om lag 550 millioner ved fullt belegg.
Etisk problem
Problemet er at disse neppe gjør noe ulovlig, fordi systemet tillater dem å operere på denne måten. Det samme gjelder i Norge. Særlig etisk vil jeg dog ikke kalle det, men det ser ikke ut til at politikerne makter å gjøre noe med det.
Og kommunene – ja, hvilket valg har de? Det er tross alt de som skal bosette dem vi tar inn. Snart kan det som kjent bli 10.000 til, i tillegg til familiegjenforeninger og -etableringer, i denne køen. Vi skjønner det er noen som gnir seg i hendene.
Expressen: Ettorna hyrs ut till flyktningar för 46 500 kr
I dag avdekker Expressen videre at det ikke synes noen grense for hva det er mulig å leie ut ettromsleiligheter for. Foretaket Caremore Migration AB tar 68 850 kroner (!) måneden for en ettroms. Betaler? Igjen Mölndal kommune. Caremore har «bare» 12 plasser/hybler til disposisjon til kommunen, men kan håve inn over 800 000 kroner per måned. Caremores eier, Rickard Weber, har ingen betenkeligheter med pengene han putter i egen lomme. Dette er med andre ord en milliardindustri som kan knekke Sverige.