Forretninger og restauranter forteller om press til å kjøpe halasertifikat fra Islamsk Råd Norge (IRN) til pris av 6 700 kroner. Kjøper man ikke IRNs sertifikat sender IRN folk som lager ubehag i butikken, sies det. Ikke nok med det. Hvis man har IRNs sertifikat, kan man kun handle kjøtt fra fem konkrete forhandlere. IRN kontrollerer at kravet følges, og finner man avvik må eksempelvis en restaurant gi fra seg hele 10 prosent av siste seks måneders omsetting. Dette minner unektelig om mafiavirksomhet.
Påstanden er: IRN sender selv kunder rundt i butikker og restauranter som ikke skilter med IRNs halasertifikat. Kundene har i noen tilfeller protestert høylytt over at sertifikatet mangler, og sår tvil om butikken eller restaurantens kjøtt er halal. IRN anklages også for å sende kunder til «sine» butikker og restauranter, altså dem som har IRNs sertifikat. Slik presses man til å kjøpe IRNs sertifikat, melder NRK.
Mohammed Namik eier halalslakteriet Grønlandstorg kjøtt på Grønland i Oslo. Han selger kun halalkjøtt, men uten sertifisering fra den frivillige organisasjonen Islamsk Råd Norge, også kjent som IRN.
Namik ville ikke betale organisasjonen en årlig avgift på 6700 kroner som binder ham til kun å handle kjøtt fra IRN-godkjente leverandører.
– De (Islamsk Råd Norge, journ.anm.) sendte folk til andre forretninger for å handle.
Da Namik takket nei til avtalen opplevde han at flere tvilte på om han solgte halalkjøtt. Disse kundene ble sendt fra IRN, ifølge Namik, og han opplevde det som et press for kjøpe halalsertifiseringen.
– Det kom kunder som sa at vi ikke selger halalkjøtt fordi vi ikke har IRNs halalsertifikat. At IRN ikke har godkjent oss betyr ikke at vi ikke selger halalprodukter. Vi kjøper gjennom Nortura, som er IRN sertifisert, sier Namik.
NRK har snakkket med seks forretninger, fire ville ikke stille til åpent intervju. Fryktkulturen råder?
En av forretningene har fått flere titalls spørsmål om kjøttet deres er halal på Facebook.
Andre har opplevd kunder som høylytt sier at de ikke selger halalkjøtt fordi de ikke er IRN-sertifiserte.
Restauranten Meze Grill på Grünerløkka i Oslo forteller at flere kunder reagerte på at restaurante ikke hadde IRN-sertifikat. Da restauranteiren sjekket hva sertifikatet innebar, fikk han bakoversveis:
Til slutt følte eieren av restauranten, Redouane Mrabet, at han burde skaffe seg sertifiseringen, men det viste seg at kontrakten var strengere enn han hadde antatt.
– Du er bundet til å handle fra fem kjøttleverandører. Men hva skjer hvis du handler fra en annen leverandør?
– Da tar de 10 prosent av siste seks måneders omsetning.
– Hva synes du om det?
– Det er drøyt, sier Mrabet.
IRNs generalsekretær bekrefter at sistnevnte stemmer og er kontraktfestet. Ja, tankene går til den italienske øye Sicilia. IRN tjener årlig rundt en million på halalvirksomheten, og hadde ved utgangen av 2014 bygd seg opp et overskudd på 1, 4 millioner kroner.