SVERIGE
Journalisten Magnus Sandelin følger med på ekstreme organisasjoner i Sverige, og skrev nylig et godt innlegg om hvordan islamister in spe benytter et stort antall forskjellige identiteter på nettet for å spre propaganda for bl.a. ISIS.
Mellom linjene sier han samtidig at dette selvsagt gjør overvåkningen av slike ekstremister mye vanskeligere, særlig med pressede ressurser og et eksplosivt antall individer å følge med på. Det konkrete eksemplet han bruker er Abdi Fitah Ahmed, en mann i 20-årene som studerte i Borlänge og ble radikalisert før han dro til Syria og nylig skal ha blitt drept der.
(MagnusSandelin.se)
Økonomi og sånt er kjedelig, og derfor har kanskje så mange medier oversett en melding Sveriges Kommuner och Landsting nylig sendte ut. Deres prognose nå er at skatteinntektene for 2017 blir «betydelig verre enn hva prognosen fra april viste», og at det såkalte skatteunderlaget går ned med 0,2 prosentpoeng inneværende år og og ytterligere 0,5 prosentpoeng i 2017. Dette innebærer et helt prosentpoeng lavere i 2017 enn prognosen fra april.
Summa summarum betyr dette i hvert fall seks milliarder mindre SEK i skatteinntekter for neste år, o tillegg til at skatteinntektene fra 2015 også beregnes å bli lavere enn tidligere forventet. «Detta blir ytterligare en tuff utmaning för kommuner och landsting som redan har ett pressat ekonomiskt läge,» sier stedfortredende sjefsøkonom Annika Wallenskog i SKL.
For de som fortsatt mener at Sveriges økonomi er frisk som en fisk maner økonomen Tino Sanandaji til ettertanke, og minner om at man ikke kan se på brutto nasjonalprodukt alene. For selv om BNP vokste med 1.4% i løpet av første halvår 2016, er problemet at selve befolkningen øker med ca. 1.2% per år – noe som faktisk er høyere enn land som Bangladesh og India. Derfor er BNP-veksten nærmest ubetydelig.
(SKL / Tino Sanandajis post på Facebook)
Flere politimenn og -kvinner i Sverige går nå åpent ut mot rikspolitichef Dan Eliasson, som har mottatt mye kritikk for sin unnfallenhet og sammenblanding av roller. Sist ut er Lisa Reventberg og Börje Carlsson, som hver for seg kommer med svært alvorlige anklager.
(Magasinet Paragraf / Expressen)
ENGLAND
Demos har analysert over 34 milliarder engelskspråklige Twitter-meldinger over fem måneder, og publiserte i midten av august en rapport om forekomsten av såkalt islamofobiske meldinger. Den venstreorienterte tenketanken mener at bare i juli skal nesten 7.000 slike tweets daglig ha blitt postet på verdensbasis.
Meldingen ble plukket opp av bl.a. BBC, og deretter av andre medier som vår egen statskanal NRK – men som vanlig må man ta en del ting i betrakning når man leser dette.
Demos sier selv at totalt 657.650 tweets fra februar inneholder elementer som er «much more likely to be hateful, derogatory and anti-Islamic.» Dette er høyst sannsynlig maskinelle analyser, og hvis det ikke er ekte mennesker som har vurdert om alle disse er «islamofobiske» eller ei, er altså tallet usikkert.
For det andre sier tenketanken at blant disse Twitter-meldingene er det også ord som er «anti-Islamic», som betyr at også meldinger fra eksmuslimer og andre islamkritikere kan ha blitt inkludert i det totale tallet. Noe som er urimelig, siden å kritisere islam er noe helt annet enn det vage begrepet «islamofobi». Men slike nyanser går selvsagt hus forbi både Demos selv og mediene som refererer til rapporten.
(Demos / BBC / NRK)
NIGERIA
I Zamfara, nord i et av verdens minst siviliserte land, ble nylig åtte mennesker drept av en muslimsk mobb som var rasende fordi en kristen medstudent skal ha kommet med «blasfemiske» uttalelser. Studenten ble først banket opp av mobben, før han ble reddet av en muslimsk mann som tok ham med til sykehuset.
Deretter valgte mobben å brenne ned huset til redningsmannen, og åtte mennesker døde – antageligvis muslimer, tragisk nok. Det opplyses om at redningsmannen og hans kone ikke er blant ofrene. I juni ble også den kristne kvinnen Bridget Patience angrepet av en mobb som beskylte henne for blasfemi og så halshugde henne foran øynene på ektemannen hennes, en lokal pastor som ble reddet av politiet.
(Independent / Tori)
AUSTRALIA
To briter ble drept i et hostel i Queensland 23. august, da en 29-åring ropte «Allahu Akbar» og knivstakk Mia Ayliffe-Chung (21) og Thomas Jackson (30), som ble dødelig såret da han prøvde å redde den unge kvinnen. Drapsmannen heter Smail Ayad og er fransk statsborger, men har algerisk bakgrunn.
Vitner har uttalt at Ayad skal ha vært romantisk besatt av kvinnen, og drepte henne da hun avviste hans svært pågående seksuelle tilnærmelser. Trass i at drapsmannen altså ropte «Gud er større» under angrepet og at drapsofferet hadde et buddhistisk livssyn, har moren etter forslag fra den lokale presten bestemt at utdrag fra Koranen skal leses høyt under begravelsen. Hun sier at hun ønsker å rette opp i «misrepresenteringen» av islam etter at mange medier har videreformidlet nyheten om det islamistiske jihad-ropet.
Som vanlig i lignende hendelser prøver lokalt politi å tone ned islamistvinkelen, og har uttalt at mannen kan være psykisk ustabil eller ruset i gjerningsøyeblikket.
(Guardian / Independent / Daily Mail)
CANADA
I den lille byen Strathroy i Canada ble en mann drept da politiet gjennomførte en aksjon for å forhindre ham i å utføre et angivelig planlagt selvmordsbombeangrep. Aaron Driver var en muslimsk konvertitt som fra før av hadde blitt beordret av en domstol til å ikke knytte bånd til noen terroristorganisasjoner.
(Telegraph)
HELLAS
Tidligere denne måneden kom det frem at i minst én flyktningeleir i Hellas tør svært unge jenter ikke forlate teltene sine etter mørkets frembrudd, fordi menn prøver å forgripe seg på dem bl.a. når de må gå på do.
Leiren Softex utenfor Thessaloniki er midlertidig hjem for 1.400 flyktninger og migranter, hvorav ca. 60% er fra Syria. Organisasjoner som Leger Uten Grenser og Røde Kors forteller at de har hørt vitnesbyrd fra barn og unge jenter i flere leire som har fortalt at de ikke føler seg trygge, og at antallet overgrep ser ut til å øke.
(Guardian / IBTimes)
KIRGISISTAN
I et land hvor 80% av befolkningen er muslimer og mange av dem er svært konservative, overrasket president Almazbek Atambayev nylig da han støttet kvinners rett til å kle seg som de ville, og uttalte at «kvinner i miniskjørt blir ikke selvmordsbombere». I tillegg sa han at tidligere etterforskning viste at konene og elskerinnene til kriminelle menn ønsket å organisere terroraksjoner med bl.a. bomber.
Dette kom i kjølvannet av en kontroversiell PR-kampanje med store postere og bannere av kvinner med hijab og burka, designet for å stoppe islamisering og radikalisering. I 2014 advarte presidenten også mot «arabifiseringen» av landet.
(BBC)
DUBAI
Å være utlending som bor i Dubai kan være en risikabel affære, med tildels vilkårlige lover. Nylig ble en australier arrestert for å ha «organisert innsamling til et veldedig formål» uten å ha søkt tillatelse fra departementet IACAD. Han er ennå ikke formelt siktet, men den såkalte forbrytelsen hans var kun å dele en Facebook-post som oppfordret folk til å gi penger til stiftelsen Zwan Family Charity, som distribuerer presenninger til flyktningeleirer i Afghanistan. Han er løslatt mot kausjon, men må forbli i landet inntil tiltalebeslutningen er ferdig utferdiget.
Situasjonen i emiratene er enda verre for kvinner, noe Marte Dalelv fikk oppleve i 2013 da hun ble voldtatt – og så dømt og fengslet for «sex utenfor ekteskapet» før diplomatiet fikk frigjort henne etter noen måneder. Og hun var heldig, for de fleste voldtektsofre som kommer fra ikke-vestlige land og blir dømt på lignende måte må som regel sone ferdig lange dommer.
(ABC / 7Days / Marte Dalelv-saken)
DANMARK
Hittil i år har danskene opplevd i hvert fall syv episoder av kasting av store prosjektiler mot biler på motorveier, og nylig mistet en 33-årig kvinne fra Tyskland livet da en 30 kilo tung sten ble dumpet fra motorveiovergangen ved Langesøvej. I bilen var også kvinnens femårige sønn og hennes 36-årige kjæreste, som begge overlevde.
Så langt står politiet uten konkrete spor i de fleste sakene, men etterforsker til gjengjeld sakene som overlagt drap.
(BT)
TYSKLAND
Hvem eier gatene? Politiet i EU begynner på alvor å få sitt voldsmonopol utfordret, og ikke bare i Malmø. Et av de mest nylige og dokumenterte eksemplene skjedde tidligere i august, da politiet i Berlin rykket ut for å stanse en 11-årig gutt fra å stjele en bil. Gutten er, ikke overraskende, allerede kjent som en bråkmaker og benevnes av media som Mustafa El-M.
Da politiet nærmet seg bilen ble de møtt av nesten 70 mennesker som oppførte seg aggressivt, og både ropte fornærmelser mot og dyttet til betjentene, som måtte tilkalle forsterkninger. Ved hjelp av tåregass og batonger fikk de holdt tilbake folkemengden, som skrek bl.a. «Kom dere avgårde, dette er vår gate» og lignende tilrop.
(Welt / Express)
PAKISTAN
Nasjonalforsamlingen vedtok som ventet den kontroversielle loven «Prevention of Electronic Crimes Bill» (PECB) tidligere denne måneden. Den forventes å sterkt begrense ytringsfriheten i det muslimske landet, og representanter fra bl.a. IT-industrien og menneskerettighetsorganisasjoner har uttrykt frykt for at myndighetene kommer til å misbruke de vide fullmaktene og strenge straffene loven åpner for.
(Index On Censorship / EFF / Dawn)
FRANKRIKE
En av de mer kjente «burkini»-episodene skjedde nylig på Korsika, da det kom til voldelige sammenstøt mellom medlemmer av lokalbefolkningen og en større gruppe muslimer på en strand. Mer enn 100 politibetjenter måtte gripe inn for å skille partene, og fem mennesker ble skadd.
I etterkant av episoden ble en borgermester på øya den tredje i Frankrike til å forby burkini, og i de fleste medier ble skylden for bråket mellom gruppene feilaktig plassert på lokalbefolkningen, som ble beskrevet bl.a. som «islamofobe» og nasjonalistiske.
Men i ettertid har det kommet frem opplysninger som tilsier at tre marokkanske brødre i flere timer hadde slengt fornærmelser og regelrett kastet stein på andre badegjester.
Det skal nemlig lenge ha vært en spent stemning mellom lokalbefolkningen og forskjellige muslimske grupper, og vitner forteller at i dette tilfellet anså den marokkanske gruppen stedet som «sin egen private strand». Da de i tillegg kastet sten på lokalbefolkningen førte det til slåsskamper.
(Express / Guardian)
I det jødiske distriktet Strasbourg ble en 62-årig jødisk mann med kippa stukket ned av en mann som ropte «Allahu Akbar», men lyktes i å rømme fra åstedet før han ble ytterligere skadet. Politiet pågrep mannen, som etter sigende skal ha angrepet en annen jøde i 2010 og deretter blitt behandlet i en psykiatrisk institusjon før han nylig ble frigitt. Rabbi Rene Gutman sier at det er problematisk at slike mennesker slipper løs på gata igjen og så «knivstikker hvem som helst han møter med kippa».
Som kjent har det vært flere muslimske angrep på jøder de siste årene, bl.a. da Kouachi-brødrenes nære venn Amedy Coulibaly drepte fire mennesker i en jødisk dagligvarehandel etter Charlie Hebdo-angrepet. Og i januar brukte en 15-årig tyrkisk ISIS-sympatisør en machete til å angripe en jødisk lærer i Marseille.
(Independent / Times Of Israel / TheLocal)
EU
I en tale til det årlige arrangementet European Forum Alpbach sa Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker at nasjonale landegrenser er «den verste oppfinnelsen noensinne». (Verre enn atombomber? Eller kvinnelig omskjæring? Hva med middelalderens torturinstrumenter?)
Vi vet allerede at eks-statsministeren fra Luxembourg er grenseløst arrogant, men til og med for ham er dette en svært drøy uttalelse. Dette kommer altså fra en rik og ekstremt mektig mann som har levd et beskyttet liv i svært sikre nabolag, altså en mann som har liten eller ingen kontakt med virkeligheten.
Juncker låser helt sikkert dørene til huset, landstedet og bilene sine – så hvilken rett har han til å fordømme Storbritannia og andre europeiske land, og fortelle dem at deres landegrenser burde fjernes?
(Alpbach / ITV / Independent / Telegraph)