NTB har lest brevet fra EUs innvandringskommissær. Brevet ble sendt til innvandringsminister Sylvi Listhaug i slutten av august.
Vi tar imot vår kvote, og vel så det
Listhaug peker på et faktum: Norge ligger i fremste rekke hva gjelder å ha tatt imot kvoteflyktninger.
– Norge er blant landene som har tatt imot flest kvoteflyktninger i forhold til innbyggertall. Det er derfor andre land som nå bør følge opp her. Norge har en stor jobb foran seg med å integrere tusenvis som har kommet, både som flyktninger og gjennom familiegjenforening, sier Listhaug.
– Mange andre land bør gjøre en større innsats før Norge skal gjøre mer, sier hun.
I absolutte tall var det bare USA, Canada, Australia og Storbritannia som tok imot flere kvoteflyktninger enn Norge i 2016.
Tusener til Norge
Hvor stor den norske kvoten for 2018 blir, vet vi først når statsbudsjettet legges frem i oktober. NTBs kilder mener kvoten ikke kommer til å økes.
Norge har fram til nå deltatt frivillig i et program for kvoteflyktninger som EU vedtok i 2015. Den norske kvoten er på 3.500, og ved siste opptelling den 4. september hadde 3.421 av disse kommet. De fleste er syrere som er hentet ut av Libanon.
I tillegg har Norge tatt imot 1.500 asylsøkere gjennom en EU-ordning for å avlaste hardt pressede Hellas og Italia.
Når mener EU at Europa har tatt imot nok? Når skal FN og EU begynne å legge press på Kina, Sør- og Mellom-Amerika – med flere – om å hjelpe folk til et bedre liv? Eller skal vi begynne å forvente et ønske om å bygge opp eget land heller?I både Somalia, Sudan, Etiopia og Nigeria – for eksempel – er det jo behov for gode krefter.
Selvsagt handler min mening ikke om ond vilje overfor enkeltindivid. Det handler om realisme i forhold til å kunne videreføre en solid nasjonalstat basert på bærekraftig velferd. Det er humanisme.