Den foreløpige etterforskningen av terroren på Sri Lanka, som nå er oppe i 321 døde og rundt 500 sårede, viser at det kan ha vært hevnangrep etter terroren på New Zealand.
Hevn?
Forsvarsminister Ruwan Wijewardene i parlamentet i hovedstaden Colombo sier at de sju selvmordsbomberne som sto bak de seks koordinerte angrepene etter all sannsynlighet har iverksatt terroren for hevne muslimene som døde i Christchurch.
Det var 15. mars i år at australieren Brenton Tarrant (28) angrep to moskeer under fredagsbønnen i byen Christchurch, der 50 personer ble skutt og drept før politiet fikk overmannet terroristen. Etterforskningen har vist at Tarrant etter all sannsynlighet var alene om udåden. Han er siktet for drap på 50 personer og drapsforsøk på 39 personer. Tarrant skulle ha produsert et manifest på 73 sider i ren Breivik-stil. Her refererte han til Knights Templar og Breivik som en «inspirasjon».
Islamister
Som vi omtalte etter New Zealand-terroren var det ikke utenkelig at Tarrant kunne inspirere flere likesinnede – og han kunne inspirere IS-terrorister eller -sympatisører til å gå til «motangrep» – for eksempel mot en kirke. Vi antydet at det kunne skje på vestlig jord, men denne gangen var det Sør-Asia som ble rammet. Men det var ikke bare tre kirker på Sri Lanka som ble rammet, det var også tre luksushoteller. Det kan handle om at terroristene ønsket å drepe flest mulig, og at det ikke var så nøye om de var kristne, men helst vestlige.
Sri Lankas kristne utgjør om lag 7 prosent av en befolkning på 22 millioner mennesker.
Myndighetene mener to islamistiske organisasjoner, inkludert den lokale islamistgruppen National Thowheeth Jama’ath (NTJ), står bak, men man prøver nå å finne ut om de fikk internasjonal støtte og hjelp til å utføre angrepene.
Antall anholdte skal være rundt 40 personer, blant annet en sjåfør og en huseier. En av de pågrepne er en syrisk statsborger.
Unntakstilstand
Sri Lankas president, Maithripala Sirisena, sendte i går ut et dekret som gir landets militære vidtrekkende beføyelser i kjølevannet av angrepene, som gir militæret mulighet for å tilbakeholde og anholde mistenkte basert på umiddelbar mistanke. Det har ikke skjedd siden landets årtier lange borgerkrig, som sluttet i 2009.
Tusenvis av tungt bevæpnede soldater er utkommandert til å patruljere gatene i Colombo. Samtidig erklærte presidenten at det vil være unntakstilstand i landet, og det er forbudt å bevege seg ute om natten.
I tillegg er det beordret stenging av alle sosiale medier, som noen mener handler om å unngå spredning av «fake news», men det kan like gjerne være for å forhindre at sympatisører av terroren snakker sammen.