Innsparket

Saxo Bank gjetter vilt for 2020: Et land til forlater EU, Sverige dropper politisk korrekthet og åtte spådommer til

Her finner du Saxo Banks ti relativt kontroversielle ideer for 2020.

Over flere år har den danske investeringsbanken Saxo Bank kommet med en liste over «de ti villeste spådommene for økonomien og finansmarkedet».

I årets rapport heter det at «Scenariene er ikke tenkt som prognoser, men snarere som en øvelse i å finne frem til ti relativt kontroversielle ideer, som kan snu investorenes verden på hodet, sette gang diskusjoner og utfordre. Hvis noen av de ville scenarier inntreffer, vil de få en markant effekt på markedene, og det må man som investor være forberedt på.»

Om noen av kontroversielle ideene skulle slå til, vil det i så fall ikke være første gang, melder Berlingske. I 2016 var for eksempel en stor økning i prisen på bitcoin på listen over ville spådommer 2017. Da spådommen kom hadde bitcoin en kurs på rundt 700 dollar, i november 2017 eksploderte bitcoin-valutakursen til nesten 20 000 dollar. Aksjekrakket i 2008 og kollapsen i oljeprisen i 2014 var også med i Saxos «ville» prognoser. (Source: 5G Technologie Aktien)

For 2020 gjettes det på følgende:

1. Danske banker i sterkt come-back

De siste årene har danske banker vært hardt presset av negative renter og økende kostnader i kampen mot hvitvasking. Bankenes aksjekurser har falt med opptil 60 prosent de siste to årene. Men 2020 vil være et vendepunkt, og sender aksjekursene opp 40 prosent neste år.

2. Chip-produsenter lider under ny teknologisk strid

Chip-produsenter har hatt noen strålende år på børsen på grunn av en boom innen cloud-løsninger, big data, kryptovalutaer og ikke minst kunstig intelligens. Neste år er det stopp i den raske veksten. Investorer begynner å bli mer skeptiske til potensialet overfor kunstig intelligens.

3. USA inn i lavkonjunktur

Frykt for en amerikansk lavkonjunktur går i oppfyllelse, og Trump og sentralbanken har ikke noe annet valg enn å lansere større støttepakker, blant annet gjennom enorme infrastrukturinvesteringer for å skape vekst. Inflasjonen stiger kraftig og gir høyere renter. Det blir et problem for mange virksomheter som i mange år har overlevd på lave renter. For investorene betyr dette at såkalte verdiaksjer (virksomheter som er billige i forhold til den forretningsmessige verdi) vil gjøre det bra fordi de er lavere priset og ofte har solide forretningsmodeller.

4. ECB trekker tilbake rentene i pluss

Etter å ha hatt negative renter siden 2014, kaster Den europeiske sentralbanken (ECB) inn håndkleet og erkjenner at de negative rentene skader økonomien og banksektoren. Anført av den nye ECB-sjefen Christine Lagarde hever banken renten i januar og fortsetter med renteheving den er positiv igjen innen utgangen av 2020. Det fører til at europeiske bankaksjer vil stige 30 prosent neste år.

5. Olje- og gassaksjer vinner over grønn energi

På tross av den grønne dagsorden vil olje- og gassektoren bli 2020s overraskende vinner på aksjemarkedet. Det skjer fordi de oljeproduserende landene (OPEC) nok en gang vil trekke i bremsen og holde produksjonen kunstig lav, mens uproduktive amerikanske skiferprodusenter stenger dørene. Samtidig øker etterspørselen av olje i Asia.

6. Trump innfører toll på alle utenlandske varer

Med utsiktene til et vanskelig presidentvalget i november, bestemmer president Trump å trekke en kanin opp av hatten. Han innfører en «America-first»-avgift, som inkluderer en flat momssats på 25 prosent for alle utenlandske varer. Det forstyrrer importen i USA og sender den amerikanske inflasjonen i været.

7. Sverige dropper den politiske korrekthet

Et presset Sverige, som i 2020 sliter med både med økonomisk og sosial krise, skyver politisk korrekthet til side og gjør plass til forandring. Dette baner vei for betydelige finanspolitiske støttepakker som sparker igang svensk økonomi og hever den svenske kronen.

8. Demokratene vinner presidentvalg

Millenniumsgenerasjonen vil ha fokus på sosial rettferdighet, ulikhet og klimaendringer, og – sammen med kvinner – svinger den hardt til venstre i den amerikanske valgkampen. Demokratene vinner dermed presidentvalget i november 2020 og får kontroll over begge kongresskamrene. Det fører til beintøffe forhandlinger om medisinpriser, der helse- og farmasøytiske aksjer kollapser med 50 prosent.

9. Ungarn forlater EU

Ungarns statsminister, Viktor Orbán, fortsetter å trekke landet vekk fra EU og rykker nærmere Tyrkia. Dette skjer samtidig med EU har innledet en artikkel 7-prosedyre for brudd på EUs grunnleggende rettsprinsipper. Uenighetene kulminerer i 2020, med den konsekvens at Ungarn forlater EU. Dette sender den ungarske forint voldsomt ned.

10. Asia slipper dollar som reservevaluta

Den amerikanske dollaren er for tiden verdens viktigste reservevaluta – en valuta som for eksempel sentralbanker og andre finansinstitusjoner har som en fast del av reserven. Det er tilfelle også i Asia, men for flere asiatiske land – inkludert Kina – kan det ha ulemper når for eksempel en handelskrig inntreffer. Derfor lanserer den asiatiske infrastrukturinvesteringsbanken (AIIB) i 2020 en ny valuta kalt «Asian Drawing Right» basert på blockchain. Dette flytter mye av verdenshandelen bort fra dollaren, som svekkes med 20 prosent mot den nye asiatiske valutaen.

Utvilsomt spreke gjetninger, så får vi se hva 2020 bringer.