Islam

Ny stormoské med minaret i Drammen: «Alle er velkomne»

Presentert med 25 foto i Drammens tidende og uten et eneste kritisk spørsmål.

Moskeen er plassert ved en hovedvei på Fjell, like ved de ruvende blokkene i denne bydelen i Drammen, kjent for å være dominert av ikke-vestlige innvandrere. En lekeplass er bygget helt inntil moskeen.

Se levende bilder av moskeen, tatt med drone, her fra moskeens Facebookside.

Kvinnene bak på et galleri

Kvinnene skal få et eget galleri i moskeen etterhvert, segregert bak mennene slik at mennene ikke ser dem. Også dette fremstilles positivt i artikkelen til Drammens tidende (betalingsmur 16. februar 2020). Etter å ha beskrevet vaskerom som benyttes før rituell bønn, (vask for å vaske bort syndene, i tråd med Muhammeds lære, min merknad), fortsetter artikkelen slik i samtalen med styreleder Sajid Mukhtar:

Deretter kan du bevege deg inn i bønnerommet. Et stort, åpent rom, med plass til 300 mennesker samtidig. Her skal det ikke snakkes mye, mobilene skal slås av, og det jobbes med å få på plass et galleri til kvinnene i menigheten.

I muslimske land er det ikke vanlig at kvinnene drar i moskeene, ifølge Mukhtar. Mange menigheter i Norge, hvor kvinner i større grad velger å gå i moskeen for å be, har omgjort denne skikken. Derfor bygges det gallerier i norske moskeer, som Mukhtar mener viser at de norske menighetene er tilpasningsdyktige.

Vel, at dette skulle være tilpasning til likestilling, må man antakelig enten være journalist eller styreleder i en moské for å få til å henge på greip. Dessuten har så vidt jeg vet de fleste store moskeer i den islamdominerte verden og Vest-Europa bønnerom/-områder for kvinner.

«Ventet lenge på å få et eget hjem», sier avisen

Plassen imamen leder bønne vender mot Mekka. Dette gjør den sammen med minareten, som etterhvert skal få lys, til en «riktig» moské, i følge Mukhtar.

Drammens tidende sier at Mukhtar «og resten av de muslimske menigheten på Fjell, har ventet lenge på å få et eget hjem».

– Og det er ikke bare slik at det er folk som skal be som får komme inn. Her er alle velkomne, vi står klare til å svare på spørsmål, by på en kaffekopp eller bare prate. Det skal ikke være mystisk for folk, sier Mukhtar.

Avisen beskriver også detaljer fra innsiden, som denne: «På gulvet er det lagt et spesiallaget dekorert teppe. Faktisk er teppet så spesielt at mannen som lagde det i Tyrkia måtte komme til Norge, og legge det selv, av frykt for at man ikke skulle gjøre jobben ordentlig her, forteller Mukhtar.»

«Alle velkomne»

Drammen moské har 591 medlemmer, i henhold til tall fra Fylkesmannen. Moskeen har vært planlagt i 30 år heter det, og den har kostet 25 millioner kroner. Også dette beløpet fremstilles i et positivt lys, for Tawfiiq Islamsk Senter sin forholdsvis nybygde moské i Oslo kostet 100 millioner kroner, og den moskeen har rundt 8.000 medlemmer. Så se hva de rundt 600 medlemmene i Drammen klarte!

At Drammens tidende åpenbart synes at det er veldig flott at moskeen med minareten er på plass, vises også ved at man hjelper til med å «avmystifisere» bygget. Hovedtittelen er:

Etter over 30 år åpnes dørene til den nye moskeen på Fjell: – Her er alle velkomne. Det skal ikke være mystisk for folk

 Men kanskje noe av det mest interessante er hva styrelederen forteller til journalisten om prosessen bak å få realisert prosjektet:

– Du må huske at planene om dette ble til i en annen tid. Det politiske klimaet har endret seg mye siden den gang. Det var mye motstand mot moskeen på 80-tallet (uthv. red.).

Ja, dette bevitner at politikere lokalt og sentralt vennlig har tilrettelagt for moské-Norge.

Sharia-bevegelse

Faksimile, Drammens tidende 18.januar 2011.

Drammens tidende har ikke skrevet et ord om hvilken ideologiske retning denne moskeen følger. Det er en ren reklameplakat med altså hele 25 foto av moskeen fra inn- og utsiden. Det vi derimot vet, er at denne moskeen tidligere var tilknyttet Minhaj ul-Quran, den verdensomspennende kalifat- og shariabevegelsen til pakistaneren Tahir ul-Qadri, som er hovedarkitekten blant annet bak døddsstraff for blasfemi i Pakistan.

Samme Mukhtar var også styreleder i moskeen da den lå under Minhaj, eksempelvis omtalt av Drammens tidende i 2011.

Imam Ahmad Noor og leder av byggekomiteen Sajid Mukhtar kan stolt vise fram første del av det som skal bli en storslått moské og forsamlingshus på Fjell. Målet er å flytte inn til påske.

Bak prosjektet står hardt innsamlingsarbeid. Menigheten Minhaj Ul Quran, som betyr «Veien av Koran», har samlet inn åtte millioner kroner til prosjektet. De håper ferdigstillelsen av første del kan gi etterlengtede banklån. Hele moskeen slik den er tegnet er nemlig kostnadsberegnet til 25 millioner kroner.

At navnskiftet har ført til ideologisk skifte, er det vel rimelig grunn til å anta ikke har skjedd.