Politikk

Tre nye dødsfall i Sverige

Siden i går har tre koronasmittede personer i Stockholmsområdet avgått ved døden.

Nå teller de døde totalt seks personer i Sverige. I Norge er det tre.

De tre som har dødd siden i går er alle eldre personer med underliggende sykdommer, presiserer pressevakt Elin Lindström i region Stockholm. De var innlagt på hvert sitt sykehus i regionen, henholdsvis Södersjukhuset, Danderyds sjukhus og Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge.

Sverige har som kjent lagt seg på en annen strategi enn de fleste i Europa, utover Storbritannia, i kampen mot koronaviruset. Her satser man på kollektiv immunitet eller flokkimmunitet. Ideen bygger på at nesten alle som smittes bygger opp tilstrekkelig med antistoffer for å støte bort viruset og bli immun mot det. Problemet er «nesten alle» og hvor mange som kan komme til å trenge akutt helsehjelp samtidig.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har gått ut med kraftig kritikk av strategien valgt av Sverige og Storbritannia. WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus sier til The Sun at det viktige er å finne, isolere, teste og behandle hvert tilfelle for å bryte kjeden til covid-overføring. Hvert tilfelle som behandles begrenser spredning av sykdommen.

WHOs talskvinne Margaret Harris etterlyser tøffere tiltak fra Boris Johnsons regjering, og vi må anta at det samme gjelder for Stefan Löfvens regjering.

– Vi har ikke nok vitenskap om dette viruset, det har ikke vært i befolkningen lenge nok til at vi vet hvordan det fungerer immunitetsmessig. Vi kan diskutere teorier, men akkurat nå står vi overfor en situasjon der vi må ta grep, sier Harris ifølge The Sun.

Storbritannia og Sveriges strategi er mildt sagt dristig. Antallet sykehusinnleggelser og dødsfall fremover vil fortelle oss hvem som har gjort det mest riktige.

Oppdatert (kl. 13:27): Nå går det så fort at man ikke henger med. For Storbritannia har snudd og vil innføre tiltak på linje med øvrige europeiske land. Så da står Löfven-regjeringen alene med sin strategi. Det er antakelig bare et tidsspørsmål før den svenske regjeringen opplever seg presset til å gjøre det samme – eller at folket snur lederskapet ryggen.