Dette kom frem i en tale presidenten holdt i dag, nøyaktig én uke etter siste terrorangrept i Paris ved de tidligere lokalene til magasinet Charlie Hebdo.
Presidenten skal ta en rekke skritt for å styrke republikkens sekulære grunnpilar. Planen regjeringen jobber med skal legges frem i desember. «I talen varslet han at regjeringen vil legge fram en plan for å bevare Frankrikes sekulære karakter mot det han kaller islamistisk separatisme.»
Til kamp mot hijaben
Dette betyr at det skarpe skillet mellom stat og religion som Frankrike innførte i 1905 skal skjerpes. Ifølge Macron, skal ingen tiltak kunne stanse kampen for å ekskludere religion fra skolen og hele den offentlige sektoren.
- Macron gjorde det klart at loven gir folk rett til fritt å ha den troen de selv velger, men at utvendige tegn på religion under ingen omstendigheter må tillates i skolen eller offentlig sektor.
- Også private som yter det offentlige tjenester skal forbys religiøse plagg. Macron legger ikke skjul å at regjeringen sikter mot å fjerne hijaben.
- Staten skal også kunne gripe inn dersom lokale myndigheter lar seg presse av islamister til å innføre religiøse menyer i skolen og kjønnssegregert svømming.
- Frankrike skal «frigjøre» islam i landet fra utenlandsk påvirkning, som finansiering av moskeer.
- Hjemmeundervisning skal sterkt begrenses, og fra neste år blir skoleundervisning obligatorisk for alle.
Sistnevnte handler om at det er avdekket en rekke tilfeller av såkalte hemmelige «undergrundsskoler», der det bes i skoletiden og lærere bruker nikab.
Motsatt i Norge
For Macron handler dette ikke minst om at statens oppgave er å oppdra borgere, ikke troende.
Frankrike er det landet i Europa som er hardest rammet av terror, og rundt 10 prosent av landets befolkning er muslimer. Terroren er ikke minst knyttet til jihadisters kamp mot ytringsfriheten.
Fra før er ansiktstildekking i det offentlige rommet forbudt, noe Frankrike var først i Europa med å innføre.
Dette skjer altså i Frankrike, mens i Norge løftes hijaben frem av Regjeringen Solberg, nå endog på passfoto.
NTB, 2. oktober 2020.
Foto: HRS, Oslo