I 2019 ble det avslørt: Den nyutnevnte forsvarsministeren i Irak, Najah al-Shammari (eller Al Shamary, som det også skrives) er svensk statsborger. Han har altså hatt dobbelt statsborgerskap. Nå kjemper han med nebb og klør for å kunne fortsette å snylte på den svenske staten.
Bakgrunnen til al-Shammari (54) er, teknisk gjenfortalt, denne:
- I 2009 kom al-Shammari til Sverige som asylsøker.
- Han fikk permanent opphold i 2011.
- I 2012 fikk han familiegjenforening med kona og deres seks barn fra Irak.
- De fikk tildelt en treroms leilighet i en forstad til Stockholm (senere kom også en slektning fra Irak, som bodde hos dem).
- I 2015 fikk al-Shammari svensk statsborgerskap.
Avsløring del 1
24. juni 2019: Nyhetsbyrået AFPs journalist Ammar Karim avslører at Iraks nyutnevnte forsvarsminister har svensk statsborgerskap. Andre svenske medier graver deretter frem dette:
- al-Shammari har aldri jobbet i Sverige, og har knapt hatt noen inntekt.
- Familien lever på sosiale ytelser og trygd, herunder barnebidrag og bostøtte, altså de lever på skattebetalernes penger.
- al-Shammari kan ikke jobbe fordi han lider av hukommelsestap.
- Han er mistenkt for en rekke kriminelle forhold i Sverige, herunder forsikringssvindel, men er aldri blitt dømt.
- Familien har vært på flere turer til Irak, blant annet har ett av barna fått øyet laserbehandlet der (for å slippe å bruke briller).
- Den hukommelsessvekkede al-Shammari har en imponerende CV. Han er generalmajor, har vært leder for spesialstyrkene og har hatt en rekke militære posisjoner, i tillegg til en omfattende militær utdannelse. Etter eget ønske ble han pensjonist i 2018.
Avsløring del 2
Nyheter Idag fortsatte å grave, og kunne fortelle at svensk politi hadde innledet en såkalt forundersøkelse av al-Shammari.
- I november i 2019 kom det inn en anonym anmeldelse av al-Shammari.
- Han og kona skal ha bodd flere år i Irak, mens pengene trillet inn fra svenske skattebetalere – men det utgjorde antakelig bare en brøkdel av de inntekter al-Shammari hadde.
- De leide ut leiligheten i Sverige mens de var i Irak.
- Politietterforskningen omfattet både oppholdsgrunnlaget, trygdesvindel og annet. al-Shammari skal ha vært mistenkt i ni ulike saker siden 2015. Alt er henlagt.
Om ikke dette var nok: Som statsråd i Irak kan man ikke ha dobbelt statsborgerskap.
Flere svenske medier stilte spørsmål ved al-Shammari, og deretter kom det en pressemelding fra det irakiske forsvarsdepartementets Facebookside: Forsvarsministeren truet med å saksøke alle som drev med det han hevdet var drittpakker og falske nyheter. Her het det blant annet:
«Vi bekrefter at ministeren nå har utnevnt en svensk advokat med sine assistenter for å saksøke de svenske og arabiske aviser og nettstedene som publiserte disse falske opplysninger.»
I tillegg mer enn insinuerte al-Shammari at det er jødene som har skylden for mediedekningen. I pressemeldingen fremkom det påstand om at det er den «tredje parten» som «står bak, og som er kjent for sin dominans av medier og aviser i verden».
General som ikke burde fått statsborgerskap
At al-Shammari hadde vært general i Saddam Husseins armé, fikk ikke klokkene til å ringe hos hovedstrømsmediene. Det tok han altså fire år å få statsborgerskap. Dette reagerte ikke minst Moderaternas Hanif Bali på, for i henhold til svensk lov skulle al-Shammari hatt en karantenetid på hele 25 år.
– Om han har oppgitt at han har vært general, så betyr det at han hatt en ledende stilling i en stat som har begått overgrep. Ifølge svensk lov skal han ikke få statsborgerskap før karantenetiden er gått ut, sa Bali til Ekspressen.
Kona skal ha blitt slått og mishandlet gjennom flere år har det fremkommet i en svensk politirapport. Men det var først da hun oppdaget hans seksuelle tilnærminger til en mann i 20-årene i Sverige («I want to fuck you sex sex sex» og «I like your ass», SMS-meldinger) at hun ville ta ut skilsmisse. Denne «invitasjonen» rammes av dødsstraff i Irak, samt at al-Shammari skal ha vært beskyldt for liknende forhold tidligere overfor soldater i Irak, men «forklart» seg ut av situasjonen.
Expressen rapporterte at al-Shammari våren 2016 sto anklaget for i årevis å ha mishandlet og truet flere personer. Under forhøret ble han fortalt at han var mistenkt for en rekke tilfeller av mishandling og trusler mot en gutt i tenårene. Han skal ha truet med å drepe gutten, slakte han og kaste han ut gjennom vinduet. Han ble også mistenkt for å ha truet to kvinner og mishandlet dem med slag, spark og kvelertak. En mindreårig jente skal ha fått kastet et drikkeglass mot seg, mens en annen liten jente skal ha blitt truet med å bli kastet ut fra balkongen. Når han ble spurt om en eldre kvinnes skader i ansiktet, forklarte han det med at hun «har en vane som finnes hos irakiske kvinner. Når man er lei seg, slår man seg selv i ansiktet. Ved flere anledninger, ved krangler, har hun slått seg selv i ansiktet.» Dessuten kunne han umulig ha slått henne, ifølge han selv, fordi hun er datter til en irakisk klanleder og søsteren til lederen for landets klaner. Men saken stoppet opp, da saksøkerne ikke lenger ville bistå i sakens anledning. Aktor Anna Hankkio sa den gang at de ikke fikk noen forklaring på det, men at det «er vanlig i denne type saker at man ikke vil medvirke på grunn av lojalitet, frykt eller andre omstendigheter». Det fremgår også av politirapporten at en av saksøkerne som trakk seg rett før saken skulle opp, var redd for represalier fra Irak.
I Sverige brukte al-Shammari et annet navn enn det han hadde som forsvarsminister i Irak. Han skal være en del av en høyt anerkjent klan i Irak, og i det svenske passet skal klannavnet være inkludert i navnet. I sitt svenske pass heter han således Najah Hasan Ali al-Adeli.
Hva gjorde så denne mannen i Sverige? Kan en mann med en slik CV ikke makte å lære det svenske språket? Hvis han lider av hukommelsestap (og derfor var sykemeldt og finansiert av borgerne i Sverige), hvordan kan det kvalifisere til å være Iraks forsvarsminister? På hvilket grunnlag fikk han svensk statsborgerskap? Hva bedrev han egentlig med i Sverige etter at han kom i 2009?
Åkesson: – Komplett virkelighetsfjern
Da alt dette var kommet frem i mediene, gikk Jimmie Åkesson, leder av Sverigedemokraterna, ut og kalt hele al-Shammari-affæren en «kjempestor skandale», og la til at statsminister Löfven leder «kanskje den mest mislykkede regjeringen vi noensinne har hatt i dette landet». Han kalte også Löfven for «komplett virkelighetsfjern».
Statsminister Löfven red av stormen, det vil si han han unngikk å forholde seg offentlig til saken.
Spørsmålene rundt al-Shammari har haglet det siste halvannet året, og nå er al-Shammari tilbake i Sverige. Skatteetaten og forvaltningsretten har ikke villet akseptere at han kan gjenbosette seg i Sverige. Derfor vil han nå ta saken videre til lagmannsretten for en muntlig forhandling, der han ifølge sin advokat vil legge frem nye opplysninger.
Da han startet prosessen med nytt opphold i Sverige (bli folkeregistrert), ble det sendt inn forskjellige dokumenter som skulle bevise at han virkelig bor der, blant annet i form av bilder tatt da han ble bestefar høsten 2020 i Sverige.
Dokumentene viser også at han mottar en pensjon fra Irak på SEK 50.000 per måned, og at han nå har til hensikt å bo som pensjonist i Sverige.
Han får nok opphold på livstid – vi snakker jo om Sverige
Skatteetaten har blant annet pekt på at al-Shammari har en bolig i Bagdad, noe han nekter for.
I ett försök att övertyga Skatteverket besökte han myndighetens servicekontor i Sundbyberg den 26 augusti 2020 och legitimerade sig med ett nytt svenskt nationellt identitetskort och ett svenskt pass utfärdat den 20 juli 2020.
Men han kunde då inte med några dokument bevisa att han verkligen flyttat tillbaka till Sverige.
Forvaltningsretten setter på sin side spørsmål ved ektheten til identitetskortet og passet:
”De handlingarna som Najah Hasan Ali Al-adeli (al-Shammaris andra namn) gett in till domstolen är även av enkel beskaffenhet och är således lätta att förfalska och manipulera, skrev domstolen bland annat.
For å ha sjansen til på ny å registrere seg i Sverige, må al-Shammari vært fast bosatt i minst ett år.
Uttrykket å pendle er ganske beskrivende for personer som al-Shammari, men pendling i denne sammenhengen viser til en fullstendig havarert innvandringspolitikk. al-Shammari har bevist at han antakelig ikke var i nærheten av å ha beskyttelsesbehov i Sverige, han har snyltet på den svenske staten mens han var forsvarsminister i Irak, han fremstår som en voldelig person, han har muligens forfalskede identitetskort og pass, han har antakelig snyltet til seg trygder grunnet «hukommelsestap», og han har beviselig hentet ut trygder i Sverige mens han vitterlig var forsvarsminister i Irak.
Dette begynner å bli litt av en føljetong, og den er åpenbart ikke over med det første. Med tanke på de svenske tilstandene innen innvandringsfeltet og de uuttømmelige mulighetene i domstolen – som nær sagt utmattes – vil vi bli overrasket om ikke al-Shammari får bli i Sverige. Og til og med uten en eneste domfellelse.