Mandag svarte innenriksministeren og viseministeren med ansvar for statsborgerskap på spørsmål fra den franske avisen Le Figaro. Og at Frankrike har en nær umulig oppgave foran seg når de går til kamp mot ulike separatistbevegelser, er det liten tvil om.
89 moskéer på radaren
Frankrikes kamp mot islamsk separatisme ble iverksatt av president Macron i etterkant av drapet på læreren Samuel Paty, som ble halshugget på åpen gate etter å vist karikaturer i en undervisningstime. Frankrike er det europeiske landet som har hatt flest fundamentalistiske islamiske terrorhendelser i løpet av fjoråret, noe som fikk president Macron til å gå til opptil flere grep.
Men kampen er på ingen måte over, og Darmanin oppsummerer i Le Figaro med å fortelle at 89 ulike moskéer har blitt «flagget» av etterretningstjenesten siden november i fjor, om vurdert å utgjøre en sikkerhetstrussel. En tredel av de 89 er «mistenkt for å være radikale», sa han til avisen.
Nå er det iverksatt tiltak for å stenge seks av dem på bakgrunn av propagandavirksomhet. Hat-imamene sprer oppfordringer til både jødeutryddelse og steining av homofile. Moskéene som skal stenges for godt befinner seg i fem ulike områder av Frankrike, og den franske regjeringen har – kanskje med rette – blitt kritisert for ikke å være effektive nok i arbeidet med å stenge hat-moskéer.
Radikale islamske organisasjoner
Myndighetene vil også be om oppløsning av de fundamentalistisk islamske organisasjonene Nawa og Black African Defense League (LDNA).
Nawa, med base i den sørfranske byen Ariege, oppfordrer også til drap på jøder og homofile, sa Darmanin, som videre presiserte at LDNA, som arrangerte en protest mot politivold foran den amerikanske ambassaden i Paris i juni i fjor, «oppfordrer til hat og diskriminering».
-I det kommende året kommer ti andre foreninger til å bli gjenstand for en oppløsningsprosedyre, fire dem neste måned, sa Darmanin til Le Figaro.
I forrige uke godkjente Frankrikes høyeste forvaltningsdomstol regjeringens vedtak om å oppløse kollektivet mot islamofobi i Frankrike (CCIF) og den omstridte foreningen Baraka City, som opprinnelig framsto som en humanitær hjelpeorganisasjon.
Vil nekte oppholdstillatelse
Darmanin sa også at han hadde oppfordret regionale prefekter til å nekte oppholdstillatelse til utenlandske imamer, skriver Le Figaro. I hvilken grad denne oppfordringen følges vites ikke.
Et stort problem som ikke belyses av Le Figaro er at disse hat-imamene turnerer innen EU straks de har fått oppholdstillatelse i ett land. Det var nettopp av denne grunnen Danmark jublet over Brexit. Brexit forhindrer imamer med ekstreme holdninger i å reise fra Storbritannia til Danmark.
Signalet den franske regjeringen forsøker å sende er likevel at de jobber hardt for å kvitte seg med de verste terrortruslene fra moskémiljøene og andre radikale islamske bevegelser i landet.