Den danske regjeringen kunngjorde sin beslutning for EU i slutten av forrige uke, ifølge et brev signert av justisminister Nick Hækkerup (S), som gjengis av det svenske nyhetsbyrået TT.
«Den danske regjeringen mener at midlertidig grensekontroll er et nødvendig og effektivt tiltak for å håndtere disse truslene,» skrev han i et brev til EU.
Etter flere voldelige opptøyer i Danmark, som svensker ble mistenkt for å stå bak, lanserte den danske regjeringen en «trygghets- og sikkerhetspakke» og innførte grensekontroll fra 12. november 2019. Spesielt ble en eksplosjon utenfor Skattemyndighetene (dansk, Skattestyrelsen) ved Nordhavn i København utslagsgivende for danske myndigheters tiltak. Siden den gang har grensekontrollen blitt videreført.
Schengen bekymrer
Fri bevegelse innen Schengen-området er og har vært en trussel mot Danmarks sikkerhet, fastslår justisministeren.
«De vedvarende og betydelige truslene mot vår offentlige orden og indre sikkerhet forårsaket av militante islamister og organiserte kriminelle, som er i stand til å dra nytte av den frie bevegelsen innenfor Schengen -området, er fortsatt en stor bekymring for den danske regjeringen», skriver Nick Hækkerup ifølge TT.
Schengen-samarbeidet omfatter 22 av EUs 27 medlemsland, samt Island, Norge, Sveits og Liechtenstein. Innen Schengen kan innbyggerne i utgangspunktet reise fritt, uten grensekontroll, men de siste årene har både migrantkrisen, terrortruslene og koronapandemien ført til behov for utstrakt grensekontroll mellom landene.
Et svensk problem er et dansk problem
Danmarks sosialdemokratiske regjering har vært tydelig på at den ikke ønsker at Danmark skal bli som Sverige, og videreføring av grensekontroll er slik sett forventet.
Inger Støjberg, som nå er uavhengig representant i Folketinget, beskrev tilstanden godt på sin Facebook-side:
Det stormer i Sverige, og dessverre er et svensk problem også et dansk problem. Når det for eksempel er så enkelt å få oppholdstillatelse og statsborgerskap som det er i Sverige, og når reglene generelt er så slappe som de er i Sverige, og innvandringen er like stor som den er, da er et svensk problem også et dansk problem.
Fordi det betyr at du – selv om du er gjengmedlem eller vanlig innvandrer – bosatt i Sverige, fritt er i stand til å flytte til Danmark. Og det gjør de. Vi ser det igjen og igjen:
Det har nettopp vært en dom på fem svenske gjengmedlemmer som drepte to andre svenske gjengmedlemmer i Herlev sommeren 2019. Med andre ord: svensk gjengkonflikt flyttet til Danmark.
Trolig «permanent midlertidig»
Migrantkrisen i 2015 førte til at flere land i 2016 innførte midlertidige grensekontroller, inkludert Danmark, Tyskland, Sverige og Norge. Tiltaket er mulig når det er begrunnet i landets indre sikkerhet. Grensekontrollen kan forlenges med maksimalt seks måneder om gangen. Derfor kalles det midlertidig, selv om det i noen tilfeller har vært i bruk i fem år, skriver TT.
– Det skal ikke være slik at du kan reise fra Sverige til Danmark og plassere dynamitt i København, sa Mette Frederiksen på en pressekonferanse 14. august 2019.
Og bekymringen vedvarer. Til tross for at grensekontrollen er styrket, er det fremdeles ikke slik at alle passerende stoppes på grensen. Grensekontrollen gjennomføres ved å ha stikkprøver flere ganger i uken, og inkluderer kontroller på tog, ferger og for biltrafikk over Öresundsbroen.
Forside: Fotomontasje HRS