Finansminister Magdalena Andersson blir i ettermiddag valgt til Socialdemokraternas nye partileder etter at Stefan Löfven har kastet inn håndkleet.
Men om hun blir landets statsminister er et åpent spørsmål, om enn ikke i NRK:
Frysepunkt
Det er bare ti måneder til Sverige skal avholde det ordinære riksdagsvalget, men skal Magdalena Andersson på nåværende tidspunkt også overta statsministerrollen krever det støtte fra både Centerpartiet og Vänsterpartiet. For dem som har fulgt med svensk politikk vet man at forholdet mellom disse partiene, inkludert regjeringspartiet Miljöpartiet, er mildt sagt en smule anspent. Forholdet mellom Centerpartiet og Vänsterpartiet er på frysepunktet, det samme med Centerpartiet og Miljöpartiet.
Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet og Vänsterpartiet har til sammen 175 rikdsdagsmedlemmer, som er tallet for å være i majoritet. Så tett er det i de politiske blokkene i Riksdagen.
Bedre blir det ikke av at Socialdemokraterna sliter med oppslutningen. De gjorde sitt dårligste valg noensinne ved forrige valg med 28,3 prosent, der det i ettertid bare har gått nedover på meningsmålingene. I en nylig måling fra Scentio landet Socialdemokraterna på 21,1 prosent, og var med det Sveriges tredje største parti, slått av Moderaterna (22,7) og Sverigedemokraterna (23,9). At Sverigedemokraterna ble landet største parti må kunne kalles en sjokkmåling for alle andre partier.
En måling fra Novus i dag gir en mer «normalsituasjon», om det er uttrykk som kan brukes om det politiske Sverige, der Socialdemokraterna får 25,6 prosent, altså fortsatt nedgang fra det historiske dårlige valget, mens Moderaterna får 22,9 og SD 19,1. Men det denne målingen kanskje forteller oss er at byttet av S-leder fra Löfven til Andersson har liten eller ingen effekt, i alle fall ikke så langt.
Så er spørsmålet hvordan Centerpartiet og Vänsterpartiet stiller seg til Andersson som statsminister. Det har de så langt ikke sagt noe om, men det vi kan vente oss er at de står med klare med de politiske kravene. Og da kan det bryte løs igjen, for kravene spriker i alle retninger.
Kilder i Socialdemokraterna sier til svenske Expressen at det heller ikke er utenkelig at det videre blir en sosialdemokratisk ettpartiregjering. Og hvis partiet tvinges å velge mellom dagens regjeringskollega Miljöpartiet og Centerpartiet, så velger de sistnevnte. Det handler igjen om at Miljöpartiet fremstår som mindre kompromissvillige enn de solgte seg inn som. Andre avviser fullstendig tankegangen og mener at ballen ligger hos Miljöpartiet, fordi Socialdemokraterna aldri ville finne på å kaste dem ut.
«Magda»
Vender noen i Centerpartiet eller Vänsterpartiet ryggen til Andersson som statsminister, tilsier det såkalt mellomvalg/ekstravalg – og det bare ti måneder før det ordinære valget. Det spørs om det er en politisk genistrek, men det har vært så mye rot i svensk politikk at en aldri kan si aldri.
Samtidig kan det være en betydelig risiko med ekstravalg, for det er slett ikke sikkert at den rødgrønne siden vil klare å beholde den skjøre makten de har.
Da kan det bli mange år til at Andersson eventuelt blir statsminister. For hva det ordinære valget vil ende med vet ingen enda, men forventningene til den nye S-leder Andersson er mange – problemene likeså. Som Aftonbladets kommentator Lena Mellin, selv politisk rød, sier har hun «hastverk og oppoverbakken er bratt». Mellin peker på seks utfordringer: 1) vinne det ordinære valget, 2) skape et vinnende lag, 3) ha et vinnende budskap, 4) få gjennom nasjonalbudsjettet og unngå regjeringskrise, 5) løse konflikten mellom Centerpartiet og Miljöpartiet (om eiendomsrett til skogene og bygging i strandsonen) og der vi står i dag 6) faktisk bli valgt til statsminister.
Nå gjør nå Mellin det hun kan for å gi Magdalena Andersson en håndstrekning, da ved å gjøre henne til det folkelige «Magda». Det er noe av samme taktikk som NRK gjør, da ved å vise til at «Kombinasjonen av å være skarp og hegne om eget privatliv, har til og med ført til at kommentatorer har stilt spørsmål om Sverige er i ferd med å få sitt motstykke til tyske Angela Merkel». Hun gikk som kjent under kallenavnet «Mutti» (mor).
Men det aller mest interessante er hva den nye S-lederen vil gjøre for Sverige, ikke minst der den politiske ledelse har forsømt seg mest: innvandringen og kriminaliteten. Der kan hun ikke lene seg på verken Miljöpartiet, Centerpartiet eller Vänsterpartiet.