Frihetsverdier

En seier for ytringsfriheten

At salget av Kurt Westergaards trykk, FREE SPEECH, gikk unna på rundt 1 minutt og 30 sekunder i går, viser at kjærligheten til ytringsfriheten står sterkt i Norge. Det er et godt tegn vi alle bør ta med oss videre i hverdagen.

Vi skal innrømme at vi var litt usikre i går da klokken nærmet seg 18:00 og salget av 69 trykk med FREE SPEECH skulle starte. De to tidligere gangene vi har solgt dette trykket (i 2015 og i august i år), var det mange som henvendte seg før salget åpnet. Slik var det ikke denne gangen.

Dette betyr at folk har vært disiplinerte og holdt seg til spillereglene. Det setter vi stor pris på.

Aldri før har vi solgt ut trykkene til ambassadøren for ytringsfrihet, Kurt Westergaard, så raskt. Før klokken var 18:02 måtte vi stanse salget. Vi er svært takknemlige for den overveldende responsen.

Kurt elsket Norge, og jeg tror vi kan si at nordmenn elsker Kurt. Det vitner den enorme etterspørselen om.

Det var i 2005 Kurt entret verdensscenen med det som er blitt karikaturen av Muhammed, mannen med bombe i turbanen og den islamske trosbekjennelsen påskrevet. FREE SPEECH er hans nest mest kjente tegning. I 2015 ble det trykket opp en FREE SPEECH-utgave med påskriften «Je suis Charlie», alle fullsignerte Kurt. Inntektene gikk til den da skadeskutte redaksjonen i Paris, Charlie Hebdo.

Av hele sitt hjerte støttet Kurt sine kolleger i det franske satiremagasinet.

Kurt unnskyldte aldri at han tegnet mannen med turbanen i 2005, på en vanlig dag på jobb i avisen sin, Jyllands-Posten. Han stod fast ved det som er varemerket etter opplysningstiden i Europa; ytringsfriheten. At det fantes mange som mente han fortjente å dø for en tegning, opprørte ham. Med rette.

De som fikk tilslag på å kjøpe trykket FREE SPEECH har fått e-post.

Om ikke lenge legger vi ut et kunstfoto av Kurt Westergaard, der det er pixlet 4.620 Muhammed-karikaturer. «Kurt bak gitteret», heter det. Gitteret er Muhammed-karikaturen som fengslet ham etter terrorangrepet i 2010, da en mann med øks og kniv slo seg gjennom Kurts stuevindu.

Det er 40 nummererte kunstfoto, og disse er de eneste som finnes i verden. I tillegg er det seks like kunstfoto som har en spesiell samlerverdi (Artist Proof, 4 stykker, Gallery Proof, 1 stykk, og 1 stykk Hors de Commerce).

Vi kommer til å legge dem ut for salg på samme måte som ved trykkene: Salget forhåndsannonseres slik at flest mulig skal kunne vurdere å anskaffe seg kunstfotoet.

Vi takker igjen for den overstrømmende responsen i går. Vi tar responsen til inntekt for frihetskampen vi står i, med et stadig voksende islamsk mørke i Vest-Europa. Den frie verden skal seire – i opplysningstidens ånd.

Hovedfoto: HRS, 2018.