Leserne av Charlie Hebdo ble oppfordret til å skildre de iranske mullaene på den morsomste og ondeste måten man kan tenke seg – og det gjorde de. I forrige uke publiserte det franske satiriske magasinet en samling karikaturer til støtte for de iranske demonstrantene, karikaturer som håner det brutale geistlige styret. Ayatollah Khamenei har ikke tatt det med godt humør – for å si det mildt, og rasler nå med sablene.
Som denne tegningen av ham selv tittende ut av en skjede, gjengitt på Twitter av Charlie Hebdo.
Noen av tegningene er så vulgære at de er vanskelige å gjengi.
Andre er bare onde.
Det var oppgaven leserne fikk – og det ble resultatet. 30 tegninger av mullaer og ayatollaer ble presentert i siste nummer av Charlie Hebdo. Alle tegningene kan ses her.
De «onde og vulgære» tegningene
En tegning illustrerer en islamsk lærd med turban, kjent i Iran som en mulla, som strekker seg etter en løkke mens han drukner i blod.
En annen illustrerer et skjelett utstilt i et museum med utdødde arter iført turban og med et ansikt som ligner emblemet fra flagget til Den islamske republikken.
En tredje viser en serie mullaer som marsjerer én etter én inn i skjeden til en gigantisk naken kvinne – med håret blåst ut (hovedillustrasjonen på artikkelen, red.).
Det er satire i sin syrligste form av bladet som mer enn noe annet i verden insisterer på ikke bare å gå helt opp til grensen, men gang på gang vasse fryktløst på knivseggen.
Tegningene er en hyllest til de iranske kvinnene og mennene som har risikert livet i månedsvis for å kjempe for frihet i Iran.
Det er en hån mot det geistlige regimet i Iran og dets øverste leder, Ayatollah Khamenei.
Og det er en diplomatisk krise som er i ferd med å eskalere.
Åtte år siden terroren mot magasinet
På lørdag var det åtte år siden det franske satiremagasinet Charlie Hebdo ble utsatt for et brutalt terrorangrep som tok livet av 12 mennesker, inkludert noen av magasinets mest kjente tegnere. Terrorangrepet er et av de voldsomste i Europas historie da de ble rettet mot forkjempere for den frie tanken og streken.
To maskerte menn gikk inn med automatvåpen og myrdet så mange de kunne fordi de ønsket å hevne profeten Mohammed, som Charlie Hebdo hadde publisert «hånende» karikaturer av.
I forrige uke kom bladet i en spesialutgave for å markere angrepet og minne om dette:
«Åtte år senere har religiøs intoleranse fortsatt ikke sagt sitt siste ord», som Charlie Hebdos redaktør, Laurent Sourisseau, skrev i bladets lederartikkel.
Den gang var verdens øyne rettet mot terrorgrupper som al-Qaida, nå er det geistlige styre i Iran i fokus for satiren.
«Det fortsetter sitt arbeid til tross for internasjonale protester og uten respekt for de mest grunnleggende menneskerettighetene.»
I desember lanserte magasinet en konkurranse der tegnere over hele verden ble bedt om å sende inn sine morsomste og slemmeste karikaturer av Irans geistlige regime, som med sitt brutale svar på demonstrantene som kjemper for kvinners rett til å kle seg som de vil og leve livet sitt, har blitt fordømt over hele verden.
«Begynn å tegne, så vi kan forsikre oss om at Ali Khamenei blir den siste øverste lederen som iranere må lide under!» lød oppfordringen.
Presteskapet er rasende
Men det iranske presteskapet, forstår man, setter ikke pris på vitsen.
Onsdag advarte Iran Frankrike om at publisering av de «støtende» tegningene ville få alvorlige konsekvenser.
I Iran er det forbudt å gjøre narr av både islam og landets øverste åndelige og politiske leder, ayatollah Ali Khamenei. Som kjent vil brutale islamske og ideologisk forkvaklede regimer ha et verdensomspennende blasfemiforbud og forbud mot latterliggjøring av deres helligheter og helter.
«Den fornærmende og uanstendige handlingen til et fransk magasin som publiserer karikaturer mot den religiøse og politiske autoriteten vil ikke passere uten et effektivt og avgjørende svar», tvitret Irans utenriksminister, Hossein Amir-Abdollahian, onsdag.
Siden den gang har den franske ambassadøren blitt innkalt til samtale, og Iran har stengt det franske forskningsinstituttet.
«Frankrike har ingen rett til å fornærme andre muslimske lands helligheter under dekke av ytringsfrihet», heter det videre.
«Iran avventer den franske regjeringens forklaring og kompenserende handlinger, og tar avstand fra den uakseptable oppførselen til dette franske magasinet.»
Ayatollah Khamenei har publisert en rekke meldinger på sin egen engelskspråklige Twitter-profil, der han kritiserer Vesten for manglende likestilling og problemer med seksuelt slaveri, som gjør det lite troverdig at Vesten setter seg opp som en forkjemper for kvinners rettigheter.
Diplomatisk krise
For ytringsfrihetsforkjempere er Charlie Hebdo landets stolteste fortropp. Men selv i Frankrike er det mange som mener at stilen til det satiriske magasinet er unødvendig provoserende.
Frankrike har imidlertid totalt nektet å møte Irans krav om noe som helst.
– La oss være helt klare: Det undertrykkende og teokratiske regimet i Teheran har ingenting å lære Frankrike, sa den franske politikeren og tidligere ministeren Nathalie Louiseau onsdag, ifølge Al-Monitor.
Det er (selvsagt) ingen blasfemilov i Frankrike.
Talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Ned Price, har også understreket at USA står «på ytringsfrihetens side», enten det er «i Frankrike, i Iran eller et sted i mellom».
Iran har ennå ikke utdypet nøyaktig hvilke ytterligere «konsekvenser» fornærmelsen vil få for forholdet til Frankrike.
Men hjemme i Iran står presteskapet med en stadig mer svekket autoritet. Ayatollaen, som ingen for noen måneder siden turte å fornærme, blir nå forbannet og latterliggjort selv i hjemlandet av unge tenåringsjenter. Som når unge løper opp en mulla bakfra og drar av han turbanen i full offentlighet.
Ifølge den Oslo-baserte menneskerettighetsorganisasjonen Iran Human Rights er minst 476 mennesker drept i de folkelige protestene som har pågått i Iran siden september.
Kampen for frihet fortsetter i 2023.
Berlingske: Mullaene marsjerer en etter en inn i skjeden – og ayatollaene er rasende