Krig og uroligheter

Den drepte Leger Uten Grenser-ansatte var terrorist i Islamsk Jihad

– Vi er dypt rystet og fordømmer på det sterkeste drapet på vår kollega Fadi Al-Wadiya, som ble drept i et angrep i Gaza by tirsdag morgen, sier Leger Uten Grenser i en uttalelse. Norske medier videformidler nyheten uten forbehold og opplyser ikke om at Fadi Al-Wadiya utviklet og optimaliserte Islamsk Jihads rakettramper og var en sentral skikkelse i terrororganisasjonen. 

Fadi Al-Wadiya var en ettersøkt terrorist, og helt sentral i utviklingen av Islamsk Jihads rakettsystemer. Informasjonen om Al-Wadiya er svært enkelt tilgjengelig, for nyheten om at det israelske forsvaret hadde klart å oppspore og drepe terroristen ble opplyst av IDFs talsmann og formidlet i israelske hovedstrømsmedier tirsdag. Videoopptak av den svært nøyaktige, målrettede elimineringen av terroristen er sågar publisert i Israel National News.

Faksimilene fra norske medier viser propagandaen til fulle. For dette er ren propaganda, slik det defineres i Store Norske Leksikon:

Propaganda er bevisst manipulering av folks følelser og tanker ved hjelp av sterke virkemidler for å fremme bestemte oppfatninger og handlingsmønstre.

NRK har nøyet seg med å videreformidle meldingen fra NTB:

Dagsavisen går lenger. Avisen har fått tak i et bilde av Al-Wadiya, der han sitter iført hvit legefrakk og ser ømt ned på et barn, tilsynelatende i lokalene der han har jobbet som fysioterapeut.

Fysioterapeuten Al-Wadiya var trebarnsfar og hadde jobbet for Leger Uten Grenser (MSF) siden 2018. Han ble drept i nærheten av organisasjonens klinikk mens han syklet til jobb. Fem andre mennesker, inkludert tre barn, ble drept i angrepet, opplyser Leger Uten Grenser.

 Han er den sjette medarbeideren fra organisasjonen som blir drept i Gaza siden krigen brøt ut 7. oktober.

– Å drepe en helsearbeider mens han er på vei for å gi livsviktig medisinsk behandling til sårede etter de endeløse massakrene i Gaza, er mer enn sjokkerende. Det er kynisk og avskyelig, sier Caroline Seguin, leder for Leger Uten Grensers arbeid i Palestina.

Avskyelig, kommenterer altså Leger Uten Grenser-lederen. Hva med å delta i massakre-arbeidet som ble rettet mot Israel? Er ikke det avskyelig og kynisk? Er det ikke på sin plass at Leger Uten Grenser-lederen fordømmer Al-Wadiyas terrorisme og sier noen velvalgte ord om at Leger Uten Grenser skal jobbe for å finne medarbeidere som ikke er terrorister?

I israelske medier fastslås det at drapet på fysioterapeuten på vei til jobb så absolutt faller inn under folkeretten. Å eliminere terrorister er selvfølgelig lov i krig. Israel National News viser også opptaket av hvordan de utførte oppdraget.

Journalister uten integritet hopper ganske enkelt når organisasjonsfolket ber dem hoppe. Leger Uten Grenser har i årevis gjort seg til politisk aktør, ikke bare i Gaza, men også i migrasjonsspørsmål. Å overlate nyhetsstrømmen til aktører som har åpenbar politisk slagside er likevel et bevisst valg av mediene, som selv har lagt seg på den samme politiske linjen.

Tilsynelatende ser «ingen» at det er forkastelig at Leger Uten Grenser fordømmer drapet på en terrorist som var med på å muliggjøre angrep mot israelske sivile.

Det blir som om Norges Bondelag skulle fordømme pågripelsen av «småbrukeren Anders Behring Breivik» og mediene hadde videreformidlet dette som en moralsk opphøyet uttalelse.