Aktuelt

Islamforsker opplever karakterdrap

Den danske professoren og islamforskeren Thomas Hoffmann erfarer det som mange andre har opplevd: Er man selv ikke muslim forsøkes en diskreditert for å uttale seg om islam. "Respekteres" ikke en slik regel er veien kort til det skitne trikset med karakterdrap. 

Thomas Hoffmann, professor ved Københavns Universitet, føler seg forfulgt av et hemmelig nettverk og omtaler det selv som et karakterdrap. En nyopprettet anonym hjemmeside – med tittelen ikke-muslimsk-islam.dk – bruker anonyme krefter for å sverte han og hans akademiske rykte.

Dette skriver Hoffmann selv i et åpent innlegg i danske Weekendavisen.

Innlegget om Hoffmann på dette «ikke-muslimsk-islam» er det eneste innlegget på denne hjemmesiden. Det er ifølge dem selv en anonym oversettelse av en engelskspråklig artikkel, presentert som «factsheet», forfattet av en eller flere anonyme forfattere under et «forskningsprosjekt» kalt The Bridge Initiative tilknyttet Georgetown University i USA.

Dette «forskningsprosjektet» har som formål å kartlegge islamofobi – og allerede her burde de fleste bare pakke sammen og vende prosjektet ryggen.

Begrepet «ikke-muslimsk-islam», forøvrig oppfunnet av den danske islamforsker Jesper Petersen, beskriver, ifølge hjemmesiden med samme navn, den fortolkning av islam som kommer fra personer som selv ikke er muslimer. Og akkurat det skal man åpenbart ha seg frabedt.

Hvem som står bak denne hjemmesiden har vært ukjent, noe den danske avisen Berlingske bestemte seg for å finne ut av. De kan avsløre at hjemmesiden ble opprettet tidligere i år av imam Ahmed Talat fra Islamisk Trossamfund. Talat er også – og det er verre – leder for Muslimsk Ungdom i Danmark, i tillegg til at han er innehaver av et revisjonsfirma.

Talat innrømmer overfor Berlingske at det er organisasjonen Muslimsk Ungdom i Danmark som står bak hjemmesiden. Men han vil ikke stille til intervju og vil heller ikke kommentere hvordan Muslimsk Ungdom i Danmark ble oppmerksom på den USA-baserte artikkel om Hoffman – og det bare dager etter at den ble publisert.

Ifølge et skriftlig svar fra Talat har organisasjonen funnet «den fordelaktig i kontekst med den danske islamdebatten», og hevder at Hoffman må «forvente motkritikk» når han er aktiv i islamdebatten. For dem som kjenner til den danske islamdebatten, vet man at den har en mer realitetsorientert – eller «hardere», som noen vil si – tone enn her hjemme. Men de skitne triksene fra såkalte sårbare muslimer er de samme.

I Hoffmanns tilfelle, hevder Talat, «ser vi en overdreven tendens til å diskvalifisere muslimers egne tolkninger og motiver i sitt debattvirke, mens han selv flittig bruker kreativ motivspekulasjon». Slik ser muslimsk «motkritikk» ut.

Hoffmann selv sier til Berlingske at han dessverre ikke er overrasket over sakens forbindelse til Islamisk Trossamfund.