Krig og uroligheter

Israel trår til overfor Norge

Hvis utenriksminister Barth Eide trodde alt kunne bli som før selv om Norge anerkjente Palestina som selvstendig stat, så tok han grundig feil. Israel ser ikke lenger noen grunn til at Norges ambassade i Tel Aviv skal brukes til å representere noe Norge anser som en selvstendig stat, men som Israel er i de facto krig med.

Som om det ikke skulle være nok at palestinavennen Espen Barth Eide (Ap) er erklært uønsket i Israel, har Israels utenriksminister, Israel Katz, i dag den 8. august, meddelt at de diplomatene som befinner seg ved den norske ambassade i Tel Aviv, men som har som oppgave å representere Norge overfor de palestinske selvstyremyndighetene (PA) på Vestbredden, ikke lenger skal ha diplomatstatus i Israel.

Det skal dreie seg om åtte personer. Deres akkreditering utløper om syv dager, det vil si den 14. august, men de blir tillatt å oppholde seg i Israel i ytterligere tre måneder. Deretter utløper visumet og de må forlate Israel. Bare etter ny søknad om akkreditering vil visumet bli fornyet, men da under forutsetning av at diplomaten kun skal representere Norge overfor staten Israel.

Et slag i trynet og et spark bak

Dette føles garantert som et slag i trynet og et spark bak i Utenriksdepartements kontorer på 7. Juni-plassen i Vika i Oslo. Men når man tenker litt over det så er dette bare en logisk konsekvens av regjeringen Støres beslutning om å anerkjenne Palestina som en selvstendig stat. For hvorfor skal da diplomater akkreditert til Israel representere Norge overfor en annen stat enn Israel?

Har man sagt A får man også si B, og flytte diplomatene over til Ramallah på Vestbredden der PA holder til.

Nå er det kan hende ikke så attraktivt for diplomatene fra UD å måtte bosette seg i Ramallah som å nyte livet i metropolen Tel Aviv. Vi har ved selvsyn opplevd Tel Aviv som et usedvanlig flott sted med lange strender, flotte restauranter og barer og et yrende folkeliv om kvelden. Det er noe eget å sitte på en uterestaurant i Tel Aviv, bestille en GT og beundre solnedgangen over Middelhavet.

Akkurat det går dårlig i Ramallah.

«Fredsmekling»

Som de fleste vel har fått med seg har Norge ledet  «Giverlandsgruppen» som ble etablert i 1993 som en konsekvens av den såkalte Oslo-avtalen. Formålet med Giverlandsgruppen var å bygge palestinske institusjoner og styrke den palestinske økonomien, som et ledd i arbeidet for å få på plass en tostatsløsning. Akkurat den lederjobben har det ikke vært mye rift om, den funksjonen har Norge hatt helt siden 1993.

Siden det nå er over 30 år siden gruppen ble etablert får man vel trekke den konklusjon at også denne «fredsmeklingen» har feilet fundamentalt, som omtrent all annen fredsmekling norske politikere har satt i stand på vegne av «fredsnasjonen» Norge. Men det har selvsagt skapt mange interessante jobber for norske politikere utenlands og kostet norske skattebetalere grassat med penger. Bare til PA overfører Norge 700 millioner kroner i året.

Norge har allerede et representasjonskontor i Ramallah, og PA har i lang tid hatt et tilsvarende kontor i Oslo. Dette kontoret anses nå som ambassade med sin egen ambassadør, som utrolig nok heter Marie Antoinette Sedin.

Hva nå?

Den naturlige konsekvens av Barth Eides beslutning om å anerkjenne Palestina som selvstendig stat vil være å oppgradere Norges representasjonskontor i Ramallah til ambassade med sin egen ambassadør. Det vil selvsagt skape noen praktiske problemer da de ikke kan påregne å kunne reise til og fra Ramallah via Tel Aviv som i dag, men må antagelig reise via Jordan, noe som er fullt mulig.

Dessuten må UD huske å skifte postadresse til den nye ambassaden. Dagens postadresse er postboks 25161 i Jerusalem. Ellers blir det litt upraktisk å hente posten når man bor i Ramallah.

Det er grenseløst naivt av regjeringen Støre generelt og Espen Barth Eide spesielt å anerkjenne Palestina som selvstendig stat og tro at forholdet mellom Norge og Israel ville bli som før.

Israel har vært i krig med Hamas siden 7. oktober i fjor, og det sitter fremdeles 120 gisler i tunellene under Gaza. Om de er døde eller levende vet kun Hamas. Og israelsk UD vet selvsagt at PA sier en ting på engelsk til de vestlige land som holder dem økonomisk i live, mens de sier noe ganske annet på arabisk til sin egen befolkning. Det har vi gitt eksempler på i vår artikkel av 6. august.

Det som er helt sikkert er at regjeringen Støre har ødelagt Norges forhold til Israel i lang fremtid.