I årets første syv måneder ankom totalt 113.400 registrerte såkalte irregulære migranter til EU-landene, viser foreløpige tall fra Frontex. Holder dette seg, er det en nedgang på 36 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
Størst er nedgangen for ruten over Vest-Balkan, som var hovedferdselsåren under migrantkrisen i 2015-2016, med en nedgang på 75 prosent. For ruten over Sentral-Middelhavet, spesielt fra Tunisia og Libya til Italia, er nedgangen på 64 prosent.
Motsatt er det for de østlige og vestafrikanske rutene, med oppgang på henholdsvis 195 og 154 prosent.
Spania
Da varsellampene blinket på begynnelsen av året handlet det ikke minst om den voldsomme stigningen av migranter via transittlandene Serbia og Bosnia til EU-landet Kroatia.
Ifølge serbiske myndigheter som BBC har snakket med, lykkes en med å snu utviklingen på grunn av tettere samarbeid både med østerriksk politi og med Frontex.
I Italia kan statsminister Giorgia Meloni klappe seg selv på skulderen for sin rolle som primus motor for EU-avtaler med flere nordafrikanske land. Nå ser det ut som Italia og store deler av Europa kan få noe igjen for disse avtalene; færre ulovlige migranter.
Men ikke Spania.
Under krisen 2015-2016 ble det også iverksett et nettverk av avtaler med vestafrikanske land, og dermed styrte strømmen av migranter stort sett utenom Spania. Og på toppen av det hele; det var Spania som rundt 2000 startet med slike avtaler – som i ettertid er blitt omfavnet i EU.
Nå kan den sosialdemokratiske regjeringen i Spania bare konstatere at de sitter med svarteper, for på EUs sydvestlige flanke ligger Kanariøyene, som stadig flere migranter har kastet sine øyne på. Økningen i årets syv første måneder er på 154 prosent.
Tilstrømningen er så voldsom at mottakskapasiteten er sprengt. Og til tross for at spanske myndigheter hevder at samarbeidet med land som Senegal, Mauritania og Marokko fungerer bedre enn noen gang, så er presset så høyt at man ikke har hatt god nok beredskap til å forhindre den livsfarlige sjøruten til Kanariøyene.
I 2023 ankom ca. 40.000 illegale migranter øygruppen, og tendensen fortsatte i 2024. Da kom det flere til Kanariøyene enn til Hellas. Til tross for alle disse ankomstene, og alle som dør underveis (det er stipulert at om lag halvparten dør under overfarten), hevder sentralregjeringen i Madrid at situasjonen er under full kontroll.
Heller ikke El Hierro – den avsidesliggende øya som nå er migrantenes favorittmål – er i nærheten av det tilbakevendende kaoset på for eksempel italienske Lampedusa, heter det fra den spanske regjeringen.
Problemene vedvarer
Martin Lemberg-Pedersen, dank migrasjonsekspert ved det britiske universitetet i Warwick, forklarte i et intervju med Berlingske tidlig i juni hvorfor denne lange, livsfarlige ruten til Kanariøyene igjen er blitt så travel.
Forklaringen er enkel; etterhvert som nye avtaler blir inngått med nye land, tilpasser migrantstrømmene seg. Der de før hadde avgang fra Senegal, er avgangen nå fra Mauritania, altså en fordrivelseseffekt. Det er denne effekten som gjør Kanariøyene så populær – i øyeblikket. Med andre ord vil enhver rute en får noenlunde kontroll med, bare erstattes av en ny.
Hva så med denne migrasjonspakten som EU-kommisjonen så stolt har viftet med?
«Ingen av de jeg har snakket med ser pakten som en ramme som kan brukes til noe som helst. Man ser den løsrevet fra den spanske virkeligheten og stiller seg meget tvilende til dens levedyktighet», er Lemberg-Pedersens konklusjon – altså det samme som HRS har påpekt.
En sentral del av EUs migrasjonspakt er omfordeling av asylsøkere. Nettopp dét har nok spanjolene fått med seg, og de gjør det på sin måte (og ikke ulikt Portugal). Migrantene som kommer seg i land på Kanariøyene opplever ingen luksus, og blir så raskt som mulig fraktet til fastlandet. Her kan de kanskje være så heldige at de får korte opphold på hotell, før de sluses til mindre attraktive steder.
Og siden ingen Nav i Spania, er det ikke det mest attraktive landet i Europa. Men nå er de inne i Europa, så da åpner det seg mange muligheter. Klart den spanske regjeringen vet, og antakelig satser de på et system som fører til at migrantene selv «omfordeler seg». Derfor «full kontroll»?
Men mange spanske medier kritiserer regjeringens håndtering. De kritiseres for ikke å ha noen plan i det hele tatt og å holde kostnadene skjult. Sistnevnte antakelig for ikke å hisse opp de mange spanske borgerne som allerede har hjelpebehov.
Hovedillustrasjon: Times/YouTube: Migranter fra Afrika ankommer Kanariøyene