Terrorisme og ekstremisme

Sverget troskap til IS – planla terror under Taylor Swift-konsert i Østerrike

Nå er fire personer anholdt etter at det ble avdekket terrorplanlegging mot Taylor Swift-konsert i Wien. Det fremkommer også at terrortrusselen mot Europa har økt. (Oppdatert)

Ifølge avisene Der Kurier og Bild arresterte østerriksk politi to unge menn, en 17-åring og en 19-åring,  onsdag 7. august. De var mistenkt for å planlegge terrorangrep under en av Taylor Swifts konserter, som hun skulle spille 8., 9. og 10. august i Wien.

I går ble det kjent at politiet også har pågrepet en mistenkt 15-åring, uten at det er sagt noe mer om vedkommende. I dag kom det frem at at ytterligere en er pågrepet, en 18-årig iraker. Han ble pågrepet i Østerrike.

19-åringen, opprinnelse fra Nord-Makedonia, skal være den antatte hovedpersonen i terrorplanleggingen.

Skulle drepe så mange som mulig

Da 19-åringen tilsto alt i går, sa Omar Haijawi-Pirchner, sjef for Østerrikes direktorat for statlig sikkerhet og etterretning (DSN), til avisen Kurier at målet til 19-åringen var å drepe seg selv og en så stor menneskemengde som mulig. Dette skulle skje ved å kjøre en bil inn i folkemengden, og bruke sprengstoff og muligens kniv og machete.

Alle Swift-konsertene var utsolgt, som betyr at alle de 65.000 setene på Ernst Happel Stadion ville vært fylt opp – hver dag. I tillegg var det ventet 20.000 ekstra fans i området rundt arenaen.

Østerrikes innenriksdepartement fortalte at de mottok avgjørende tips om 19-åringen fra en «utenlandsk» sikkerhetstjeneste. I ettertid har det fremkommet at det var amerikansk etterretning. De hadde fanget opp en video der han sverger troskap til terrororganisasjonen Islamsk stat (IS). Han skal ha blitt radikalisert via internett.

19-åringens hjem, i byen Ternitz, ble stormet av spesialstyrker onsdags morgen. Her fant de kjemiske og biologiske stoffer. Husene rundt ble evakuert.

Han skal ha stjålet stoffene fra sin arbeidsplass, og de blir nå analysert av etterforskerne. Han skal ha sluttet i jobben 25. juli, med ordene: «Jeg har store planer».

De mistenkte kommuniserte via en kryptert chat, hvor de planla og ble enige om angrepet.

18-åringen ble pågrepet i Wien, og han skal ha sverget troskap til IS for bare noen dager siden.

Økt terrortrussel

Østerrikes innenriksminister, Gerhard Karner, har understreket at beslutningen om å avlyse de tre konsertene ble tatt av arrangøren og at politiet «gjorde alt de kunne for å sikre hendelsene». Arrangøren Barracuda Music mener de ikke hadde noe valg, de måtte avlyse for å ivareta alles sikkerhet.

Østerrikes utenriksminister har uttalt at terortrusselen mot Europa har økt etter krigen på Gazastripen. Det støtter den svenske terrorforskeren Magnus Rastorp ed Försvarshögskolan i Stockholm, ifølge NRK.

Han forteller at en grein av IS, Khorasan-provinsen (IS-KP), antakelig med base i Afghanistan og Pakistan, har stått bak en rekke terrorforsøk og -angrep i Europa, ikke minst i Sverige, sier Rastorp. Men de aller fleste av disse er blitt avverget, som handler om internasjonalt samarbeid mellom etterretnings- og trygghetstjenester.

Ifølge Ranstorp er IS-KP opptatt av «spektakulære angrep», som for eksempel angrep på konserter, OL og Eurovision.

Krigen på Gazastripen splitter verden i to, med Vesten og Israel på den ene siden og palestinerne og muslimske land på den andre siden, sier Ranstorp. Det er nyttig for jihadister som vil skade Europa.