Hvor mange hundre saker om ungdomskriminalitet vi har rapportert om over et par tiår har jeg ingen oversikt over, men det som er sikkert er ingenting er blitt bedre – tvert om.
En av de siste hendelsene omhandler en videoen av en mann med en liten hund i bånd. Han er i snakk med noen ungdommer og blir slått rett ned på høylys dag med det som ser ut som et kraftig knyttneveslag mot hodet. Videoen spredte seg både i sladdet og usladdet versjon i sosiale medier, og var bare nok en bekreftelse på det man har sett mange ganger nå. Det er rått og hensynsløst.
Tikkende bomber
Så kom det frem at mannen som ble slått ned er Runar Magnussen (55) og den antatte gjerningspersonen (som det heter inntil man er dømt) er en 18 år gammel kjenning av politiet. Hendelsen fant sted på åpen gate i Vikersund. Magnussen fortalte mediene først om hendelsen anonymt, men kom så til at han ønsker at flest mulig skal se videoen, slik at alle kan se hvor brutal volden er blitt. For det er klart at det vekker sterkere følelser faktisk å se hvor raskt, rått og hensynsløst voldshendelser oppstår.
18-åringen, som det heter er «norsk statsborger», heter det, kodespråk for ikke-norsk bakgrunn. Han har en rekke straffbare forhold bak seg, blant annet ran, bråk og kvalme på grendhusfest og slåsskamper (i mai i år ved Kjennerudvannet der det ble benyttet stålrør og hvor det hele eskalerte da politiet kom, litt senere ved Stømsø der det ble skutt med soft gun og viftet med kniv, og i begynnelsen av juni ved Krokstad barneskole der det også ble observert våpen).
Men 18-åringen vandret likevel fritt omkring i samfunnet.
Det brutale slaget mot Magnussen falt mandag 12. august, og politiet fortalte at det var det en ukjent person som slo til mannen.
– Mistenkte er beskrevet som en yngre mann som var en del av et følge på sju personer, hvor samtlige løp fra stedet like etter, melder politiet.
Er det ikke noe underlig at politiet og andre myndigheter på den ene siden peker på det er så få ungdomskriminelle, men likevel synes de ikke å ha noen oversikt over dem?
Videre viste politiet til «munnhoggeri» mellom partene, hvilket i seg selv er et spesielt ordvalg. Selv hevder Magnussen at han «prøvde å prate dem til fornuft», som i ettertid er blitt til de typiske beskyldninger om at offeret kom med rasistiske uttalelser, som neger og terrorist, og at gjerningspersonen burde reise tilbake dit han kom fra. Her kan det legges til at ut fra de ulike videoer som er å finne i sosiale medier, så ser ikke 18-åringen spesielt mørkhudet ut.
Troverdigheten er lik null, men det er akkurat dette politikere, politi, forsvarsadvokater og mainstream media har lagt opp til. Rasismekortet har fungert helt utmerket til å bryte ned vårt samfunn.
Videoen hvor Magnussen blir slått ned nådde først politiet lørdag 17. august, men 18-åringen ble ikke pågrepet før mandag 19. august. Onsdag fikk politiet rettens kjennelse om varetektsfengsling i fire uker med bakgrunn i gjentakelsesfare. Han er siktet for åtte voldssaker.
Hva skal vi svare med?
Politiet har fått masse kritikk etter at videoen gikk viralt, ikke minst for sendrektighet og for ikke å ta ungdomskriminaliteten alvorlig nok. Det er selvsagt politiet ikke enige i. Kjell Arne Tvenge, politistasjonssjef på Ringerike, har tidligere uttalt at det er trygt å være i Modum- og Vikersund-områdene, tross en del utfordringer i ungdomsmiljøet, noe han holder fast på. For det gjelder bare «noen få».
Hvorfor gripes det så ikke fatt i disse få? Disse få kan dessuten raskt bli flere, ikke minst fordi det for en del ungdommer er gått sport i å reise rundt i området for å lage bråk, og slik har det vært over flere år.
I november 2023 sto for eksempel to tenåringsmødre fram i Laagendalsposten der de fortalte om deres sønners involvering i bråk med gjenger fra Åmot og Drammen som kom til Kongsberg. Sønnene hadde opplevd både å bli trukket kniv mot, mottatt alvorlige trusler og havnet i flere slåsskamper.
Konfliktene hadde da pågått i årevis. Den ene av mødrene forteller at hun siden 2021 har levert seks anmeldelser, men de fleste ble henlagt fordi den mistenkte er under 15 år. Politiet la heller ikke skjul på i denne reportasjen økningen i ungdomskriminaliteten og bæring av kniv eller våpen på offentlig sted.
Mødrene anslo at sønnene deres hadde vært involvert i sju-åtte av hendelsene på rundt de siste tre måneder (da intervjuet ble foretatt). Derfor slår også lokal ungdom seg sammen.
– Det er forståelig at ungdommene føler seg mer trygge når de er flere. Skal det skje noe, så har de en i ryggen. Guttene våre sier selv at de er møkk lei, og om politiet ikke gjør noe snart så kommer de selv til å ta igjen.
Men akkurat dette med «å ta igjen» er en tveegget sverd. Selv innrømmer en av mødrene at hun har sagt at sønnen aldri må slå først, men at han må forsvare seg.
Vi prøver å oppdra våre barn til ikke å sloss, ikke bruke vold og slett ikke bære kniv eller annet våpen, men hvordan skal vi forholde oss når de møter barn/unge med en helt annen holdning?
Det er her jeg mistenker at verken politikerne eller politiet tar dette alvorlig nok. Et sivilisert samfunn krever et fellesskap der vi er enige om samfunnskontrakten. I Norge har politiet (og Forsvaret) voldsmonopol og denne retten til ikke å kunne bruke vold har vi gitt fra oss fordi politiet har som oppgave at vi skal være trygge. Hvis ikke politiet leverer, er det de som bryter kontrakten.
Men politiet og andre er som regel raskt ute for å fortelle at selvtekt (å ta loven i egne hender) er ulovlig, slik som det også er ulovlig med borgervern ut fra samme premiss. Samtidig erfarer vi at stadig flere unge nettopp bruker vold og trusler, uten at det får konsekvenser av betydning for dem.
– Hadde gjort det igjen
Nettavisen drar i dag frem en interessant sak fra 2022, der en far i Vikersund-området banket opp to (da) 15-åringer for å beskytte egen sønn. For dette ble han dømt til fire måneders fengsel, omtalt av Drammens Tidende i fjor.
Ifølge faren hadde sønnen hans blitt mobbet og mishandlet helt siden første klasse på barneskolen. Sønnen har byttet skole flere ganger, men likevel fortsatte mobbingen. I juni i 2022 tok noen brillene til gutten og tråkket på dem slik at de knuste. Sønnen har dårlig syn, og blir nesten blind uten briller. Noen dager senere fikk sønnen en melding fra en 15-åring på Snapchat, som ba sønnen møte ham på natten. Faren oppfattet meldingen som en drapstrussel, og ble med for å møte denne 15-åringen. Det endte med at 15-åringen fikk bank av faren.
– Når man er gammel nok til å sende drapsmeldinger, er man gammel nok til å ta konsekvensen, sa faren i retten.
Halvannen måned etterpå dengte faren en annen 15-åring, blant annet med en jernstang. 15-åringen hang da sammen med andre utenfor en barneskole på kveldstid. Faren mente de var ute etter sønnen, som var i samme område.
Faren argumenterte med at han handlet i nødverge og berettiget harme, ikke minst fordi de i årevis hadde forsøkt å få hjelp (skole, politi, barnevern, PPT og andre hjelpeinstanser) med å få stoppet mobbingen. Uten å lykkes.
Retten konkluderte med selvtekt.
Til Nettavisen forteller denne faren nå at han ikke er overrasket over videoen fra Vikersund. Han mener politiet har forsømt seg i mange år og ikke gjort noe forut for den siste voldsepisoden i Vikersund. Han viser heller ikke anger for å ha banket opp de to 15-åringene.
På spørsmål om hvorfor han gjorde det, kommer svaret raskt:
– Jeg fikk nok, rett og slett.
Han forteller til avisa at han anslår å ha politianmeldt guttegjengen i underkant av 15 ganger, men som oftest blir saken henlagt.
– Hva tenker du om å slå 15-åringer med jernstang?
– Det er ikke rette måten å gjøre det på, men når du vet at gutta flyr rundt med kniv og når de er tøffe nok i trynet til å herje på som de gjør, er de tøffe nok til å ta følgene som det kommer. Ungene mine er hellig og jeg gjør alt for å forsvare dem.
Og han er klar på én ting: «Jeg hadde gjort det igjen og kommer til å gjøre det igjen om de går på en av mine sønner. Det er det ingen tvil om.»
Det som egentlig er mer merkelig, er at ikke flere fedre (og andre) reagerer som denne faren. For hvor langt er vi villig til å la det gå, når vi ikke opplever at politiet klarer jobben?
Borgervern har vært diskutert i mange omganger, og jeg har alltid løftet en advarende pekefinger nettopp på grunn av den skjøre samfunnskontrakten. Men nå er jeg stygt redd for at flere kan komme til å ta skjeen i egen hånd – hvis vi som samfunn ikke klarer å ta skikkelig tak i dette.
Boikott
Bak den nå pågrepne 18-åringen står en sliten far.
– Jeg er utrolig sliten. Så sliten at jeg synes det er vanskelig å finne noen mening i livet. Da sønnen min ble pågrepet hjemme på mandag ble jeg nesten lettet, sier faren til Bygdeposten.
For ifølge faren var det en stille og rolig gutt som vokste opp i Modum, men problemene startet på skolen.
– Han klarte ikke å tilpasse seg og slet med både lesing og skriving. Jeg hadde sikkert 300 møter med skoleverket og jeg presset på barnevernet for å få hjelp. Først etter ti år har sønnen min fått en diagnose, sier faren.
Bygdeposten har sett dokumentasjon på diagnosen, men for gutten var det for sent. Han fikk ikke den oppfølgningen han trengte, hevder far.
Far mener det er gjengen som villeder sønnen, men far får han ikke vekk fra dem.
Nå får imidlertid faren smake på lokalbefolkningens bitterhet.
For han, sammen med en annen, driver et serveringssted, som natt til tirsdag ble utsatt for hærverk og på Facebook oppfordrer flere til en boikott av serveringsstedet. I tillegg er det blitt hengt opp plakater rundt i Modum hvor folk oppfordres til å holde seg unna serveringsstedet.
Utviklingen er beksvart.