Islam

Dekningen av personsøker-angrepet i Libanon viser norsk politisk slagside

En rekke medier melder at det var den israelske etterretningstjenesten Mossad som sto bak personsøker-angrepet mot Hizbollah-terrorister tirsdag. Utenriksminister Espen Barth Eide evner ikke å omtale Hizbollah som terrorister, men mener tvert imot at Israel lager "en eskalering i en veldig farlig situasjon". NRK melder direkte fra begravelsen til en terrorleder og i morgentimene onsdag kan statskanalens ekspert påstå at angrepet kan starte en krig med Libanon. 

Med sorgtung stemme kommenterte NRKs nyhetsanker Ingvild Bryn scenene som ble servert norske TV-tittere tirsdag kveld. Innledningen til nyheten om at en rekke sentrale terrorister i Hizbollah var tatt ut i et målrettet angrep, ble gjennomført med stort fokus. Ikke på terror eller at Iran-styrte Hizbollah kontinuerlig angriper Israel med raketter, men med fokus på sorgen over de døde terroristene.

– I kveld var det minnestund for sønnen til et parlamentsmedlem for Hizbollah, forteller Bryn alvorlig.

– Han var en av ni som ble drept i angrepet i Libanon i dag. Rundt 2.750 mennesker ble såret og minst ni drept.

På skjermen vises et bilde av det man må anta er den sørgende faren til den drepte terroristen. NRK legger den vonde stemningen rett i fanget på seerne og maner tilsynelatende til empati og forferdelse i den norske befolkningen.

Nå er den norske befolkningen vant til vektingen i Israels disfavør, men reportasjen er påfallende blottet for informasjon om hvem Hizbollah er, hvem som forsyner dem med penger og våpen, og ikke minst er sendingen blottet for formidling av at dette er terrorister som har fordrevet titusenvis av israelere internt i Israel grunnet sine kontinuerlige angrep på landet.

Eide nevner ikke terror

Også sittende utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er oppsøkt i sakens anledning, og uttaler til statskanalen at «det er et veldig stort koordinert angrep på tusenvis av mennesker gjennom deres personsøkere».

– Et angrep på Hizbollah, åpenbart. Jeg opplever jo dette som en veldig eskalering i en allerede svært farlig situasjon. Vi har lenge advart mot en slik eskalering og dette kan føre til at en allerede svært alvorlig situasjon i Midtøsten blir enda mer alvorlig om vi nå får en utvikling mot en regional storkrig, sier Eide.

Han fortsetter sin analyse der Israel framstilles som den aggressivt angripende part, mens terrorgrupper og regimet som støtter dem framstilles som tilbakeholdne.

– Regionen er jo en kruttønne, og samtidig har vi sett at både Iran og Hizbollah har vært litt mer tilbakeholdne med motreaksjoner mot tidligere israelske angrep i forhold til  hva vi hadde forventet. Spørsmålet er hvor lenge det varer etter det som nå har skjedd, og det blir viktig å følge nøye. Det siste vi vil er at det eskalerer til en internasjonal konflikt som trekker Iran direkte inn.

Framstillingen er så misvisende og så vektet i terroristenes favør at det er nesten fascinerende. Men bare nesten. Gjennomgående siden Hamas’ terrorangrep mot Israel 7. oktober i fjor har den norske regjeringen framstått som rene motstandere av Midtøstens eneste demokrati.

Følelsesmanipulering

NRK spiller ballen fra Eide videre i reportasjen. Bildet av den sørgende terroristfaren var ikke nok. NRK viser opptak fra begravelsen – fra innsiden. I lokalet er det selvsagt bare menn, mens nok en NRK-ansatt kvinne kommenterer med trist stemme, slik at nordmenn skal forstå hvor smertefullt og tragisk det som har skjedd er – for Hizbollah. Det er følelsesmanipulerende så det svinger.

Den sørgende faren intervjues og får gjenta akkurat det samme som Eide:

– Dette er ny israelsk aggresjon mot Libanon.

Deretter er det overvåkningskamera-opptak fra libanesiske butikker som vises. At akkurat disse opptakene er valgt ut synes ikke merkelig når man kjenner NRK-lusa på gangen. De har valgt ut klipp der kvinner blir redde av høylytte smell.

– Ambulansene har kjørt i skytteltrafikk, får vi vite.

Narrativet blir gjentatt til det kjedsommelige – og det fortsetter i morgentimene onsdag. Marte Heian-Engdal, en av NRKs faste eksperter på Midtøsten og bokaktuell med den nylig utgitte Et Gaza-liv – familien, flukten og det tapte landet, får gjenta at Israel med personsøker-angrepet kan gjøre at det starter krig med Libanon.

Et nødvendig angrep

Israel har i snart ett år kjempet på to fronter. De kjemper mot Hamas på Gaza og mot Hizbollah nord i landet. Det er ingen hemmelighet at Hizbollah erklærte støtte til Hamas allerede 8. oktober i fjor. Det er dog godt skjult av den norske nyhetsdekningen, der fokuset ustanselig er lidelsene i Gaza. Fox News oppsummerer tallene og følgene for israelerne i saken Naboer av Hizbollah: Det israelske grensesamfunnet er under konstante terrorangrep:

Siden Hizbollah ble med i krigen som «støttefront» for Hamas 8. oktober, har over 7.500 raketter blitt avfyrt fra Libanon inn i Israel, og mer enn 200 droner har krysset grensen. Tallene: 44 mennesker er drept, 271 såret og 62.000 evakuert fra dusinvis av samfunn i det nordlige Israel. De som har reist har ingen anelse om når – eller om – de noen gang kommer tilbake. Skadene på landbruk og turisme beløper seg til milliarder av dollar, og det er utbredt frykt for at denne konflikten vil eskalere ytterligere.

Israel National News melder om hvorfor personsøker-angrepet ble utført tirsdag.

Israel hadde kun til hensikt å detonere Hizbollah-terroristenes personsøkere dersom det brøt ut full krig, men bestemte seg for å gjennomføre planen tidlig på grunn av mistanker fra noen av terroristene, rapporterte Al Monitor onsdag.

Ifølge rapporten mistenkte to Hizbollah-terrorister at noe var galt med enhetene, og dette førte til at Israel raskt bestemte seg for ikke å vente på krig.

Tirsdag kveld rapporterte New York Times, med henvisning til amerikanske og andre tjenestemenn, at Israel gjemte eksplosivt materiale i en ny levering av taiwanesisk-produserte personsøkere importert til Libanon.

Personsøkerne, som Hizbollah hadde bestilt fra Gold Apollo i Taiwan, var blitt tuklet med før de nådde Libanon, sa noen av tjenestemennene til The New York Times. De fleste var selskapets AP924-modell, selv om tre andre Gold Apollo-modeller også var inkludert i forsendelsen, heter det i rapporten.

Det eksplosive materialet, så lite som en til to ounce (1 ounce er ca. 28 gram, min anm.), ble implantert ved siden av batteriet i hver personsøker, sa to av tjenestemennene. En bryter var også innebygd som kunne utløses eksternt for å detonere eksplosivene.

Klokken 15.30. I Libanon mottok personsøkerne en melding som virket som om den kom fra Hizbollahs ledelse, sa to av tjenestemennene. I stedet aktiverte meldingen eksplosivene.

Forrige uke omtalte vi en nylig publisert rapport om BBCs dekning av krigen mellom Israel og Hamas. BBC har brutt sine egne retningslinjer over 1.500 ganger i firemånedersperioden som er analysert: «Funnene avslører et dypt bekymringsfullt mønster av partiskhet og flere brudd fra BBC på sine egne redaksjonelle retningslinjer for upartiskhet, rettferdighet og å fastslå sannheten», heter det i rapporten.

Kan vi etterlyse en uavhengig granskning av NRKs formidling nå? spurte vi.

I motsetning til hva norske politikere og medier forteller, er Israel i forsvarskrig mot et angripende Hizbollah, en Iran-ledet og -finansiert avansert terrorgruppe. At Israel klarer å utføre så målrettede angrep at de rammer tusentalls terrorister fra deres egne lommer er det «bare å ta av seg hatten og å bøye seg i støvet for kreativiteten», slik en venn skriver i sosiale medier. Det er krig – og at terrorister rammes direkte bør være et ønsket mål for enhver som stiller seg på demokratiets og frihetsverdienes side. Det er ikke den sorgens dag Eide og NRK vil ha deg til å tro.

Hovedillustrasjon: Skjermbilde NRK