Innvandring

Innvandringsdebatten dominerer

Hvem skal etterfølge Rishi Sunak som leder av det konservative partiet i Storbritannia? Søndag startet de fire kandidatene å presentere sine fremtidsvisjoner, der alle har innvandringspolitikk som et sentralt tema.

Etter 14 år ved makten tapte de konservative Downing Street 10 ved valget 4. juli i år. Mange konservative parlamentarikere mistet plassene sine. Partiet gikk fra 365 mandater til bare 121. Dette er ny bunnrekord for de konservative, som også går under navnet The Tories.

Store deler av den britiske befolkningen har i valg etter valg gitt uttrykk for at de ønsker en strammere og mer kontrollert innvandringspolitikk, uten at de er blitt lyttet til. Ved siste valg ga de også opp å gi sin stemme til de konservative, og gikk til Nigel Farages Reform Party – eller de gikk ikke til valglokalet i det hele tatt. Valgdeltakelsen var elendig.

Den tidligere statsminister og partileder Rishi Sunak varslet etter valgnederlaget at han trekker seg som partileder, men blir sittende til en erstatter er valgt.

Søndag startet partiet sin årlige kongress i Birmingham. Her avviste Sunak å holde den sedvanlige talen som partileder. I stedet ville han la de fire kandidatene som forsøker å bli valgt til ny partileder, få taletid.

Kandidatene

En av de største favorittene skal være den tidligere handelsminister Kemi Badenoch, som har nigerianske røtter, men er født i Storbritannia. Hun startet sin kampanje for stillingen som partileder med en kronikk i The Times, der hun kritiserte den gamle partiledelsen for å være «stadig mer liberal» og for å tolerere en «stygg identitetspolitikk».

Søndag sa hun til BBC at innvandrere som tar med seg «utenlandske konflikter» til Storbritannia, ikke er velkomne.

Hun etterlyser en fullstendig overhaling av innvandringssystemet for å sikre at enhver offentlig ansatt prioriterer det – ikke bare innenriksdepartementet – og utelukker heller ikke å forlate menneskerettighetskonvensjonen. Videre etterlyser hun en bedre «integreringsstrategi» som vektlegger britiske verdier og kultur.

I en Telegraph-artikkel skriver Badenoch: «Kultur er mer enn mat eller klær. Det er også skikker som kan være i strid med britiske verdier.»

«Vi kan ikke være naive og anta at innvandrere automatisk vil forlate forfedrenes etniske fiendtligheter ved grensen, eller at alle kulturer er like gode og gyldige. Det er de ikke. Jeg er for eksempel sjokkert av antallet nylige innvandrere til Storbritannia som hater Israel. Den følelsen har ingen plass her.» Her kan man vel bare legge til at det neppe er bare nylige ankommende innvandrere som hater Israel, det hatet ser vi utspille seg over hele Vesten, ikke minst i Norge.

Robert Jenrick, som er tidligere integreringsminister fra høyrefløyen i partiet, er en annen favoritt. Han forlot Sunaks regjering da den ikke klarte å presse gjennom planen med å sende asylsøkere til Rwanda.

I likhet med Badenoch har han langet ut mot tidligere konservative regjeringer med kritikk om at de ikke har håndtert problemene med innvandring godt nok, selv om velgerne er svært opptatt av dette. Jenrick sier til BBC at han har en plan for hvordan han skal sette et tak på antallet innvandrere til Storbritannia.

I tillegg til Badenoch og Jenrich stiller også tidligere sikkerhetsminister Tom Tugendhat og tidligere innenriks- og utenriksminister James Cleverly.

Alle fire vil få en sjanse til å presentere sine synspunkter i løpet av de neste dagene i Birmingham, der kongressen kulminerer med 20-minutters taler for hver kandidatene på onsdag. Uken etter stemmer de konservative parlamentarikerne ut to kandidater, slik at de to siste kandidatene går videre til en uravstemning blant partimedlemmene. Resultatet offentliggjøres 2. november.

Så gjenstår det å se om de konservative kan få en leder som faktisk lytter til folket.

(Forsidefoto av Kemi Badenoch)