Gjengkriminalitet

Leiemorderne fra Sverige

Den brutale gjengkriminaliteten fra Sverige har spredd seg både til Norge og Danmark, men her til lands er det rimelig taust om problematikken. I Danmark følges utviklingen med argusøyne, kanskje fordi den er mer omfattende der. Minst 25 tenåringer og unge har krysset Øresund for å begå drap i Danmark, der 15 er blitt anholdt siden april. Men hvem er de egentlig?

Spørsmålet er stilt av blant annet den danske avisen Berlingske som har tatt et dypdykk i saken og kan ved hjelp av svenske og danske rettsdokumenter, opplysninger fra kilder med innsikt i gjengmiljøene og oppslag på krypterte Telegram, fortelle historien om noen av de antatte leiemorderne fra Sverige.

Voldsparate – og unge

Mange vil nok tro at det disse har til felles er at de har en eller annen innvandrerbakgrunn og det har mange også, men flere er etnisk svenske. Det de derimot har til felles, er at de kommer fra sosialt utsatte hjem, gjerne bosatt på en eller annen institusjon. Og de er ekstremt voldsparate – og unge.

Siden i vår har Storkøbenhavn vært plaget av en lang rekke planlagte og utførte angrep med bomber og skytevåpen. Skyting og avstumpet vold er ikke noe nytt, men det «nye våpenet» i gjengkonflikter er unge leiemordere fra Sverige. Fenomenet er så velkjent i Sverige at gatespråket har gitt de egne betegnelser; torpedoer, jappare eller klivare.

Kriminolog ved Lunds universitet, David Sausdal, ser på den svenske leiemorderens beredskap for vold som et nytt syn i Københavns gater.

– Det ser ut til å ha skjedd en utvikling der volden har blitt langt mer målrettet og langt mer brutal, sier han til Berlingske.

Dansk politi har av samme årsak advart mod det som politiinspektør Torben Svarrer fra National enhed for Særlig Kriminalitet har kalt «et jordskjelv» i det kriminelle miljø.

Fremgangsmåten er enkel: gjenger rekrutterer sosialt vanskeligstilte unge mennesker fra Sverige – noen av dem ned i 15-årsalderen – og lokker dem til Danmark med spesifikke stillingsannonser på sosiale medier og via krypterte meldingstjenester.

I en gruppe på Telegram lød det 13. august slik i et slikt innlegg: «Jappare behövs akut till Danmark. Skjuta mot huvud … Alt finns redo. Boande, resa, alt klart, bara köra! Mycket cash finns och tjäna.»

De unge blir lokket med pengebeløp på flere hundre tusen svenske kroner, men det finnes også eksempel på en belønning på 1 million SEK. Men det som derimot er mer usikkert, er om disse unge «klivare» faktisk får utbetalt de pengene de er lovet, om de skulle lykkes med oppdraget. Skulle de bli tatt – som mange blir i Danmark – er de advart mot å fortelle noe til politiet. Det skjer for eksempel med varselskudd på familiemedlemmers bolig i Sverige.

Men interessen for de dødelige jobbene er tilsynelatende stor på andre siden av sundet. Den 8. august sa justisminister Peter Hummelgaard (S) at danske myndigheter har registrert at leiemordere fra Sverige prøver å krysse Øresund for å begå drap eller kaste håndgranater i København minst 25 ganger siden april.

I 15 av sakene har mistenkte unge menn og kvinner blitt arrestert og siktet for våpenbesittelse og drapsforsøk. National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har opplyst at det er åtte til ti tilfeller hvor de mindreårige fra Sverige er rekruttert via sosiale medier.

Siktelser i kø

En av disse er «Abdi» (det er navneforbud i alle sakene) som for to år siden og 15 år gammel knivstakk en medelev på skolen. Offeret prøvde å søke tilflukt i en toalettbås, men Abdi innhentet han og stakk han med den 13 cm lange kniven tre ganger. Først i overkroppen. Så nær brystet. Til sist i armen.

Abdi hadde kvelden før truet medeleven på Snapchat, etter at de vært i en slåsskamp på vei hjem fra skolen. Den gangen ble han dømt for drapsforsøk, men på grunn av hans unge alder lød dommen på ett år og to måneder på «et bosted». Sommeren etter (2023) ble han anklaget for vold mot en ansatt på et ungdomshjem, og i mai i år blir han anholdt i Danmark.

I Danmark er nå 17-åringen varetektsfengslet og siktet for drapsforsøk på en mann på indre Nørrebro som brikke i en gjengkonflikt i København. Ifølge tiltalen tok Abdi ladegrep på en halvautomatisk Sig Sauer-pistol noen meter fra fortauskafeene på Sankt Hans Torv mandag 29. april på høylys dag. Han prøvde så å ta seg inn en liten frisørsalong, kalt A Barbershop, hvor drapet skulle utføres, men mannen der inne skjønte hva som foregikk og kom seg unna.

To uker etterpå pågrep dansk politi en etnisk svensk gutt (15) på elsykkel med to pistoler. Politiet mener hans oppdrag var å skyte mot medlemmer av gjengen Comanches på deres klubbhus i Brøndby. Litt senere anholdt politiet en annen etnisk svensk gutt (16) på Kastrup flyplass. Han var bevæpnet med en pistol, og politiet mistenker han hadde samme oppdrag som 15-åringen over. Ingen av disse to har tidligere siktelser mot seg.

Angrepene mot Comanches skal handle om gjengkonflikter knyttet til narkotika, eller rettere sagt beskyldninger om at narkotikakureer ranes av medlemmer i andre gjenger. Her er også en kjent aktør i den svenske underverden innblandet, nemlig Ismail Abdo, også kjent som «Jordgubben», blandet inn. Men dette jordbæret er ikke spesielt søtt, han er også den som norsk politi etterlyste etter skytingen i Moss.

Konfliktene mellom Comanches og andre gjenger skal ha roet seg ned, angivelig fordi Comanches skal ha betalt «gjelden» tilbake, men kort tid etter (første uka i august) skjedde akkurat det samme med gjengen Loyal to Familia (en gjeng som for øvrig er forbudt i Danmark). LTF skal ha stjålet 700-800 kilo hasj fra «jordbærnettverket». De følgende ukene rammet en rekke attentatforsøk og eksplosjoner København og i ett tilfelle i Kolding.

Paranoide

Også i juli var det en hendelse i Kolding. Den 31. juli ble nok en mistenkt leiemorder fra Sverige anholdt og siktet for drapsforsøk. Det skal være snakk om en 17-åring med palestinsk opprinnelse, ifølge DR.

Ifølge siktelsen skjøt han tre ganger med en skarpladd pistol rett mot beinet til en mann på Vejrupsgade i Kolding en onsdag morgen. Offeret, en 25-åring fra Syria, avviser at han er med i noen gjeng.

Og som «Abdi» var det ikke hans første lovbrudd. For ett år siden ble han tiltalt for å ha holdt en kniv mot strupen på en annen beboer på et såkalt sikret svensk ungdomshjem. Han hadde tidligere tvunget denne beboeren til å knele for ham i den låste bygningen.

Samme dag som skyteepisoden i Kolding ble det avfyrt skudd på Blågårds Plads midt på Nørrebro ved 21-tiden. Samme kveld ble nok en etnisk ung svensk mann anholdt, og påfølgende uke ytterlige tre fra Sverige, en av dem en ung kvinne.

Voldsparatheden er altså ikke bare forbeholdt sinte unge menn. Flere og flere kvinner er klar til å utføre personfarlig kriminalitet, vurderer svensk politi og flere svenske medier, blant annet TV4 og Göteborgs-Posten.

Ifølge den svenske forfatteren og krimreporteren Diamant Salihu fra SVT er baktanken at gjengkriminelle ønsker å signalisere at de er «ekstremt» voldsparate. Det gjør de blant annet ved å sende barn og kvinner til Danmark.

 – Bakmennene prøver å gjøre deres rivaler paranoide fordi de ikke lenger vet hvem de skal frykte, sier Salihu.

Så skjedde også i begynnelsen av juni. Da ble en tenåringsjente fra Sverige pågrepet på vei til Danmark med tog. Jenta skal ha vært på vei til et mordoppdrag, som hun angivelig skal ha fått fra et gjengmedlem som hun var forelsket i. Jenta var tidligere ustraffet.

Den 8. august ble en 43 år gammel mann ble skutt og drept ved Hans Tavsens Vej på indre Nørrebro av en gjerningsmann som stakk fra stedet på sykkel. Den drepte skal ha relasjoner til LTF, og ble sluppet ut av fengsel for et par år siden etter selv å ha begått et mord. Men her skal gjerningspersonen ha dansk statsborgerskap.

13. august var det et nytt attentat. En 25 år gammel etnisk svensk mann ble pågrepet ved Utterslev Mose på Åkandevej i Tingbjerg med to håndgranater.

Amatører

Den siste i rekken av anholdelser skjedde 28. august, da en 21-åring med svensk statsborgerskap ble anholdt i Sverige og utlevert til Danmark. Han er siktet for åtte forhold i Danmark, fire av dem for å medvirke til drapsforsøk. Han har levert pistoler og ammunisjon til leiemorderne med instruks om hvem som skulle drepes. 21-årig er siktet etter den såkalte gjengparagrafen, som dobler straffen.

Mens attentatforsøkene og leiemorderenes svenske statsborgerskap har fått massiv mediedekning i løpet av sommeren, har kanskje én detalj gått under radaren, minner Berlingske oss om.

Svensk og dansk politi har hatt bemerkelsesverdig suksess med å arrestere mistenkte og i flere tilfeller avverge angrepene.

– De svenske frilansforbryternes mislykkede forsøk er et eksempel på at vi i mange av disse sakene har å gjøre med personer uten særlig erfaring – desidert amatører – som kan gjøre forebygging og etterforskning lettere, mener kriminologen David Sausdal.

Vi har antakelig bare sett begynnelsen på denne form for kriminalitet. Så finnes det nok dem som synes det er greit at gjengmedlemmer kverker hverandre, men denne råskapen som brer om seg vil selvsagt også ramme helt uskyldig. Og unge mennesker ødelegges for livet.