Aktuelt

Når segner Sverige om?

Det synes ikke å gå en dag uten at det skjer alvorlige kriminelle handlinger i Sverige. Sist i dag, da en ungdomsskoleelev ble skutt inne på skolens toalett. En medelev er siktet. Samtidig har svensk politi natt til i dag innført sikkerhetssone, men det på en annen plass i landet. 

For dem som har fulgt med Sverige de siste 20-25 årene kan man ikke ha unngått å se forfallet. Et forfall som bare synes å gå stadig raskere, og med stadig verre utfall.

Hvor mange som er drept eller kvestet så langt i år i Sverige, har jeg mistet oversikten over. Man kan også lure på om politiet har mistet oversikten, for der flyr de fra den ene hendelsen etter den andre, natt og dag. Landet kan umulig ha nok blålyspersonell.

Elev skutt på skolen

I dag morges ble en tenåringsgutt skutt med et skarpt våpen på et skoletoalett i Trångsund skole, sør for Stockholm. Ut fra opplysninger kan det tyde på at gutten gikk i 9. klasse og at gjerningspersonen er en medelev, en gutt som gikk i samme klasse.

Man er imidlertid ikke sikker på om gjerningspersonen handlet på vegne av seg selv eller andre. Ifølge rektoren på skolen skal det tidligere ha vært en konflikt mellom disse to guttene, men den skulle nå ha vært løst.

Han som ble skutt er ifølge politiet hardt skadd og ble ført til sykehus. Gjerningspersonen er pågrepet og siktet for drapsforsøk.

Elever ved skolen som medier har snakket med forteller at de er opprørte og redde, og at en ikke trodde noe slikt kunne skje her. Opprørte er nok ansatte og foreldre også, i alle fall vil ikke planlagt undervisning tas opp igjen før på fredag og foreldre kom til skolen etter skytingen for å hente sine barn hjem.

Kommunen har satt inn ressurser i området og forbereder seg på at flere behov kan oppstå i nær fremtid.

– Det er et lyn fra klar himmel at noe slikt skulle dukke opp, sier rektor Kaj Majuri, og legger til:

– Hvis det er slik at en elev hadde med seg et våpen for å skyte skolekameraten, synes jeg det er forferdelig. Jeg trodde aldri jeg skulle oppleve noe slikt.

Men man kan heller kanskje spørre seg om hvorfor en ikke skulle oppleve noe slikt. Volden og råskapen sprer om seg i et rasende tempo, og nå er Norge på samme spor.

Sikkerhetssoner

Natt til i dag innførte politiet sikkerhetssone i Eskilstuna. Bakgrunnen er en ny voldsbølge.

I pressemeldingen fra politiet het det blant annet at «En person er myrdet og en annen skadet og politiet ser at det er en pågående konflikt mellom kriminelle gjenger».

Sist fredag ​​ble en 35 år gammel mann skutt til døde ved siden av bilen sin. Dagen etter, knappe 12 timer senere, ble en mann skutt i en trappeoppgang.

Politiet har tidligere fortalt at mannen som ble skutt og drept var kjent av politiet fra før og er knyttet til en pågående konflikt mellom to kriminelle gjenger i Eskilstuna.

Politiet har tidligere sagt at det etter de to nylige voldshandlingene nå er fare for en opptrapping og betegnet situasjonen som «ekstremt alvorlig».

– Det er risiko for nye alvorlige voldsforbrytelser og det er økt risiko for å ville hevne seg på personer som er utsatt for kriminalitet i disse hendelsene, lød det fra Robert Åkerström, stedfortredende lokalpolitiområdesjef i Eskilstuna.

For å motvirke skytinger og eksplosjoner under konflikter kan politiet nå innføre sikkerhetssoner, også kjent som visitasjonssoner.

I sonen, som skal gjelde i maksimalt to uker men kan forlenges med nytt vedtak, gis politiet rett til kroppsvisitasjon av voksne så vel som barn, samt ransaking av kjøretøy, uten at det foreligger noen konkret mistanke om kriminalitet.

Vedtaket vil gjelde to områder i Eskilstuna. Ett som inkluderer Årby og Skiftinge og ett som inkluderer Nyfors, Myrtorp, Fröslunda, Råbergstorp og Lagersberg. De fleste av disse områdene har i årevis blitt omtalt som «krigssoner».

Spørsmålet er om ikke politiet bør innføre permanente sikkerhetssoner, og det stort sett over hele Sverige. I tillegg må skolepersonell, både i Sverige og Norge, gis mer makt. Disiplin må også tilbake i skolen.