Innsparket

Nederland vil skrote deler av EUs asylregler

Nederland ønsker å overstyre EUs asylregler – og erklære unntakstilstand, om nødvendig. Det melder landets statsminister Dick Schoof. Lignende er også kommet fra tyske og danske politikere.

Statsminister Dick Schoof leder den borgerlige firepartikoalisjonsregjeringen, men selv er han ikke medlem av noen av partiene. Derimot ønsker han seg en strengere og mer effektiv asylpolitikk, selv om å erklære nasjonal unntakstilstand blir nødvendig.

Nederlands asyl- og migrasjonsminister Marjolein Faber fra PVV (der Gert Wilders er leder) fulgte opp med at deler av asylloven vil bli opphevet «veldig raskt», melder BILD.

Nederland ville ha de mest restriktive asylreglene i Europa, sa hun. Regjeringen ønsker også å innføre strengere grensekontroll.

De planlegger også å begrense familiegjenforening og øke utvisningene av kriminelle og avviste asylsøkere. I tillegg bør mulighetene for å anke rettsavgjørelser om utvisning reduseres.

Regjeringen planlegger å sende en søknad til EU-kommisjonen for å få fravike EUs migrasjonspolitikk. Det er på tide med en drastisk kursendring, konstaterte Faber.

– Vi iverksetter tiltak for å gjøre Nederland så lite attraktivt som mulig for asylsøkere.

Det har vært problemer med innkvartering av migranter i Nederland i årevis. Rundt 40.000 kommer til landet hvert år.

Flere med lignende tanker

Samme takter har det vært fra CDU-leder Friedrich Merz i Tyskland. I august ba han forbundskansler Olaf Scholz (SPD)om å gjøre tøffe endringer i loven for indre sikkerhet og i innvandringspolitikken. Om nødvendig uten de andre partiene i regjeringen og i stedet med EU.

Merz har hevdet at «kanslerens eget land sklir unna», at det er et «massivt uløst problem» som «er en belastning for befolkningens sameksistens».

Merz oppfordret spesifikt Scholz til å gjøre tre raske endringer i loven: Politiloven bør revideres for å gi politiet flere fullmakter. Politikken bør endres slik at den eksplisitt tjener til å «begrense» og ikke bare «kontrollere» innvandring.

Merz etterlyste også en innsats for å avvise migranter som har kommet ulovlig inn i landet med henvisning til Dublin-forordningen. Alle som kommer fra et trygt tredjeland – og det gjør alle som kommer til landet – skal ikke slippes inn, fastslo Merz. For å møte dette kravet må «en nasjonal unntakstilstand» erklæres om nødvendig for å sette nasjonale lover over EU-retten.

16. september iverksatte Tyskland passkontroll ved alle grenseoverganger for å stanse ulovlig innvandring og beskytte landet mot ekstremistiske trusler.

Også i Danmark har lignende tanker vært luftet, relativt nylig av sosialdemokraten Frederik Vad. Han mener at Den Europeiske menneskerettighetsdomstol forhindrer medlemslandene å føre innvandringspolitikken slik en selv ønsker. Dette fordi EMD bedriver en «aktivistisk» fortolkning av konvensjonene som setter landene sjakkmatt. Derfor skal medlemsland kunne unnlate å etterkomme domfellelser ved EMD hvis en finner dommen kontroversiell og illegitim i nasjonal kontekst.

Det er liten tvil om at mange land i Europa ikke er fornøyd med EUs migrasjonspolitikk.