Finansiering

Norge undertegnet ny avtale med EU – og vi tar 97 prosent av regningen

Det er ikke småpenger det er snakk om. For perioden 2021 til 2028 skal Norge sammen med Island og Liechtenstein bidra med 3,268 milliarder euro til 15 av det som omtales som EUs mindre velstående medlemsland. Det norske bidraget utgjør om lag 97 prosent. 

I gårsdagen pressemelding fra regjeringen heter det så pent at EØS-midlene er Norges bidrag til å redusere sosiale og økonomiske forskjeller i Europa. Da kan man jo ikke unngå å tenke på alle de debattene vi har her til lands om nettopp sosiale og økonomiske forskjeller, som ikke synes å endre seg nevneverdig.

Så heter det at i tillegg skal EØS-midlene bidra til å styrke samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene av EØS-midlene.

– Det er i Norges interesse at demokrati og grunnleggende menneskerettigheter står sterkt i Europa. Vi er også tjent med at hele Europa er med på den grønne omstillingen vi alle må gjennom, lyder det fra utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), som nok koser seg med Norges pengesekk på sine turer.

EUs mindre velstående medlemsland

Landene som omtales som EUs mindre velstående medlemsland og som er mottakerne av 3,268 milliarder euro, er følgende (euroen sto i går kl. 16 med en kurs på 11,93 kr. i Norges Bank):

Det er et par ting som ikke er helt enkelt å forstå med denne fordelingen. For eksempel vil alle som har besøkt en del av disse landene, spesielt i bil, merke seg at mange kan skilte med en veistandard som vi i Norge bare kan drømme om. Det gjelder ikke minst i Polen og det populære ferielandet Kroatia.

Da jeg var der for noen år siden var i Polen var det ikke måte på godord fra befolkningen for EU-medlemskapet. Når de så skjønte at jeg er fra Norge, lo de godt. «Dere betaler», lød det, fulgt av en oppfordring om å be polakker i Norge komme seg hjem igjen. «Vi trenger dem her, vi har masse aktivitet, vi trenger mer arbeidskraft», var budskapet.

Vi tviler ikke. Selv parker som hadde ligget brakk i årevis, var rehabilitert – gjerne fulgt av et skilt der Norge ble takket for økonomiske bidrag.

– EØS-midlene er en viktig del av samarbeidet mellom Norge og EU. Vi vil legge avtalen frem for Stortingets godkjenning i løpet av høsten. Deretter vil vi inngå individuelle avtaler med hvert mottakerland, fortsetter utenriksminister Espen Barth Eide.

Mye penger

Det heter at for hvert mottakerland skal det nå inngås avtaler om hvilke programmer som skal gjennomføres og hvilke partnere som skal samarbeide om implementeringen.

Videre påpekes at det er viktig at avtalene med mottakerlandene kommer i havn raskt for å sikre best mulig resultat i tråd med gjeldende prioriteringer (og slik at Ap og Barth Eide kan fremstå med spanderbuksene på?).

De tre prioriterte områdene er:

  • Grønn omstilling
  • Demokrati, rettsstatsprinsipper og menneskerettigheter
  • Sosial inkludering og samfunnsmessig robusthet

I perioden 2021-2028 er det snakk om 3,268 milliarder euro til disse 15 av «EUs mindre velstående medlemsland» og det norske bidraget er altså på hele 97 prosent. Det betyr at Island og Liechtenstein slipper billig unna, i tillegg kan man spørre seg hvor resten av medlemslandene i EØS er blitt av?

Ifølge regjeringens hjemmeside består EØS av EUs 27 medlemsland og de tre Efta-statene (European Free Trade Association), Norge, Island og Liechtenstein, mens Efta-landet Sveits ikke er med i EØS.