Antisemittisme

Terroristene fra Telemark

Telemarksbyen Skien ble igjen satt på kartet fredag, da det israelske forsvaret offentliggjorde at de hadde drept Wassem Hazem, Hamas-leder og terrorist. Hazem er ikke alene om oppvekst i Skien og påfølgende lederrolle i en terrorbevegelse. Bastian Vasquez kjempet for IS frem til sin død i 2015, mens Walid Osman sitter tiltalt for seks drap og 22 drapsforsøk på tilfeldige ofre i det jødiske kvarteret i Paris. Senest i 2022 skjerpet Høyesterett terrordommen mot Ibraahim M. Weli Sheikh. Hva er det med Skien? 

– Google «Skiensmann»! sa en venn til meg for ikke lenge siden. Nettsøket gir en haug treff, der fellesnevneren er grove kriminelle handlinger. Det er knivstikkinger, det er narkotikakriminalitet, det er drap – og det er terror.

Sist i rekken er Wassem Hazem, leder for Hamas i Jenin, som ble eliminert under terrorbekjempelse i det nordlige Samaria-området av IDF fredag. Han har ikke alltid bodd på Vestbredden. Tvert imot har han bodd med familien sin i Telemarksbyen Skien, byen som ellers er mest kjent som Henrik Ibsens fødeby.

Avstanden fra Skien til Jenin er enorm i antall kilometer, men verre er mentalitetsavstanden. Mentaliteten må man gå ut fra har vært den samme enten Hazem var i Skien eller Jenin, og man må stille spørsmål ved hvorvidt norsk integreringspolitikk er spesielt vellykket når man kan gå fra å selge jordbær på torget i Skien til å angripe og beordre drap på tilfeldige jøder et drøyt tiår senere.

I lokalavisen frontet Hazem dyre jordbærpriser da han ble avbildet på Rådhusplassen i 2010. Faksimilen fra PD viser en tilsynelatende sjenert smilende unggutt. Kontrasten til Palestinian Media Watch’ bilde av ham et drøyt tiår senere er slående – og skremmende.

Man kan tørt konstatere at tiltaket en rekke kommuner nå benytter for å «forebygge ungdomskriminalitet», arbeidsplasser til unge, ikke alltid har særlig effekt. Drapsmotivene handler øyensynlig om noe ganske annet enn for lite kontanter og majoritetssamfunnets påståtte rasisme.

Flere Skiensmenn

Spoler vi tilbake til 2021, dukker «Skiensmann» opp i nyhetene igjen. Denne gang i forbindelse med en spesiell sak som har gått helt til Høyesterett. Som NRK skrev var saken spesiell fordi «det ikke tidligere er domfelt noen i Norge for handlinger på internett, knyttet til terrorbestemmelsene i straffeloven».

Ibraahim M. Weli Sheikh (26) fra Skien er i Høyesterett dømt til 13 år og 10 måneders fengsel for terrordeltakelse og forsøk på terror.

Dermed skjerpet Høyesterett straffen 26-åringen fikk i lagmannsretten med nesten to år.

(…) Ifølge retten var Sheikh en betydelig bidragsyter til IS på internett. Gjennom sosiale medier bidro han til å rettferdiggjøre terrorhandlinger og behovet for voldelig «hellig krig».

Nok en gutt har altså trådt sine barnesko i Ibsens fødeby og endt opp som terrorist.

Og de er flere. Norges mest kjente IS-kriger, Bastian Vasques, var også fra Skien. Konvertitten Vasques har figurert i en rekke saker i telemarksavisen Varden. Faksimilen fra saken Slik ble Bastian fra Gulset IS-kriger viser en ung gutt som var opptatt av hiphop:

Varden gir også et godt overblikk over hvordan den lokale moskeen bidro til radikalisering av Vasques. Gjennomgående beskrives et miljø som ikke tar oppgjør med voldsfantasier og andre tegn til radikalisering, men som lar humla suse og fraskriver seg alt ansvar.

I retten i 2012 sa han at han konverterte «for 3-4 år siden». En kilde i moskeen mener det var i 2009. «Han hang mye med folk fra muslimsk kultur. Somaliske, syriske, palestinske», sier en kilde. Dette gjaldt Bastian og en kamerat som var halvt latinamerikansk, la oss kalle ham Tom.

(…) Moskeen der Vasquez konverterte, Telemark islamske trossamfunn, lå tidligere i sentrum, men er nå flyttet til et hvitt bolighus i utkanten av byen. De fleste som går der er somaliere. Når vi drar innom, møter vi i døren en mann med hennafarget skjegg. Vi blir henvist til forstander og imam Abdirashid Mohamed, en ung mann i svart treningsjakke.

Han forteller at han kom til Norge i 1996, og er utdannet på en koranskole nær Mogadishu. Han sier at han har vært imam i to år, og ikke kjenner Vasquez.

Vi spør hva han tenker om at Vasquez reiste til Syria. Til det svarer han at «det må være hans eget valg». Vi spør hva han mener om Profetens Ummah. Han svarer at han ikke kjenner dem. På spørsmål om hva han mener om IS, sier han at «jeg er ikke interessert i å dømme andre. Jeg har ikke nok kunnskap. Jeg vil ikke si at noe er feil, og noe annet er riktig». Vi påpeker at noen kilder mener Vasquez er blitt radikalisert i hans moské. Da svarer han at «ingen kan påvirke eller radikalisere andre her», det er han som leder bønnen, ingen andre kan ta talerstolen, og det er derfor «100 prosent sikkert at han ikke ble radikalisert hos oss». Han konkluderer: «For meg er islam fred».

Konvertitten Yousef Assidiq møtte Vasquez noen ganger i Vestfold i 2009-2010. Han sier at man i det miljøet var sammen om mange arrangementer:

– Jeg tror jeg møtte ham i moskeer i Larvik og Tønsberg. Det ble snakket om vanlige islamske temaer, ikke noe radikalt. Det var slikt alle deltok på. Han var konservativ, men ikke radikal. Noen i disse moskeene har vært radikale og fått spillerom.

Lederne der bryr seg ikke om hvem som bruker moskeen. Støttet du Al Qaida, var det sånn, «ok, det gjør ikke jeg, men det får være din sak». Det kom ofte noen biler fra Porsgrunn og Skien til disse arrangementene. Bastian har nok vært mye i Larvik.

Den ansvarsfraskrivende holdningen er ingenting nytt. Tvert imot er ansvarsfraskriving fra moskemiljøene et slags kjennemerke. De ekstreme som selv er villige til å begå vold er få. De som arbeider intenst for å omvelte samfunnet ideologisk, er mange. Det er ikke vanskelig å fastslå dersom man sjekker ideologien til sentrale moskeer, moskeer som også de voldelige elementene frekventerer, og bånd mellom personer og grupper. Det ble og blir gjort i like liten grad i Skien som i resten av landet.

Palestina-terror

Ikke alle terroristene har vokst opp i Skien, det finnes også en Skiens-terrorist som fikk asyl etter å ha deltatt i dødelig terror. Varden har skrevet om ham.

I mars 1991 kommer Abou Zayed til Norge og søker asyl sammen med familien sin. Familien som nå besto av mor, far og to barn flyktet til Norge. Det kom mange palestinere til Norge dette året, 130 av dem var «PLO-avhoppere» som søkte politisk asyl etter en avtale med palestinske sympatisører i Arbeiderpartiet, har månedsavisa Ny Tid skrevet i forbindelse med en omtale av Zayeds sak. Men avisa kjenner ikke til om han var en av disse.

At Abou Zayed var tilknyttet PLO ble det etterhvert ingen tvil om. Under navnet han har brukt i Skien, som er Walid Osman, ble han først begjært utlevert i 2015, før han faktisk ble utlevert til Frankrike etter andre utleveringsbegjæring. Telemarksavisa oppsummerte terrorsaken for fire år siden, og siden den tid har Osman sittet fengslet i Frankrike, der etterforskningen fremdeles pågår.

Fellestrekk

Det finnes flere «morsomme» fellestrekk for Telemarks-terroristene. I tillegg til det helt åpenbare faktum at de alle har bodd lenge i Skien, er et annet fellestrekk at de, med unntak av Bastian Vasques, er svært snille og uskyldige – i alle fall hvis vi skal tro deres nærmeste – og et annet fellestrekk er antydningene om den norske rasismen.

For Vasques del ville det vært latterlig for enhver å omtale ham som uskyldig og et rasismeoffer. Skiensmannen som var en del av den ekstreme islamistgruppen Profetesn Ummah her hjemme var åpent stolt av å ha tilsluttet seg terrorkalifatet IS og figurerte sågar i terrorvideoer for åpen scene.

Mer interessant er det hvordan terrortilknytning forøvrig synes «helt usannsynlig» til tross for åpenbare bevis.

Før Ibraahim M. Weli Sheikh ble dømt i Høyesterett var han tydelig på at han både var uskyldig, ikke lenger holdt med IS og at det var en rasistisk motivert dom mot ham fordi han er muslim. Rasismekortet er alltids kjekt å ha, men Sheikh fikk lite gehør for forsøket.

Noen som derimot har fått gehør, altså mikrofonstativ i norsk presse, for sine påstander om «verdens beste mann og far», er Abou Zayed, aka Walid Osman. Samboeren til Osman har uttalt seg til Varden om at det ikke er mulig at fransk politi har rett mann – hennes mann er ganske enkelt for god til å ha begått terror og drept jøder.

Hun har vært samboer med Zayed i flere år, og mener hun kjenner ham godt nok til å vite hva hun snakker om.

– Han er verdens beste mann. Det sier alle som kjenner han, hevder hun.

Varden hentet også følelsesbaserte meninger fra Osmans ekskone:

– Han var en god far for barna våre på den tiden, forteller eks-kona.

– Kan han ha vært med en brutal terroraksjon i Paris et par år før du møtte ham?

– Nei, jeg tror ikke det. Han var bondesønn fra Palestina, og hadde bare tre års skolegang; jeg tror ikke han ville visst hvordan han kom seg til Paris en gang, sier hun.

– Ville han fortalt deg det hvis han hadde vært med på noe slikt?

– Det vet jeg ikke. Folk kan skjule mye for hverandre i et ekteskap.

Bestialsk nedslaktning av jøder er mer enn «mye», vil vel de fleste mene, men Osman får også støtte fra sin datter, som antakelig er bedre kjent enn sin far per idag.

I pappas fotspor

NRK lagde dokumentar om Mona Osman i 2022: -Hva skjer med min terrortiltalte pappa?:

– Da vi søkte om rettshjelp fikk vi avslag fordi myndighetene hevdet at han ville få oppfølging fra ambassaden, sier advokat Meland.

Mona Osman er skuffet.

– Jeg leser om andre norske borgere som er fengslet i utlandet, og lurer på om det er likhet for loven. En eldre mann av utenlandsk opprinnelse som i tillegg blir stemplet som terrorist, får tydeligvis ikke samme hjelp som andre, sier hun.

– Jeg håper at den manglende oppfølgingen ikke har noen sammenheng med hudfarge eller etnisitet, sier hun.

Hintingen om at familien generelt og terrorpappa spesielt kan være utsatt for rasisme er ikke til å ta feil av. Så er kanskje ikke utspillet annet enn å forvente fra Mona Osman, som til daglig er nestleder i Rødt Skien. Ikke bare er hun politisk aktiv i Rødt, hun er også enig med sin terrorfengslede far i Palestina-spørsmålet og er en effektiv propalestinsk aktivist.

Det er samme Mona Osman som la ut dette bildet på Facebook av seg selv sammen med utenriksminister Espen Barth Eide etter feiringen av Arbeidernes internasjonale kampdag i Grenland.

I teksten til Facebook-bildet skrev Osman «I dag har jeg radikalisert Espen Barth Eide!». På bildet står hun med en plakat med teksten «Fuck Israel. Fuck capitalism. Fuck Nato.» (Skjermbilde Facebook)

Fredag påpekte vi hvordan norske medier videreformidlet uttalelsene til faren til den drepte Hamas-lederen Wassem Hazem. Faren til terroristen bekreftet til både VG og Telemarksavisa at det er hans sønn som er drept, men at han var en snill og vanlig fyr.

– Min sønn var ingen terrorist. Han var en vanlig person som jobbet i et byggefirma. Han forsøkte å få kona til Norge, men fikk avslag tre ganger. Derfor flyttet han tilbake til Vestbredden, sier faren i Skien.

Han avviser også at sønnen var lokal Hamas-leder.

(…) Ifølge skattelistene hadde mannen bostedsadresse i Skien, så seint som i 2022, skriver Telemarksavisa.

NRK viet også farens uttalelser stor oppmerksomhet i sine TV-sendinger fredag, og vi spurte: – Hvorfor er ikke statskanalens journalister og innhentede kommentatorer forferdet over det faktum at vi har gitt statsborgerskap til en terrorleder?

Spørsmålet er ikke mindre aktuelt når man ser på terroristene Skien har fostret. Man må også stille flere spørsmål etterhvert som stadig flere i kretsen rundt den sist oppdagede Skiensmannen, Hamas-terroristen Wassem Hazem, løftes fram i norske medier for å fortelle at det var helt usannsynlig at han kunne være Hamas-leder. «Det kan ikke stemme, han har ikke bodd der lenge nok til å nå så langt opp i systemet» kommer ikke til å bli møtt med det høyst logiske svaret «jo, selvsagt, på Vestbredden og i Hamas forøvrig er det klanene som styrer. Har du «riktig» klantilhørighet, er det klart du kan komme raskt opp i systemet.

Noe sier meg at det verken er vannet eller innbyggernes iboende rasisme som er problemet i Telemarksbyen. Det er ikke mer enn to år siden Skien kommune sa nei til å innvilge søknadene til to eldre jøder i Skien om å komme på jødisk pleiehjem. Knivstikkinger er så alminnelig at jeg ikke engang trenger å lete etter saker å lenke til, det handler mer om å telle dager til neste angrep. Skiens andel innvandrere som har kommet som flyktninger eller deres familieinnvandrede ligger på 50 prosent, mot landsgjennomsnittet på 30 prosent og motsvarende er arbeidsinnvandringen til Skien laber. Moskeer og muslimske forsamlingssteder popper opp og norskfødte unger sendes i koranskole. Det er på overtid at Skien ser noen sammenhenger og erkjenner at byen har et reelt problem med islamisme. Terroristene er toppen av isfjellet.

(Forsidefoto: YouTube)