Aktuelt

Tyskland innfører grensekontroll

Tyskland innfører passkontroll ved alle grenseoverganger for å stanse ulovlig innvandring og beskytte landet mot ekstremistiske trusler.

Det opplyser innenriksminister Nancy Faeser på en pressekonferanse mandag kveld, melder NTB via TV 2.

Grensekontrollene skal iverksettes 16. september og skal i første omgang vare i et halvt år.

Det gjelder grenseovergangene til Danmark, Belgia, Luxembourg, Nederland og Frankrike.

Fra før av har Tyskland innført grensekontroll på grensen til Polen, Tsjekkia, Østerrike og Sveits.

Som kjent har Tyskland hatt en svært høy innvandring de siste årene, som ikke minst skyldes tidligere kansler Angela Merkels åpne dørs politikk. Og som kjent er det nesten umulig å få noen ut hvis de først er sluppet inn.

Derfor kommer tiltaket samtidig med at innvandringsdebatten går høyt i Tyskland som følge av flere angrep og forsøk på angrep. For drøyt to uker siden knivdrepte en syrisk statsborger tre personer under en byfestival i Solingen. Mannen hadde fått avslag på asylsøknaden og hadde fått utvisningsordre til Bulgaria.

Nylig ble også en ung østerriker drept av politiet ved det israelske konsulatet i München. Han var utstyrt med en lang rifle, og politiet mener han hadde planer om å utføre et terrorangrep.

Alle Tysklands naboland er med i Schengen-samarbeidet, noe som vanligvis innebærer at grensene kan krysses fritt. Kilder opplyser til nyhetsbyrået DPA at Tyskland har informert EU om beslutningen.

Grensekontroll er neppe et tiltak som EU-kommisjonen setter pris på, da de nærmest har helliggjort de såkalte fire friheter; fri bevegelighet av varer, tjenester, kapital og personer innen Schengen. EU har ikke tatt innover seg at avtalen har som bieffekt at det nødvendigvis ikke er arbeidskraft som kan bevege seg fritt innenfor EUs marked, men personer, personer som kanskje slett ikke har til hensikt å arbeide, eller som kanskje ikke har noen arbeidskraft å tilby, men som vil nyte godt av landets velferdsgoder. Legg så til den ulovlig innvandringen fra land utenfor Europa og de ekstremistiske trusler og angrep, og spør deg selv om det finnes andre tiltak enn grensekontroll?