Innvandring

Fire kriminelle familier med tusenvis av siktelser og mistanke om lovovertredelser

Det er skremmende tall Berlingske har fått innsikt i. I fire ikke-vestlige familier, med tilsammen 92 personer over 8 år, bosatt i Aarhus Vest i Danmark, har 90 (!) av disse er blitt siktet for kriminalitet. Når det gjelder siktelser og mistenkte for lovovertredelser, snakker vi nesten 5.000 tilfeller for disse 90 personene. 

Tallene kan spre frykt på flat mark. I innvandrertette Aarhus Vest bor det fire storfamilier som vi med rette må kunne kalle kriminelle familier.

Det kan Berlingske avsløre ut fra interne dokumenter de har fått innsikt i hos Aarhus kommune via Østjyllands politi.

De fire familiene har tilsammen 92 personer over 8 år, men størrelsen på familiene varierer. Familie 1 teller ni personer over 8 år, mens familie 2 er 13, familie 3 er 43 og familie 4 teller 27 personer. Nesten alle disse har en siktelse for lovovertredelse – 90 av de 92 personene. Av disse 92 er 26 av dem under 15 år. Men disse 26 personene under 15 år har pådratt seg hele 227 siktelser.

Når det gjelder siktelser og mistanke om lovbrudd for de 90 personene, utgjør det svimlende 4.902. Jamfør tabell, fordelt på de fire familiene:

Det fremkommer også at familie 1 har syv siktede under 15 år, familie 2 har fem, familie 3 og familie 4 har begge syv personer hver under 15 år som er siktet.

Det har ikke vært mulig å beregne hvor mange av sakene der det mistenkes lovbrudd som har ført til siktelse. Berlingske har heller ikke klart å få opplysninger om hvor mange av sakene som har ført til tiltale og domfellelser.

Går i generasjoner

De kriminelle familiene er også en enorm belastning for sosialmyndighetene.

Ifølge dokumentene fra politiet som Berlingske har fått innsyn i, har én av de kriminelle familiene så langt kostet kommunen 64 millioner kroner i sosiale tiltak, eksempelvis i form av plassering av mindreårige i institusjon. I denne familien har det vært 91 sosiale innsatser og 181 varsler.

En annen familie (fam1) har politiet funnet grunn til å sikte eller mistenke tilsammen 630 ganger. Alene har én person i denne familien, under 15 år gammel, blitt mistenkt for en forbrytelse hele 101 ganger.

Ifølge Henrik Vigh, professor med spesialisering i organisert kriminalitet ved Københavns Universitet, tyder tallene på at kriminalitet har blitt et levebrød for disse familiene. Det er også en økende bevissthet om at storfamilier skaper rammer for organisert kriminalitet. Av dokumentene fra Østjyllands politi fremgår det at kriminaliteten gjentar seg på tvers av generasjoner i alle de fire familiene.

Hos Østjyllands Politi sier politiinspektør René Raffo at omfanget av kriminalitet i enkelte områder av Aarhus Vest er «urovekkende».

 – Jeg synes virkelig det er bekymringsfullt at kriminalitet går i arv i flere generasjoner. Også ned til barn som er under 15 år. Det er en kurve vi må få snudd, ellers fortsetter det på den måten at barna blir født inn i kriminalitet, sier Raffo.

Opplysningene om de fire familienes kriminalitet avslører et alvorlig og stadig mer aktuelt problem i innvandrertette boligområdene i Danmark. Ifølge en pressemelding fra Østjyllands politi i desember 2023 er enkelte familier fra Aarhus Vest massivt overrepresentert i kriminalstatistikken.

Familiebasert kriminalitet

Politiet kaller dette «familiebasert kriminalitet», som dekker storfamilier som kommer fra samme opprinnelsesland. Ifølge politiinspektør Raffo er dette familier med en annen etnisk bakgrunn enn dansk. Berlingskes opplysninger viser at flere av de kriminelle familiene har palestinsk bakgrunn.

Østjyllands politi bruker Europols definisjon av kriminelle familier. Den beskrives som en gruppe organiserte kriminelle som legger til rette for kriminalitet og hindrer oppklaring av saker.

Et eksempel på en familie med flere kriminelle medlemmer, er den palestinske Chahrour-familien fra Aarhus Vest (som forøvrig ikke er en av de fire familiene omtalt ovenfor). Medlemmer av Chahrour-familien har blitt intervjuet flere ganger i mediene i forbindelse med domfellelser. Familien Chahrour har også opptrådt flere ganger i tv-programmer om problemet med kriminelle familier i Aarhus Vest.

Ifølge en artikkel fra TV 2 fra 2015 fremkommer at flere mannlige medlemmer av Chahrour-familien er tidligere dømt. Senest ble Alaa Chahrour (nå 32) dømt i en alvorlig sak om import og salg av opioidpiller, men han er også tidligere dømt for vold og brudd på våpenloven. To av mannens brødre har sittet varetektsfengslet.

I 2015 uttalte samme Alaa Chahrour om politiets innsats mot kriminaliteten:

– Hvis de begynner å sjenere oss hele tiden og blander inn familiene våre og ransaker dem, vil vi svare på en annen måte. Ser vi dem på byen, blir det kjedelig for dem, sa Chahrour.

Eldreråd

I fjor holdt Aarhus kommune sammen med Østjyllands politi en temadag om familiebasert kriminalitet, melder Berlingske. Her beskrev politiet at problemet var avdekket etter «historier» om «hele familier i Århus V som er kriminelle».

Her fortalte politimester Jens Espensen, som i 11 år, frem til desember 2018, var leder for den lokale politistasjonen i Aarhus Vest at sannheten er tøff.

 – Jeg føler at jeg nå må fortelle historien som den er. Jeg har aldri fortalt noe som ikke er sant, men sannheten kan noen ganger være vanskelig å høre, åpnet Espensen.

Det er noen få arabiske familier som undertrykker det store flertallet av innvandrere i Aarhus, slo han fast, for flertallet er i arbeid, ustraffet og ellers lever et normalt liv.

 – Noen familier har hver flere hundre anklager på samvittigheten. De fylte alt i området. Det bør man jo snakkes om, for det var frustrasjonen vi politifolk gikk med. I stedet hadde folk en tendens til å generalisere og snakke om hele området. Faktum er at 95 prosent av beboerne oppførte seg helt normalt. Men fem prosent styrte området og ødela livet for alle andre, forklarte Espensen.

Helt konkret kontrollerte og utøvde familiene en form for negativ sosial kontroll gjennom to eldreråd, der imamer og høytstående forretningsfolk satt, fortsatte Espensen, som ikke ville nevne navn, bare at de hadde «kolossal makt i området», og viser til et parallelt rettssystem. De to eldrerådene var ett for sivile spørsmål og ett for voldssaker.

Politiet har videre observert problemer i blant annet Gellerup/Toveshøj, hvor det bor 4.695 mennesker, forteller Berlingske. Av disse har 73,3 prosent av dem ikke-vestlig bakgrunn og omtrent 40 prosent står utenfor arbeidsmarkedet.

Innvandrertetthet, bomiljø og arbeidsledighet utgjør med andre ord en økt risiko for kriminalitet, der få kan ødelegge ekstremt mye – og det gjør de ut fra medbrakt kultur og verdier. Så kan vi jo ut fra de overnevnte familier tenke over hvor mye som kan løses ved «dialog» eller samtaler med mor og far.