Aktuelt

Hendelser ved Israels ambassade både i Stockholm og København

Den israelske ambassaden i Stockholm ble beskutt i går kveld, mens det var eksplosjoner ved den israelske ambassaden i København. Dette skjer samtidig med eskaleringen av krigene i Midtøsten. (Oppdatert)

Tirsdag kveld ble politiet varslet om mulig angrep på den israelske ambassaden i Stockholm. Sent på kvelden bekreftet politiet hendelsen, der de skrev på sine nettsider at «det er gjort funn som tyder på at den israelske ambassaden er truffet av kuler», ifølge svenske medier.

Ingen er funnet skadd og ingen er pågrepet, men én person skal være fanget på film i det vedkommende flyktet. Et våpen er funnet i nærheten. Hendelsen etterforskes som grovt våpenlovbrudd, fremkalling av fare for andre, grove ulovlige trusler og skadeverk.

Politiet hadde en stor innsats i løpet av kvelden. Et vitne fortalte at flere politipatruljer var der, samt hundepatrulje og teknikere.

Israels ambassadør var ikke på ambassaden, men på et offentlig arrangement. Han ble hentet av sine livvakter.

Sikkerheten ved den israelske ambassaden skal ha blitt økt flere ganger i løpet av året, blant annet etter en mistenkt skyting i nærheten og etter at en mistenkt farlig gjenstand ble funnet ved ambassaden.

København

Natt til i dag ble trolig også den israelske ambassaden i København utsatt for en hendelse.

«Vi er fortsatt til stede i Strandagervej/Lundevangsvej-området, hvor to eksplosjoner fant sted i natt. Det var sikkerhetspersonell ved den israelske ambassaden som hørte eksplosjonene klokken 03.20», skrev Københavns politi på X klokken 10 onsdag.

I tillegg til Israels ambassade, ligger flere andre ambassader i området, blant annet Thailands, Romanias, Irans og Tyrkias. Politiet vet ikke om det var den israelske ambassaden som var målet, men mener det er et naturlig spor å gå etter. Politiet ønsker ikke å si om det var store eller små eksplosjoner i natt, og om de forårsaket materielle skader. De bare konstaterer at ingen ble skadd.

Én person skal være pågrepet, som skal ha tilknytning til nettverkskriminalitet i Sverige. Men her melder mediene noe ulikt, de fleste sier at ingen er pågrepet.

(Tillegg kl. 14:10):

Dansk politi forteller på en pressekonferanse at eksplosjonene ble utløst av håndgranater. Tre personer er anholdt, samtlige er svenske statsborgere og mellom 15 og 20 år.

Midtøsten her?

Sveriges regjering ser på en skyteepisode ved den israelske ambassaden i Stockholm som «alvorlig» og har etablert kontakt med den danske regjeringen.

Det opplyser den svenske justisministeren, Gunnar Strömmer, ifølge Ritzau, som siterer det svenske nyhetsbyrået TT.

– Jeg tar avfyringen av skudd mot Israels ambassade i Stockholm i går kveld som alvorlig og hendelsene som ble rapportert fra København i morges, sier Strömmer i en skriftlig kommentar til nyhetsbyrået TT.

Eksplosjonene i København og skuddene i Stockholm kom samtidig som konflikten i Midtøsten, mellom Israel og Iran samt Hizbollah i Libanon, eskalerte med omfattende rakettangrep.