Det er lokalavisen Drammens Tidende som skriver om hvordan gjennomføringen av europacupkampene lørdag og søndag skal foregå. Hallen som var Norges største konsertarena på 80-tallet og har huset artister som KISS, Queen og Whitney Houston i sine glansdager, foran et publikum på anslagsvis 6.000 mennesker, må denne helgen være scene for idrett uten tilskuere.
Til helga er det altså klart for kamp i Drammenshallen både lørdag og søndag. I den forbindelse vil det være synlig politi i området rundt hallen, opplyser politistasjonssjef i Drammen, Øyvind Aas.
– Vi har ingen spesielle opplysninger rundt kampen. Men nå er det en generell, sikkerhetspolitisk situasjon, som gjør at Norge er bevæpnet grunnet situasjonen i Midtøsten. Da kan Drammenshallen være et mål, og derfor gjør vi de tiltakene vi nå gjør, sier Aas til Drammens Tidende.
Han forteller videre at det skal settes opp gjerder rundt Drammenshallen for å unngå demonstrasjoner.
Hvorvidt det dukker opp demonstranter eller ikke, kjenner ikke politistasjonssjefen til. Men politiet ønsker ikke en demonstrasjon, og sperrer av området rundt hallen.
– Foreløpig er det litt uklart hvor vi sperrer av. Men parkeringen utenfor hallen kommer til å bli helt eller delvis avsperret. Jeg regner med at vi vil bruke fysiske tiltak (som gjerder, journ.anm.) til dette.
Situasjonen sier sitt om hvilken trussel israelere generelt og jøder spesielt lever under. At både politi og håndballklubb i Drammen er spente er ikke til å undres over. Drammen er en by med høy innvandrertetthet, og da i særdeleshet innvandrere fra muslimske land. Det er ingen hemmelighet at det nettopp er moskemiljøene som huser den mest glødende antisemittismen.
I tillegg har Drammen erfaring med hva som kan skje når demonstrasjoner kommer ut av kontroll. Under en Sian-demonstrasjon i 2021 så byen ut som en krigssone, og opprørspolitiet måtte settes inn for å ta tilbake kontrollen over byen.
Den gang handlet det ikke om jøder, men det er vel ingen som betviler at jøder kan være en vel så rød klut som Sian.
Undertegnede var selv elev ved Galterud Ungdomsskole tidlig på 90-tallet, ungdomsskolen som ligger i bydel Fjell. I saken Derfor valgte jeg HRS har jeg oppsummert det naive 80- og 90-tallet:
Jeg begynte på ungdomsskolen i 1989. Vi ungene fra landsbygda ble busset til Fjell, hvor nærmeste ungdomsskole lå, og fortsatt ligger. Fjell er bydelen i Drammen som er kjent langt utenfor bygrensene på grunn av innvandrertettheten. Vi sluttet å si «mongo’n». På Fjell het det «jøden». Og «homo’n». «Sjekk jøden ‘a!» Vi hadde vel aldri tatt en jøde i nærmere øyesyn heller, men det var ingen tvil om at det var det mest håpløse du kunne være.
Men ingen snakket om islam selv om det var mange muslimer på Fjell. Vi tenkte aldri over hvorfor «jøde» var et skjellsord, det eneste vi fikk høre om islam i 1989 var da en pakistansk trikkefører sa på Dagsrevyen at Rushdie måtte dø. Og selv om gymtimene den gangen var kjønnsdelte og vi visste at de pakistanske jentene fikk ha helt egne timer der de badet fullt påkledd, var vi langt mer opptatt av at de kanskje kunne drukne av vekten av våte bukser enn vi var opptatt av islam.
Ville helst slippe
Nå skulle man kanskje anta at sympatien blant drammensere generelt og fra håndballklubben spesielt ville være stor i møte med israelerne, men det er det lite tegn til. Ragnhild Larsen-Nyhus Haaning, styreleder i DHK, skulle ønske de kunne sluppet å la herrelaget møte det israelske laget.
– Vi er litt bundet på hender og føtter siden verken Norges Håndballforbund, Norges idrettsforbund og Regjeringen har vedtatt noe i forbindelse med Israel når det gjelder eventuelle sportslige sanksjoner. Det betyr at vi da er pålagt å stille til kamp, har hun forklart til Drammens Tidende, før hun har sammenliknet Israel med Russland.
Styrelederen påpeker også at Drammen Håndballklubb lot være å reise til Russland for å spille europacup mot Krasnodar i februar 2022. Rett etter at krigen mellom Russland og Ukraina startet.
– Det godtok ikke det europeiske håndballforbundet (EHF), og da ila de oss en bot som blir effektuert hvis vi lar være å møte opp til kamp igjen – pluss utestengelse, uttaler Hanning.
Dette betyr at DHK sannsynligvis, ifølge Haaning, vil få en bot på flere hundre tusen kroner av EHF hvis klubben dropper møtene med Holon Yuvalim fra Israel.
– Drammen Håndballklubb har ingen mulighet til å betale en slik bot. En for stor økonomisk risiko for oss, og vi får ingen hjelp av Norges Håndballforbund eller noen andre til å dekke et så stort økonomisk tap, sier styrelederen.
Deretter presiserte hun at hun skulle ønske de slapp å la laget stille.
– Som arbeidsgiver ville ønsket være å si at vi hadde avstått fra å spille. Det var min første tanke da dette ble aktuelt. Av det vi har av informasjon til nå så er det vanskelig å gjøre noe med. Etter det jeg vet nå, er planen å gjennomføre kampene.
Spillerne selv har forholdt seg mer til idrett enn til politikk i sine uttalelser, selv om Kristian Kjelling, trener og daglig leder i DHK, støtter seg til det styrelederen sier.
– Israelske lag er ikke utestengt fra å spille håndball internasjonalt. Vi forholder oss til at vi har fått de som motstander i neste runde, melder Kjelling, som bekrefter at han har vært med på møter med politiet og PST.
– Ingen av oss er støttende til det som skjer i krigen der Israel er involvert, men som håndballtrener og daglig leder så må vi forholde oss til omstendighetene.
At det israelske laget må stues vekk på hemmelig sted og at kampen må spilles uten publikum tilstede ser ikke ut til å vekke noen særlig refleksjon hos håndballfolket.
Det de uansett bør være glade for er at Drammenspolitiet og øvrige styrker som eventuelt innhentes er godt forberedt og vet hva de står overfor dersom noe skjer. Det så og beskrev vi da politiet var i aksjon i 2021 og konkluderte at «de kan være særdeles stolte av hvordan de gjennomførte dette oppdraget.»