Politikk

Terrorforsker advarer mot potensielle angrep i Europa

Terrorforsker Magnus Ranstorp er aktuell med en ny bok om Hamas. Her tar han leserne med på sin reise gjennom den islamistiske terrorbevegelsen og de mange sentrale aktørene han har møtt opp gjennom årene, blant andre Hamas-grunnleggeren Ahmed Yassin. Ranstorp er klar i talen; Hamas dyrker hatet mot Israel, de vil ikke ha fred, deres kompromissløshet og angrep på Israel fører til at flere palestinere støtter dem, Hamas fungerer som en "velferdsstat" som sikrer dem ytterligere støtte, befolkningen er islamisert, totstatsløsningen er død - og venstrefløyen i Vesten og islamistene er inngått i en sprengfarlig allianse.

Ahmed Yassin grunnla Hamas og var den islamistiske terroristbevegelsens åndelige leder frem til sin død i 2004. Den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp ved Försvarshögskolen forteller til Berlingske at han husker møtet tilbake til slutten av 1990-tallet helt tydelig.

Overfor ham satt en fryktet mann fra en av de mest beryktede islamistiske terrororganisasjonene i verden, som hadde utallige liv på samvittigheten. Men Ranstorp var ikke redd for sitt eget liv, derimot var han langt mer redd for at Ahmed Yassin skulle stryke med under møtet. Da ville han vært i deep shit, som vi sier på norsk.

For på denne tiden var Yassin allerede svak, gammel og begrenset til rullestol – og når han snakket, var det med en knirkende, skrøpelig stemme. Ranstorp forteller at han hadde problemer med å få terroristens fremtoning til å passe med virkeligheten, hvor Yassin var den øverste ansvarlige for en stor terrororganisasjon. For han var mannen som bestemte over liv og død i Gaza, og med en enkel bemerkning kunne han sende unge menn i døden som selvmordsbombere.

I møtet fikk Ranstorp vite terrorlederens motiver. Yassin var drevet av en religiøs overbevisning om at Palestina er en islamsk waqf, en eiendom gitt i gave til alle muslimske generasjoner inntil dommedag. I hans øyne kan ikke muslimer gi avkall på eller gå på kompromiss med en slik gave, forteller Ranstorp til Berlingske, og fortsetter:

 – Den religiøse overbevisningen gir bevegelsen en retning og en ideologisk motivasjon som langt overgår terrorgruppene som er basert på et marxistisk-leninistisk grunnlag. I deres egne øyne er de arvingene til motstanden mot den sionistiske okkupasjonen.

Utslettet av islam

Møtene med ulike sentrale skikkelser har gitt ham et unikt innblikk i Hamas, som ble etablert på slutten av 1980-tallet, og som etter fjorårets terrorangrep i Israel har tatt en hovedrolle på den internasjonale scenen. For slik var det ikke i begynnelsen, påpekes det.

Ifølge Ranstorp var terrororganisasjonen i mange år en marginalisert lillebror i den palestinske bevegelsen, som ble ledet av Fatah og PLO, som sto for fredsforhandlingene. Men disse forhandlingene ga næring til Hamas, da Yassin verken ønsket noe kompromiss med israelerne eller en totstatsløsning.

Dette kommer også frem av Hamas sitt manifest fra 1988, der det heter at Israel vil bli «utslettet av islam», som er en av de første setningene i manifestet:

Israel will exist and will continue to exist until Islam will obliterate it, just as it obliterated others before it.

Hamas kjemper for et Palestina som strekker seg «fra elven til havet», sier Ranstorp, som mener at Hamas ikke ønsker fred, ikke tror på kompromisser og ikke ønsker  å forhandle med Israel.

 – Ettersom fredsforhandlingene gjentatte ganger kollapset, ble bevegelsens kompromissløse linje mer attraktiv for en rekke palestinere, påpeker Ranstorp.

Samtidig har terrorbevegelsen alltid rekruttert tilhengere gjennom militær motstand mot Israel og, som Det Muslimske Brorskapets palestinske gren, er Hamas også opptatt av sosial og åndelig motstand mot Vesten, sier Ranstorp.

Hamas fungerer som «en form for velferdsstat» som sikrer palestinerne et sosialt sikkerhetsnett i Gaza, sier han, men prisen for det er den medfølgende islamiseringen i moskeene.

 – Hamas er en del av en større muslimsk bevegelse som ønsker å reislamisere samfunnet – også gjennom makt. De har deres ryggrad på universitetene, hvorfra de har rekruttert mange av sine ledere, sier Ranstorp.

Ond sirkel

Berlingske viser til at flere har fremhevet at Hamas har blitt mer pragmatisk etter revisjonen av manifestet i 2017, der Hamas nedtonet antisemittisme og anerkjente grensene før 1967. Men i dine øyne, kjemper de fortsatt for å fjerne staten Israel? spør Berlingske Ranstorp.

 – Ja, revisjonen var bare et politisk dokument som ikke endret vedtektene. I deres øyne er Israel en kreftsykdom. Hamas sitt mål er fortsatt «fra elven til havet» – og det inkluderer utslettelse av staten Israel, som må integreres i en ny islamsk stat under ledelse av Hamas, fastslår han.

På spørsmål om hvorfor Hamas bruker terror som våpen, svarer Ranstorp at det handler om å spre maksimal frykt i Israel, men også å skape en reaksjon.

 – For hver israelsk motreaksjon styrkes hatet mot israelerne og støtten til Hamas øker. De kan gå inn med sosialhjelp og betale for mat til de berørte familiene. Det er en ond sirkel som gjentar seg selv.

Ikke bare er det en ond sirkel som gjentar seg selv, men Norge er med på å finansiere den – uten at noen tar til kraftig motmæle. Indirekte gir vi bare mer næring til terrororganisasjonen Hamas.

Ranstorp beskriver 7. oktober-terroren i fjor som en «massakre» og forteller i detalj om terrorangrepet, der jenter og kvinner ble voldtatt, torturert og ydmyket før deres brutale henrettelse – i mange tilfeller foran familiemedlemmer. Det skjedde på direkte ordre fra ledelsen i Hamas, understreker han, fordi terrororganisasjonen ønsket å oppnå den ultimate ydmykelse og fornærmelse av fienden. Angrepet hadde også vært nøye planlagt i årevis, sier han og viser til konkrete øvelser, angrepsplaner og etterretning.

Israel var også klar over planene, men undervurderte deres kapasitet og evne til et slikt storstilt angrep, sier Ranstorp, som også har nær kontakt med den israelske etterretningstjenesten. Israel hadde latt seg lure av signaler om at Hamas ikke hadde til hensikt å angripe landet.

– Det var et sjokkangrep som brakte det palestinske spørsmålet tilbake på toppen av den internasjonale scenen, noe som var ønsket fra Hamas, som fryktet irrelevans på grunn av den pågående normaliseringsprosessen mellom de arabiske landene og Israel, sier Magnus Ranstorp.

Marinert i islamistisk ideologi

Berlingske bemerker at Israels motsvar har vært hard, med en landkrig i Gaza og likvideringen av Hamas-lederen Ismail Haniyeh, som for øvrig også Ranstorp har møtt. Har terrorangrepet til syvende og sist vært et selvmål for Hamas? spør de.

 – Israel har svart sterkt igjen fordi de ønsker å gjenopprette avskrekking som forsvar. Men jeg tror Hamas-ledelsen er ganske fornøyd med utviklingen. Det er nok mer voldsomt enn de trodde, men omfanget av ødeleggelsene i Gaza vil bare øke kritikken mot Israel, sier Ranstorp.

 – Vil ikke ødeleggelsene til slutt snu palestinerne mot Hamas?

 – Nei, for de tenker ikke slik. De har blitt marinert i islamistisk ideologi og er oppslukt av hat mot Israel. Det som det er bruk for, er en avradikalisering av befolkningen og fjerning av Hamas-ledelsen – kombinert med en Marshall-plan som kan sikre gjenoppbyggingen av området.

Ranstorp har derimot ingen tro noen tostatsløsningen. Den er død, sier han, og legger til at Israel aldri kommer til å akseptere en suveren palestinsk stat, fordi de av sikkerhetsgrunner ønsker å opprettholde kontrollen over territoriene.

 – Nei, det kan de aldri. Hamas’ ledelse kan ikke være en del av løsningen. De må forsvinne, men problemet er naturligvis også islamismen. Den vil ikke forsvinne med ledelsen av Hamas.

Intellektuell kollaps

Ifølge Ranstorp kan ikke terrorangrepet anses som en isolert hendelse. Hamas sine angrep er en del av en større antivestlig dagsorden som forener en allianse av ulike land på den internasjonale scenen, sier han.

I Midtøsten er det «motstandens akse» av Hamas, Hizbollah, houthiene og Iran som leder kampen mot Israel. Men i global sammenheng er de alliert med Russland og Kina, som har geopolitiske interesser i en svekkelse av Vesten.

 – Alliansen truer ikke bare israelerne, men hele den vestlige alliansen, sier Ranstorp, og legger til at iranerne er «meget offensive» med planer om å kidnappe og drepe jøder over hele verden.

Det er vel akkurat dette vi har sett den siste tiden, med angrep ved den israelske ambassaden både i Stockholm og København. I natt til i dag var det en nye eksplosjon i København nær den israelske ambassaden, uten at man vet enda om det er noen sammenheng.

Ifølge Ranstorp bruker Iran Hizbollah, som har rekruttert libanesere med dobbelt statsborgerskap for rekognosering for terrorangrep mot israelske mål i Europa, i tillegg kanskje til den nye utviklingen med betale gjengkriminelle for å slike angrep, som igjen hyrer unge kriminelle.

Alliansen mot de vestlige landene har imidlertid støttespillere også i Vesten, påpeker han, og viser til at venstresiden lenge har sympatisert med den palestinske saken, noe som har ført til europeiske massedemonstrasjoner de siste årene rettet mot Israel.

 – Men venstresiden viser altså sin egen «intellektuelle kollaps» når de opptrer som «nyttige idioter» for islamistene i Midtøsten, mener Ranstorp.

Akkurat slik som vi meldte tidligere i dag (i en sak som Facebook av en eller annen grunn fjerner).

Farlig allianse

Også Ranstorp mener at det er en form for woke islam som har oppstått mellom venstrefløyen og islamistene.

 – De er forent av en gammel venstreorientert retorikk om antiimperialisme og antikolonialisme, der de vestlige landene alltid er skurkene og alle andre ofrene, sier han.

På spørsmål fra Berlingske om det er en farlig allianse, er ikke Ranstorp i tvil:

 – Ja, det er en veldig farlig allianse. De støtter autoritære motstandere av demokrati og Vesten. Hamas er motstandere av vestlige verdier, men venstresiden er blind for dette på grunn av sitt hat mot Israel. Det mest absurde fenomenet på venstresiden er Queers for Palestine. Homofile ville ikke overleve en time inne i Gaza. Hamas ville steine ​​dem til døde.

 – Men hvorfor fokuserer de så mye på denne konflikten og ikke for eksempel uigurene i Kina? Poenget er at det også skyldes en dyp antisemittisme som lever videre på venstresiden. Få demonstranter vil være i stand til å forklare kompleksiteten i konflikten. Det eneste de forholder seg til er bildet av døde barn i Gaza og historien om det onde Vesten.

Og i Norge er de godt hjulpet av et venstreorientert MSM som ender opp med at de færreste noensinne vil forstå konfliktene i Midtøsten – og den sittende regjeringen gjør så mye rart at en knapt tror det er sant. Men det kan hende flere vil forstå hva dette handler om, hvis våre frihetsrettigheter svinner hen, sammen med demokratiet.

Innen da kan vi jo lese Magnus Ranstorps nye bok Hamas: Terror innenfra.