Kriminalitet

To unge menn i retten i København etter håndgranateksplosjoner ved Israels ambassade

Begge de to siktede, som har har svensk statsborgerskap, møtte i rettssalen i Københavns Byrett som var fylt opp av journalister, flest fra Danmark, men også fra Sverige, i tillegg til en rekke politifolk på tilhørerbenkene. Men påtalemyndigheten holdt kortene tett til brystet. Politiet har åpenbart flere gjerningspersoner de skal ha tak i.

Det vi vet så langt om saken er at natt til onsdag, rundt klokken 03.20, skjedde det to eksplosjoner i ambassadekvartalet i Hellerup i København. Politiet kunne senere si at de trolig var forårsaket av to håndgranater. Ingen skal ha blitt skadet i eksplosjonene, som skjedde ca. 100 meter fra den israelske ambassaden.

Københavns Politi ønsket i går ikke å trekke noen konklusjoner angående motiv og varslet at de etterforsker i mange retninger. Da eksplosjonen fant sted like ved den israelske ambassaden, fant politiet det «naturlig» å undersøke om det har noen sammenheng.

To unge menn på 19 og 16 år med svensk statsborgerskap ble pågrepet i et tog på Københavns sentralstasjon onsdag ettermiddag. Det er disse som i dag fremstilles i et grunnlovsforhør. Siktelsen skal gå ut på at de mistenkt for å ha vært i besittelse av håndgranater og for å ha detonert dem.

En tredje på 19 år, også han svensk statsborger, ble arrestert i nærheten av åstedet tidligere på dagen, men er løslatt igjen. Ifølge spesialanklager Søren Harbo tror politiet at det fortsatt er en gjerningsperson på frifot.

Et grunnlovsforhør er en dansk rettsprosedyre. I Danmark kan politiet holde en person som er mistenkt for en forbrytelse i varetekt i opptil 24 timer. Innen den tid skal personen fremstilles i et grunnlovsforhør hvis politiet opprettholder siktelsen. Ved et grunnlovsforhør stilles den siktede for en dommer som skal ta stilling til politiets ønsker om tilbakeholdelse. Det kan ende på tre måter: 1) Den siktede får anholdelsen opprettholdt for å gi politiet tid til å underbygge siktelsen. 2) Den siktede kan bli varetektsfengslet hvis dommeren mener at det er begrunnet mistanke, eller 3) Den siktede blir satt fri hvis dommeren mener at det ikke foreligger begrunnet mistanke.

Holder kortene tett

Når de siktede kommer inn i retttssalen blir de beskrevet av Berlingske som «er mørk i huden og har langt svart krøllete hår og har på seg en blå skjorte». Han skal være 19 år. Den andre, 16-åringen, ble beskrivet som «lys hud med kort krøllet hår». Begge ble ført inn i retten påført håndjern og ledsaget av uniformert politi.

Påtalemyndighetene forteller at de to tenåringene er tiltalt for brudd på våpenreglene da de var i besittelse av fem håndgranater, og to av dem ble kastet inn i Hellerup. Ifølge påtalemyndigheten skjedde det i «forening» eller etter «forhåndsavtale» med en eller flere medskyldige. De mener derfor at det er flere personer på frifot.

De to håndgranatene som ble detonert nær den israelske ambassaden ble kastet på en takterrasse hvor de detonerte. Det skjedde ved et hus på Strandagervej, som ligger i nærheten av den israelske ambassaden.

Siden forbrytelsene skjedde på et offentlig tilgjengelig sted, er ungdommene siktet under særdeles skjerpende omstendigheter.

Det er nedlagt navneforbud for personene som befant seg i huset som ble truffet av de to håndgranatene.

Aktoratet ba om lukkede dører av hensyn til den videre etterforskningen.

– De som kan ha gitt dem håndgranatene skal ikke få vite hva som kommer frem i høringen, sa Søren Harbo.

Rettslederen godkjente det, og derfor ble den tilstedeværende presse bedt om å forlate rettssalen. Det ble ikke avslørt hvordan de tiltalte, som det også er gitt navneforbud overfor, forholder seg til siktelsen.

Mest sannsynlig Israel

I en pressemelding i dag fra visepolitiinspektøren Brian Belling i Københavns politi, lød det:

Det er en alvorlig sak, og vi etterforsker den fortsatt. Det er ennå for tidlig for oss å kommentere et mulig motiv i saken, men det er selvsagt en del av vårt arbeid å avklare om målet var den israelske ambassaden.

Som vi formidlet i går var det også en skyteepisode ved den israelske ambassaden i Stockholm. Den svenske regjeringen så på den som «alvorlig» og hadde etablert kontakt med den danske regjeringen. Det opplyste den svenske justisministeren, Gunnar Strömmer.

– Jeg tar avfyringen av skudd mot Israels ambassade i Stockholm i går kveld som alvorlig og hendelsene som ble rapportert fra København i morges, sa Strömmer i en skriftlig kommentar til nyhetsbyrået TT.

Det er å anta at saken ikke blir mindre alvorlig ved at det var unge personer med svensk statsborgerskap som sitter på tiltalebenken i København.

Som vi også nevnte i går, eksplosjonene i København og skuddene i Stockholm kommer samtidig som konflikten i Midtøsten, mellom Israel og Iran samt Hizbollah i Libanon, hadde eskalert med omfattende rakettangrep.