Kriminalitet

Aktivister klarte å få en avvist asylsøker til å bli i Storbritannia – det angrer de kanskje på i dag

Han flyktet fra Kongo ved hjelp av menneskesmuglere og håpet på asyl i Storbritannia, men ble avvist. Det fikk aktivister til å bruke han som et bevis for "det umenneskelige systemet". Han ble benyttet i en kampanje med en plakat på brystet med påskriften "Innvandrere er ikke kriminelle", men det var akkurat det han ble. Han er dømt for å ha voldtatt en 15-årig britisk jente og gjort henne gravid. Nå er han blitt et bevis på et asylsystem som ikke fungerer. Britiske medier raser, og skylder blant annet på antirasisme-aktivister, såkalte "humane" innbyggere, venstreorienterte advokater og ansiktsløse dommere i EMD.

Saken til Anicet Mayela fra Kongo er på ingen måter enestående, men er nok et bevis på at det er fullt mulig å klore seg fast til opphold i Vesten, selv om saken er opp og avgjort som en utvisningssak.

Den en gang så profilerte avviste asylsøkeren, symbolet på det nedrige menneskesynet, rasisme og den inhumane behandlingen asylsøkere i Vesten får, er nå blitt det motsatte. Han er symbolet på et mislykket asylsystem. The Sun spør hva de «humane» innbyggerne i dag sier til at dette voldelige monsteret ble sluppet inn i Storbritannia, og mener det er «er vanskelig å forestille seg et mer kvalmende eksempel på Storbritannias to tiår lange unnlatelse av å takle ulovlig migrasjon og beskytte innbyggerne».

For Anicet Mayelas (41) brutale voldtekt av en 15-årig jente, som dertil ble gravid av overgrepet, i desember i fjor har skapt sterke følelser i landet. I retten tirsdag sa dommer Maria Lamb:

 – Hun var et sårbart barn, og hun måtte i ettertid gå gjennom et avbrutt svangerskap. Legg til det at du hadde drukket deg full og at du ikke kunne kontrollere dine seksuelle impulser. Du begikk en forferdelig forbrytelse.

En personundersøkelse avdekket at Mayela er en «alvorlig trussel» mot unge jenter, skriver The Daily Mail, og aktor slo fast at han er «en farlig mann». Mayela tilsto først overgrepet, men trakk tilståelsen senere tilbake – uten å bli trodd. Tvert om slo dommeren fast at «offeret aldri vil kunne trøste seg med at du tilsto».

Han ble dømt til 10 år og 10 måneders fengsel. Da bare satt den angerløse Mayela og hulket, melder Berlingske.

Angrepet

I 2004 bodde Mayela i Brazzaville i Kongo, men skal angivelig ha fryktet for sitt liv og betalte menneskesmuglere for å komme seg til Storbritannia. Det er uvisst hvorfor han fryktet for livet, men hans begrunnelse fikk uansett ikke gjennomslag hos britiske asylmyndigheter. Søknaden ble avslått, ikke bare én gang, men tre ganger. Første avslag kom noen måneder etter ankomst, men han anket to ganger og fikk sitt endelige avslag i 2005, om lag ett år etter ankomst.

Bare dager etter ble han ført til Londons flyplass for å returneres til Kongo. Men her hevdet Mayela at sikkerhetsvaktene som skulle ledsage han på returen, tok han med til en øde flyplasskorridor. Der slo og sparket de han slik at han blødde fra nesen og munnen, og han brakk også en hånd.

Dette vet vi fordi antirasismeorganisasjonen Institute of Race Relations har løftet frem hans historie. Eller i alle fall fortalt historien slik de ønsket den skulle være, da hans historie ble benyttet som et ledd i å forhindre utvisning av asylsøkere og for å sannsynliggjøre det «umenneskelige asylsystemet».

Så heller enn å få satt Mayela på et fly hjem, endte han på et britisk sykehus.

Antakelig er vel sannheten at Mayela slo seg krakilsk på flyplassen, og at de samme sikkerhetsvaktene gjorde det de kunne for å roe han ned. Slik som vi har hørt om så mange ganger før. Men det er klart, det ville jo ikke talt Mayelas sak.

Flere forsøk

På sykehuset klagde Mayela over sikkerhetsvaktenes brutalitet, anklager han også brakte til asylsystemets ombudsmann i tillegg til å anmelde saken til politiet. Saken hans kom på et, ja for han, beleilig tidspunkt.

For kort tid i forveien hadde BBC vist en undercoverdokumentar hvor to journalister fortalte om brutaliteten på britiske asylsentre. Dokumentaren reiste en voldsom offentlig debatt, der Mayelas historie passet perfekt inn. Det fikk aktivister, inkludert medier, og menneskerettighetsadvokater til å stille seg bak han. Mayela engasjerte også advokater for et sivilt søksmål mot de involverte i det mislykkede returforsøket av han.

Likevel forhindret det ikke at britiske myndigheter gjorde et nytt forsøk på å transportere han ut, men det ble stoppet av advokater under henvisning til at det ville være menneskerettighetsbrudd da politiet etterforsket saken i det sivile søksmålet, fortsatt ifølge historien på Institute of Race Relations. En måned etter ble det iverksatt et nytt returforsøk, til tross for at advokater igjen hadde prøvd å stoppe det. Her hevder Mayela at med hendene på ryggen i håndjern (som var skrekkelig ondt på grunn av skaden i hånden) og med tape rundt føttene, vi kan jo gjette hvorfor, ble han båret inn på flyet «mens han gråt og gråt».

Men denne oppvisningen fikk kabinpersonalet på Air France flyet til å nekte å ta han ombord.

Og så ga myndigheten tilsynelatende opp og lot Mayela bli i Storbritannia.

Venstreorienterte aktivister

To dager senere deltok Mayela i en demonstrasjon foran et asylsenter som ble krevd stengt. «Jeg er her for å støtte vennene mine», sa han, ifølge The Sun. «Jeg har vært der selv…». På ett bilde gikk han rundt med et skilt rundt magen: «Migranter er ikke kriminelle».

Faksimile fra The Sun:

Men det var altså det han endte med. En rekke britiske medier og kommentatorer mener dette og andre kriminelle saker kunne vært unngått hvis britiske politikere hadde evnet å sette egne borgeres trygghet fremfor asylsøkeres stadige utvide rettigheter – og faktisk håndhevet det asylsystemet de selv har knyttet seg til.

Som den høyreorienterte Ben Leo hos GB News sier på TikTok:

 – Vi hadde gitt ham en enveisbillett og var i ferd med å sende ham hjem til hjemlandet.

 – Men så bestemte en gjeng med venstreorienterte aktivister at de visste bedre. Og sjokk! Det gjorde de ikke.

I april i år raste The Sun mot det de kalte «en hær av venstreorienterte advokater» som nok gang gjorde seg klar «til å bruke kjennelser fra de ansiktsløse dommerne i EMK for å ødelegge Rwanda-ordningen». Og som kjent; det klarte de.

Det er nok ikke så mye som blir forandret, det er rett og slett for lukrativ business for mange.