Politikk

Finansministeren sparket – regjering i krise

Den tyske forbundskansleren, Olaf Scholz (SPD), har sparket finansminister Christian Lindner fra Fridemokratene (FDP). Den tyske treparti-koalisjonsregjeringen har dermed kollapset, da FDP trakk seg ut. Scholz vil nå fri til konservative CDU for eventuelle samarbeidsmuligheter, eventuelt be om en tillitsvotering i den tyske nasjonalforsamlingen. Tapes den, blir det nyvalg. Problemene i Tyskland bare vokser. 

Vi må ikke glemme at Tyskland har Europas største økonomi, men der det er store problemer. Det krever tøffe innsparinger, som igjen har utløst offentlig strid mellom de tre partiene i den rødgulegrønne-koalisjonsregjeringen bestående av sosialdemokratene (SPD), De grønne og Fridemokratene (FDP). Men i går smalt det.

Da meldte forbundskansler Olaf Scholz at finansminister Christian Lindner ikke lenger har hans tillit.

– Altfor ofte har han brutt tilliten min. Det er ingen tillit til å fortsette samarbeidet med ham, sa Scholz på pressekonferansen onsdag kveld ifølge Bild.

Umiddelbart etter at Lindner måtte forlate sin post, varslet FDP at alle partiets statsråder trekker seg fra den tyske koalisjonsregjeringen. I tillegg til Lindner dreier det seg om tre statsråder. Men en av disse, samferdselsminister Volker Wissing, har heller valgt å forlate FDP og blir dermed sittende (som uavhengig representant).

Scholz hevder at Lindner har opptrådt «respektløst», og kritiserer ham for kun å være interessert i sine egne velgere og sitt eget parti.

Forbundskansleren har kunngjort en såkalt tillitsvotering (kabinettsspørsmål) i Forbundsdagen 15. januar, noe som kan føre til valg 15. mars.

Bakgrunnen

Regjeringskrisen grunner seg i at koalisjonsregjeringen ikke har klart å bli enige om statsbudsjettet. Det har over tid vært kjent at det har vært dyp uenighet i koalisjonsregjeringen om endringer og tilpasninger i den tyske næringspolitikken og i den økonomiske politikken. For de mangler milliarder av euro i kassen, og klarer ikke bli enige om hvor pengene skal hentes fra.

I forrige uke kom det nye nedslående tall for den tyske økonomien, noe som fikk kansler Scholz til å innkalle til et møte med noen av Tysklands største virksomheter og organisasjoner i næringslivet. Med dette gjorde Scholz seg til «midtpunktet» i problemløsningen, da verken næringsminister Robert Habeck (De grønne) eller (daværende) finansminister Lindner var invitert. Habeck var i møte i India og Lindner var i Berlin – der han «svarte med» å invitere til sitt eget separate «toppmøte» med andre folk, men også med noen av de samme forretningsfolkene Scholz møtte på kontoret sitt.

Det ble neppe godt mottatt av Scholz. I helgen avslørte da også tyske medier at søndags kveld var lyset på til langt på natt på kanslerens kontor. Gjennom vinduet kunne man se at Scholz hadde møte med nettopp Lindner. Etter dette møtet ble et 18-siders dokument om kursendring i økonomisk politikk, forfattet av Lindner, lekket til mediene. Her var det en rekke forslag om å lette skatter og avgifter for landets bedrifter, kutte sosiale ytelser til Tysklands fattigste, gi bedrifter lengre tid til å oppfylle målene om den grønne omstillingen og en avskaffelse av den såkalte solidaritetsskatten, der inntekter går til å utjevne noen av de store økonomiske ulikhetene som fortsatt eksisterer mellom Øst- og Vest-Tyskland 35 år etter murens fall.

Forslagene var uspiselig for SPD og De grønne, om enn på ulikt grunnlag. Det ble således avholdt et krisemøte onsdag kveld, der Lindner blant annet foreslo nyvalg som løsning på regjeringskrisen.

Men nå kjenner vi svaret; finansministeren måtte gå.

Ifølge NTB gikk kansleren usedvanlig skarpt ut mot Lindner. Han kaller den avgåtte finansministerens oppførsel «grovt egoistisk» og at Scholz vil «unngå skade mot landet». Lindner har ikke ikke opptrådt til fellesskapets beste, fastslår Scholz. Han reagerer også på FDPs oppførsel i lys av krigen i Ukraina og presidentvalget i USA.

– Alle som blir med i regjering må oppføre seg ansvarlig og pålitelig, de kan ikke løpe i dekning når det blir vanskelig. De må være villige til å inngå kompromiss, sa Scholz.

Veien videre?

Denne trepartiregjeringen er den mest upopulære regjeringen Tyskland noen gang har hatt. Ifølge en meningsmåling mener hele 71 prosent at regjeringen gjør det dårlig. Bare 25 prosent mener at det går bra.

Ikke bare er velgerne misfornøyd med regjeringen som sådan, men også med partiene den består av. De tre regjeringspartiene fikk flertall ved valget i 2021, men nå ville sosialdemokratene kun fått 15 prosent, De grønne 11 prosent, mens FDP kun står til 4 prosent. Med et slikt valgresultat ville ikke FDP kommet seg inn i Forbundsdagen.

Etter FDPs frafall i regjeringen har imidlertid ikke SPD og De grønne tenkt å gi seg. Utover å stille kabinettspørsmål i Forbundsdagen 15. januar, noe som kan føre til valg 15. mars (neste valg i Tyskland er 28. september 2025). Scholz har også sagt at han vil søke en konstruktiv samtale om samarbeidsmuligheter på økonomi og forsvar med lederen for det konservative kristendemokratiske opposisjonspartiet CDU, Friedrich Merz. Dette møtet skal ifølge Bild finne sted i dag. Men her har Merz krevd at Scholz umiddelbart stiller kabinettspørsmål i Forbundsdagen.

Regjeringskrisen i Tyskland viser nok en gang at det ikke er så lurt å «klaske sammen» hvilken som helst regjering – som et forsvar mot ytre høyre. Scholz har jo uttalt at ingen partier må finne på å samarbeide med AfD. Denne angsten bør snart begynne å slippe taket – se bare på hva svaret til velgerne i USA ble.