Mediekritikk

Ny måling om Trump sier kanskje mest om mediene?

En ny måling gjennomført av Norstat for NRK forteller at nordmenn flest ikke ville stemt på den nyvalgte presidenten Donald Trump. Man fristes til å spørre; nei, hvorfor skulle de - med den mediedekningen som har vært av Trump i Norge? Følger man norske medier, og de fleste nordiske, så representerer Trump nærmest djevelen selv. Men i USA ble han valgt og det med god margin. Kanskje mediene burde brukt denne undersøkelsen til en kritisk gjennomgang av seg selv?

Det er ikke så ofte at jeg ser på NRK Nyhetsmorgen på TV (jeg nøyer meg med å lytte), men i dag gjorde jeg det. Og det var nesten rørende å se programlederens fornøyde uttrykk da hun presenterte noen av hovedfunnene i Norstats undersøkelse.

«Et flertall her hjemme tror valget av Trump vil slå negativt ut på en rekke områder i verden. Tre av fire svarer dette på en undersøkelse …». Etterfulgt av et utsagn fra et par bekymrede ungdommer.

«Mest skeptiske er vi til hva valget vil bety for demokrati, sikkerhet og for kvinner. Flere enn syv av ti er bekymret for dette.» Etterfulgt av utsagn fra en bekymret ungdom.

Dette minner mest om alt om et håp fra NRK, akkurat det samme håpet som de hadde i valgkampdekningen; håpet om at amerikanerne skulle velge Kamala Harris. Det kunne like godt vært etterfulgt av et Vær så snill!

Et lettelsen Puh!

Så snille var ikke amerikanerne, og det har selvsagt sine grunner. Velgerne var slett ikke fornøyd med Demokratens innsats, der verken president Joe Biden eller visepresident Kamala Harris har imponert – og med en politikk som ikke tar høyde for hva som bekymrer velgerne mest.

Men var det noe som var fraværende i den norske mediedekningen, så var det nettopp politikken. Personfokuseringen var altoverskyggende, med fremstillingen av den grusomme Trump og derav «redningskvinnen» Harris. Da er det ikke det minste rart at nordmenn har slukt medienes åte, og fravelger Trump til fordel for Harris.

Det mest oppløftende med Norstat-undersøkelsen er at de unge (18-29 år) fremstår mer selvtenkende, og ikke minst unge menn. Det er nok en nedtur for NRK, for de iverksatte faktisk undersøkelsen for å dempe ned denne politiske høyredreiningen blant unge.

Det heter hos NRK:

I forkant av valet kom det fram at så mange som 47 prosent av unge, norske menn ville stemt Trump. Tala skapte debatt fordi dei peika på unge menns misnøye, men NRKs bruk av undersøkinga vart også kritisert fordi den hadde meir ekstreme funn enn andre undersøkingar, i tillegg gav få unge menn i utvalet store feilmarginar. ( … )

NRK har ønska å undersøke grundigare korleis biletet ser ut no etter det amerikanske valet.

Mens det var 110 unge i utvalget før valget, er det denne gangen 430 unge. Og der det var 47 prosent unge, norske menn som ville stemt på Trump før valget, sier denne undersøkelsen 25 prosent. Det kunne like godt vært etterfulgt hos NRK av et lettelsens Puh!

Likevel heller den ansvarlige for politiske målinger hos Norstat, Mads Motrøen, litt malurt i begeret:

– Vi ser at no ligg det på ein av fire som støttar Trump. Vi er ganske sikre på at dette stemmer, men målingar gjort før og etter valet er ikkje direkte samanliknbare.

Pytt, pytt, man kan bare fremstille det som at det viktigste er hva som er etter valget, særlig når det taler til NRKs fordel. Derfor alle de bekymrede unge stemmene.

Tallene

Tallenes tale er rimelig klare – så det er bare å gratulere med mediedekningen av Trump vs Harris! (Kilde: NRK/Norstat)