Det heter seg at alle vil være på vinnerlaget, og det er ikke godt verken for Ap eller Sp.
På måling etter måling går det bare nedover for Ap og Sp, og nå synes de å være havnet i en negativ selvforsterkende spiral. Så er det stikk motsatt for FrP, som denne gangen kan skilte med hele 27,4 prosent.
Dagbladet minner oss om at ved forrige stortingsvalg (2021) fikk Ap 26,3 prosent, mens den så langt nest laveste målingen var 14,6 prosent like før jul i 2022 og i mars 2002.
– Norstat har aldri målt Arbeiderpartiet så lavt som 14,2 prosent. Dette har heller ingen andre institutter gjort i nyere tid, sier Mads Motrøen, ansvarlig for politiske meningsmålinger i Norstat til Dagbladet.
Samtidig legger Motrøen til at statistisk kan en ikke si med sikkerhet at Ap er større enn SV, siden de to partiene har overlappende feilmarginer. Det er han ganske sikker på aldri har skjedd før.
Siden stortingsvalget har 75.000 Ap-velgere gått til FrP, 70.000 har gått til Høyre, 65.000 til SV og 20.000 til Rødt. Det er med andre ord et stort politisk sprik blant de som har stemt Ap. Samtidig ligger det kanskje et håp for Ap ved at hele 200.000 av deres velgere i 2021 har satt seg på gjerdet.
– Blytungt
På spørsmål fra Dagbladet om hva han har å si til tidenes svakeste Ap-måling, sier Støre følgende:
– Det er tidenes kjipeste. Det er blytungt å få det. Forrige uke handlet om veldig mye annet enn politikk. Jeg var forberedt på at det kunne skje, sier Støre, som viser til en rekke saker basert på anonyme kilder som stiller spørsmål ved hans lederskap.
Men til tross for nok en dårlig måling, som fortsatt ikke vurderes ut fra ført politikk, så synes statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre å ha tro på «laget».
– Det kaller på det beste i oss. Vi må stille som samlet lag og være den beste versjonen av oss selv både som lag og personer. Det sentralstyret jeg kom fra nå, er samlet om den linjen og tar det på alvor. Jeg opplever at vi har en god, ansvarlig og motivert gjeng som skal på jobb, sier Støre til Dagbladet.
Den gode, ansvarlige og motiverte gjengen synes bare å være han selv som ser. Vi andre ser politikere som tilnærmet skuler på hverandre, krangler som busta fyker, ikke minst i Trøndelag med Trond Giskes politiske gjenoppstandelse, en Hadia Tajik som måtte gi tapt i Oslo for Kamzy Gunaratnam, der sistnevnte åpent har støttet Tonje Brenna heller enn Støre, i tillegg til alle statsrådsskandalene som har ridd partiet som en mare. Så registrerer vi at lite eller ingenting skjer med dyrtiden, til tross for at regjeringen over lang tid har lovet oss bedre tider. Vi ser også at denne regjeringen stadig knytter seg opp til teokratier på bekostning av demokratier.
Den siste tiden har da også Støre stått i et personlig kraftig press – fra stort sett anonyme kilder – om å gå av. Og det skal Støre ha, han har stilt opp og kommentert slike rykter, men uten at det ser ut til å ha roet kritikerne, ei heller velgerne. Denne målingen hjelper nok ikke på.
Sier nei til Sp
Sp har også slitt over tid. På denne målingen faller de til 3,8 prosent, som er godt unna glansdagene og stortingsvalget i 2021 hvor de fikk 13,5 prosent. Men finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier som han har sagt så mange ganger før: – Dette skal vi snu.
– Vi jobber på videre for det vi tror på, sosial og geografisk utjevning, med politikk som utvikler hele Norge. Høyre, Venstre og Frp representerer en voldsom sentralisering av makt og penger som Sp imot. Jeg tror ikke arbeidsfolk og bygdefolk ønsker disse prioriteringene for Norge, med mer til de som har mest fra før, sier Vedum til Dagbladet.
Med det viser Vedum nok en gang at han har tro på å prate seg til tillit hos velgerne, selv om velgerne helt klart sier nei takk.
Hadde denne målingen vært valg ville regjeringen, Ap og Sp, fått 18 prosent til sammen, som tilsvarer 31 mandater. Legger vi til budsjettkamerat SVs 11 prosent, ville de fått 29 prosent, som gir 42 mandater. Altså knapt over Frps knallmåling på 27,4 prosent, som alene representerer 50 mandater. Med det fester FrP igjen sin posisjon som landets største parti.
Da er det ikke så underlig at Sylvi Listhaugs kommentar på FB kort og godt er: «Hyggelig start på uken – Stem FrP«.
Maktdemonstrasjon
Med Høyres 21,5 prosent oppnår FrP og Høyre til sammen hele 48,9 prosent, som er rent flertall med 89 mandater. Legger vi til Venstres 4,7 prosent er vi på 53,6 prosent som gir 98 mandater. Inkluderes KrFs 4,3 prosent vil blå blokk ende på 57,9 prosent som tilsvarer 106 mandater mot rød blokks 38,1 prosent som gir 61 mandater.
Det er ren maktdemonstrasjon fra blå blokk, og særlig fra FrP. Samtidig prøver Listhaug å holde beina plantet på jorda.
– Det er fortsatt veldig lenge igjen til valgdagen, og vi skal ikke ta noen seier på forskudd, men dette gir helt klart motivasjon til å fortsette og jobbe hver eneste dag fremover for å gi folk mer frihet og økt trygghet i hverdagen, sier Sylvi Listhaug til Dagbladet.
Men der er et men for FrP. De risikerer å ende med voksesmerter, da partiet vokser så raskt at de kan mangle godt nok skodde kandidater til å bekle de ulike rollene. Og da er det ikke fortsatt veldig lenge til valget, de har heller veldig dårlig tid.
Hva som nå kommer til å skje i det politiske Norge er ikke godt å si, egentlig kan alt skje. Kommer Støre til å trekke seg? Vil Sp fortsette nedturen med Ap? Det er som vi har sagt før; Ap har blitt en båt uten ror – den driver av gårde, mens passasjerene krangler om hvilken salme de skal synge idet skipet går ned.
Og vi fikk i alle fall rett i at den av Sp eller SV som ikke gikk med i regjering, ville vinne på det – og SV vant.