Den kulturelle revolusjonen

Regjeringen vil forby «ekskluderende gensere»

Regjeringens liste over ulike forbud som skal gjøre russetiden "trygg og inkluderende" vipper over i det glade vannvidd. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun er sendt ut for å forsvare det absurde ønsket om å forby "ekskluderende gruppetøy" i skoletiden, der skolens ansatte tilsynelatende skal opptre som klespoliti overfor folk over myndighetsalder iført selvvalgt hettegenser. Lykke til, får man vel si. 

Russen er gjenstand for evig forargelse, og regjeringen har mangt å si om dagens russefeiring. Regjeringen forbyr en rekke russebusser: – Rullende diskotek i høy fart på veiene er overskriften på Aftenpostens artikkel om nye russeregler. Vi kan avsløre med det samme: Det grenser mot idioti.

Kortversjonen av saken er oppsummert som følger:

  • Fra januar 2026 blir det forbud mot tradisjonelle russebusser med sidestilte seter og ståplasser på grunn av trafikksikkerhet og ekskludering.
  • Statsminister Jonas Gahr Støre og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun uttaler at økonomisk ekskludering og uheldig russekultur må reduseres.
  • Regjeringen foreslår endringer som flytting av skriftlig eksamen, bedre overvåkning av kommersielle aktører og strengere regler for gruppetøy i skolemiljøet.

Russen skal altså sitte pent på setene i bussen mens de fokuserer hardt på at alle er like populære i fremtidens russefeiringer. Nåde den som prøver seg på å stå i bussen, slik det forøvrig er lov til på enhver rutebuss i det ganske land, men også dette forklarer samferdselsminister Jon-Ivar Nygård til avisen:

– De har et helt annet formål, og det er en annen tilstand på passasjerene om bord, sier Nygård.

Genserforbud

Det mest autoritære fra regjeringshold er likevel å ville forby klær som kan virke ekskluderende. Avisen skriver:

Hun har også vært tydelig inn mot fylkeskommunene, som driver de videregående skolene, for å få dem til å gjøre noe med ordensreglene.

Tema er også måten russen kler seg. Målet er å få en slutt på det Nordtun kaller ekskluderende gruppetøy i skoletiden. Det vil ramme for eksempel gensere for egne grupper og busser.

– Det blir nå fulgt opp noen steder, og vi ser at det har svært gode resultater for skolemiljøet, sier Nordtun.

Hva vil så statsrådene si til fremtidige russ som nå er skuffet?

– Det er viktig å huske på at vi gjør dette for russens egen sikkerhet, sier Nygård.

Han sier at regjeringen i flere omganger har varslet at de jobber med dette et forbud. Han mener derfor at ungdommene har fått tid til å tilpasse seg.

Som om norske lærere ikke har viktigere oppgaver å ta tak i, skal de altså pålegges å passe på at elever – ofte myndige sådanne – ikke kommer iført samme genser som sidemannen. Det er helt krampeaktig tåpelig å tenke at dette er en god ide, og argumentasjonen er deretter.

Trygg uten genser

«Russens sikkerhet». Det minner ikke lite om identitetspolitikkens evige krav om «safe spaces», «trygge rom».

Wikipedia forklarer begrepet:

Begrepet trygt rom refererer til steder «ment å være fri for partiskhet, konflikt, kritikk eller potensielt truende handlinger, ideer eller samtaler». Begrepet har sin opprinnelse i LHBT-kulturen, men har siden utvidet seg til å omfatte ethvert sted der en marginalisert minoritet (f.eks. kjønn, etnisk, religiøs) kan komme sammen for å kommunisere om sine delte erfaringer.

Er man marginalisert dersom man ikke får være med på den aller mest populære russebussen? Er man ikke i «sikkerhet» dersom man som 18-åring ser at en gruppe jevnaldrende ifører seg en genser med logo, en genser man selv ikke får ha på seg? Det blir som et manifest over såre følelser og misunnelse, der alt som kan trigge følelsen av å være ekskludert skal forbys. Det er fullstendig tåpelig – og har ingenting med reell forebygging av ekskludering å gjøre.

Det finnes vel knapt noe land i verden som legger mer energi inn i inkluderingsarbeid i skolen enn Norge. Det forebygges og inkluderes og markeres likhet og pumpes på mot mobbing og rasisme og utenforskap fra ungene setter sine bein i klasserommet i første klasse. Norsk ungdom er kjempetrivelig, har ikke regjeringen møtt dem? Likevel er de selvsagt mennesker, de foretrekker enkelte mennesker framfor andre, slik vi alle gjør, og de ønsker gruppetilhørighet. Man kan ikke vedta å fjerne såre følelser, og langt mindre kan man tro at følelsene fjernes av å forby gensere.

Ironien

Viljen til å forby ting man ikke liker er sterk hos Arbeiderpartiet, men sett i lys av andre plagg er russeutspillet rimelig ironisk fra et parti som ikke vil forby rene tvangsplagg.

Viljen til å forsvare hijaben er sterkt til stede i Ap – da med henvisning til hvor viktig det er å få velge selv hvilke klær man går i. Det er en viss ironi i at Arbeiderpartiet på den ene siden argumenter for at klesforbud er diskriminerende mot muslimer, men en nødvendighet overfor russen.

Arbeiderpartiet har gått seg vill i en jungel av moralisering og virkelighetsfornektelse, men morsomt nok ser de i russens tilfelle at plagg kan symbolisere tilhørighet til et fellesskap. Når fellesskapet beviselig er selvvalgt er symbolplagget verdt å forby, mens når plagget like beviselig brukes som undertrykkelsesverktøy og seksuell renhetsmarkør skal man kjempe for det.

At partiet ikke selv forstår hvorfor de er på vei utfor stupet er nesten ikke til å begripe, men genserforbudet vil ha samme effekt som resten av Ap-politikken. Folk går til partier der man kan velge sin egen genser.