Yahya Sinwar, arkitekten bak terrorangrepet mot Israel 7. oktober 2023, ble skutt og drept sammen med to andre terrorister i Rafah, sør i Gaza, 17. oktober i fjor. Han gikk under kallenavnet «slakteren fra Khan Younis» og var verdens mest jaktede mann siden det bestialske terrorangrepet mot Israel. Sinwar fikk ikke kallenavnet sitt på grunn av sin tørst etter å drepe jøder, tvert imot ble han tildelt kallenavnet for sine mange drap på palestinere, og han var idømt flere livstidsdommer for sin brutale framferd. Hans spesialfelt var å jakte på kollaboratører, og han skal personlig ha henrettet mer enn 10 palestinere som ble mistenkt for å samarbeide med israelske myndigheter.
Det var et stort tap for Hamas da Sinwar ble drept. Ikke bare Hamas sørget, her på berget publiserte Klassekampen en sår og nær beundrende artikkel om terroristen.
Men plutselig kom bildet av denne mannen i støvet, som i sine siste øyeblikk, med den ene hånda revet av og med sin siste styrke, all sin motstandskraft, kaster en pinne mot dronen som filmer ham. Det er et bilde som blir et ikon for arabere over hele verden. Ikonet av en ny Che Guevara. Dette var nettopp en slik død Yahya Sinwar ønsket seg.
En død han kunne leve videre med.
I den grad Klassekampen evner å være profetiske, så kan man fastslå at Sinwar lever videre. Ikke den samme Sinwar, men hans yngre bror fører kampen videre på Gaza-stripen, skriver Wall Street Journal.
Under Yahya Sinwars yngre bror rekrutterer Hamas krigere i Gaza, og trekker Israel inn i utmattelseskrig.
Kallenavn «Shadow»
Israels har gjennom 15 måneders kamp drept tusenvis av krigere og mye av dets lederskap, og kuttet av grenseovergangene Hamas kan bruke til å oppruste. De veltrente og godt bevæpnede terroristene som stormet inn i det sørlige Israel 7. oktober 2023, er sterkt svekket, fastslår WSJ, men håpet om en våpenhvile per dags dato bør kanskje dempes.
Men volden har også skapt en ny generasjon villige rekrutter og forsøplet Gaza med udetonert ammunisjon som Hamas-krigere kan omdanne til improviserte bomber. Den militante gruppen bruker disse verktøyene for å fortsette å påføre smerte. Det israelske militæret har den siste uken rapportert om 10 dødsfall blant soldater i området Beit Hanoun nord i Gaza. Hamas har også skutt rundt 20 raketter mot Israel de siste to ukene.
Rekrutteringsdriften og de vedvarende kampene under Sinwar utgjør en ny utfordring for Israel. Militæret har slått ned på gruppen i Gaza, men har i flere måneder måttet returnere til områder den tidligere har ryddet for militante for å så å måtte gjenoppta nye kamper. Den syklusen peker på vanskeligheten med å avslutte en krig som har utmattet Israels tropper og fortsetter å true gisler som fortsatt holdes i Gaza, skriver avisen.
Mens talsmenn for Hamas har nektet å kommentere, fastslås det at Mohammed Sinwar er i sentrum av Hamas’ gjenopplivingsarbeid. Da israelske soldater drepte broren hans i oktober, bestemte bevegelsens tjenestemenn, basert i Qatars hovedstad, Doha, seg for å danne et kollektivt lederråd i stedet for å utnevne en ny sjef.
Men Hamas-militante i Gaza gikk ikke med på det og opererer nå autonomt under den yngre Sinwar, ifølge arabiske meklere involvert i våpenhvilesamtaler med Israel.
Mohammed Sinwar antas å være rundt 50 og har lenge vært ansett som nær sin eldre bror, som var mer enn 10 år eldre enn han. I likhet med Yahya Sinwar sluttet han seg til Hamas i en tidlig alder og ble ansett som nær lederen av bevegelsens væpnede fløy, Mohammed Deif, skriver WSJ.
I motsetning til sin bror har Mohammed Sinwar i stor grad operert i kulissene, ifølge arabiske tjenestemenn, og skaffet ham kallenavnet «Shadow», fastslår avisen, som også skriver at israelerne bruker store ressurser på å finne ham.
Ifølge israelske tjenestemenn var Mohammed Sinwar en av de ansvarlige for kidnappingen av en israelsk soldat i 2006 som til slutt førte til at broren hans ble løslatt i en fangeutveksling fem år senere.
Rekrutterer over hele Gaza
Wall Street Journal skriver at nå som Yahya Sinwar er død og øvrige ledere også er drept, er Mohammed Sinwar nå Hamas’ høyeste sjef i Gaza, sammen med Izz al-Din Haddad, militærsjefen i Nord-Gaza.
Før krigen trodde Israel at Hamas hadde opptil 30.000 krigere fordelt på 24 bataljoner i en struktur som løst lignet et statlig militær. Det israelske militæret sier nå at det har ødelagt den organiserte strukturen og har drept rundt 17.000 krigere, og arrestert tusenvis av andre.
Hamas, som Israel og arabiske tjenestemenn sier at fortsatt kontrollerer store områder av Gazastripen, har ikke sagt hvor mange krigere de har mistet. Antall nye Hamas-rekrutter er også fortsatt uklart.
Det israelske militæret sier at Hamas har rekruttert mange hundre mennesker de siste månedene, og at rekruttering skjer over hele Gaza, med fokus på nord. Arabiske tjenestemenn sier at de har blitt fortalt av Israel at antallet kan være i tusenvis.
Selv om de nye rekruttene er uerfarne, angriper de i små celler på bare noen få stridende. De bruker våpen og antitankvåpen som krever lite militær trening.
Hamas rekrutterer nye krigere med løfter om mer mat, hjelp og medisinsk behandling for unge menn og deres familier, og at det er arabiske tjenestemenn som gir disse opplysningene, ifølge WSJ. De skriver videre at rekrutteringen foregår mens Hamas har kontroll over nødhjelpen som føres inn på Gazastripen. De plyndrer lastebilene som leverer mat og medisinsk nødhjelp. Hamas rekrutterer også på begravelser og bønnesamlinger, opplyser de samme arabiske tjenestemennene til avisen.
Vil sikre Hamas’ overlevelse
Det er ingen tvil om at den pågående rekrutteringen handler om det som er viktig for Sinwar: Å sikre et Gaza der Hamas er en aktør også når krigen en dag er over. Det at Hamas stadig bygger opp nye celler på Gazastripen forlenger krigen, men viser også hvor tett sammenvevd Hamas og sivile palestinere er. Det som foregår nå er en utmattelseskrig, der Hamas til tross de enorme ødeleggelsene, fortsatt sitter på et betydelig våpenarsenal – og vilje til å bruke våpnene.
Måneder med forsøk på å oppnå en våpenhvile som ville frigjøre mange av gislene som fortsatt er holdt i Gaza, har vært resultatløse, midt i dyptgående uenigheter om spørsmål, inkludert Israels krav om at de skal kunne fortsette kampen etter en våpenhvile.
Mohammed Sinwar har vist seg like sta som sitt eldre søsken ved å presse på for en permanent våpenhvile som sikrer Hamas’ overlevelse, ifølge arabiske tjenestemenn som mekler forhandlingene.
«Hamas er i en veldig sterk posisjon til å diktere sine vilkår», skrev Mohammed Sinwar sent i fjor i en melding til meklere som ble delt med The Wall Street Journal. Han skrev i en annen melding: «Hvis det ikke er en omfattende avtale som avslutter lidelsene til alle menneskene på Gaza og rettferdiggjør deres blod og ofre, vil Hamas fortsette kampen.»
Dette står selvsagt i sterk kontrast til Israels statsminister Benjamin Netanyahus uttalte mål: Å knuse Hamas. Den våpenhvileavtalen som ser ut til å være på trappene, kan neppe forstås som noen varig fredsløsning så lenge Hamas fortsetter å rekruttere nye krigere blant palestinerne på Gazastripen. Den norske fantasien om en fredelig tostatsløsning er nettopp en fantasi – den har ingenting med realitetene på bakken å gjøre. Hamas har lovet å gjenta 7. oktober igjen og igjen, og det er ingen grunn til å anta at de lyver når de framsetter dette løftet. Man kan ganske enkelt, som vi også tidligere har påpekt, bite seg merke i den øredøvende tausheten fra arabiske stater. Det forteller nok i seg selv. WSJ peker på det samme.
Netanyahu har motarbeidet en rolle for de palestinske selvstyremyndighetene, som administrerer deler av den okkuperte Vestbredden. Andre aktører, som arabiske stater, ser ut til å være uvillige til å ta kontroll over Gaza mens Hamas fortsatt er en militær trussel. Den israelske statsministerens kontor svarte ikke på en forespørsel om kommentar.
«Hamas fikk et stort, stort tilbakeslag, men de er der fortsatt,» sa Yoel Guzansky ved den Tel Aviv-baserte tenketanken Institute for National Security Studies. «De vil rekruttere, oppruste», konkluderer WSJ.
Så kan enhver undre seg over Norges offentlige holdning til Midtøsten og gjøre seg noen tanker om hvorfor sittende utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) ikke uttaler seg om hvor alvorlig det er at Hamas gjenoppruster på Gaza, men noe svar får de neppe. Eide er opptatt med å holde hoff for den notorisk terror-apologetiske generalkommisæren for UNRWA, Philippe Lazzarini. Det er i sannhet mange som skal mele sine egne kaker under dekke av å ville ha fred i Midtøsten.
(Forsideillustrasjon: laget med Grok)