Æresdrap og æresrelatert vold

Historisk dom: Holdt homofil bror innestengt under grove forhold

Fire søsken er dømt til strenge straffer for å ha holdt en homofil bror innesperret under grove forhold i over en måned. Broren klarte å varsle naboer som hørte hans skrik om hjelp. På stedet fant politiet en svekket og underernært mann innesperret i et lite rom som måler 2,20 meter i lengden, 1,20 meter i bredden og 2,16 meter i høyden, uten lys, vinduer eller tilgang til sanitære forhold. Den unge mannen ble umiddelbart innlagt på sykehus, mens de fire mistenkte søsknene ble varetektsfengslet dagen etter, tre av dem kvinner.

Det var i september i fjor at en nabo i Brøndby på Skjelland hørte fortvilte rop om hjelp. Politiet tok den nødlidende mannen umiddelbart til sykehuset. Etterforskningen slo følgende fast: Den unge mannen hadde blitt utsatt for vold, han ble nektet grunnleggende behov som mat og drikke i perioder, han var underernært og innesperret på et lite rom uten vinduer.

Saken har skapt rettshistorie i Danmark. Dette fordi motivet for overgrepene han ble utsatt for handler om at han var homofil.

I Glostrup tingrett er nå fire av mannens søsken ilagt straffer. Tre av dem, søstre av mannen, på 21, 25 og 27 år, og en bror på 26 år, fikk forholdsvis strenge straffer. Søsteren på 25 år mener påtalemakten å kunne bevise var motivert av at den innesperrede var homofil. Dette førte til skjerpet straff.

Den 25 år gamle søsteren ble dermed dømt til en straff på tre år og seks måneders fengsel. De to andre på 21 og 27 år ble dømt til henholdsvis ett år og seks måneders fengsel og to år og seks måneders fengsel for sine roller.

Alle de fire søsknene er italienske statsborgere, og den 21 år gamle søsteren ble derfor utvist fra Danmark med 12 års innreiseforbud, mens de to andre ble utvist permanent.

Den 26 år gamle broren ble dømt til behandling uten maksimumstid på psykiatrisk avdeling og er utvist for godt.

Det heter altså at alle de dømte er italienske statsborgere. Det er grunn til å anta at de har bakgrunn fra islambeltet, gitt deres overgrep mot et homofilt familiemedlem. Aktor i saken sier at de kriminelle overgrepene er relatert til æresmotiv.

Utbredt negativt syn på homofile i Norge

Vi kan ikke erindre en liknende rettssak fra Norge, ei heller Sverige. Men at det samme negative synet på homofile råder her viser blant annet en undersøkelse fra Fafo i 2017. Her kom det frem at en høy prosentandel blant pakistanere, irakere, afghanere, somaliere og marokkanere i første trinn på videregående skole mener at homofili ikke er «ok»:

Forskerne spurte: Tror du foreldrene dine synes homofili er «OK»? Synes du homofili er «OK»? Prosentandel som sier «aldri».

Flere ganger har det kommet frem at homofile giftes bort med tvang i foreldrenes opprinnelsesland. Å stå fram som homofil og muslim er en høyrisikosport de fleste vegrer seg mot. Som en åpen homofil har sagt det:

– Utad sier moskeene at de ønsker homoer velkommen, men når jeg kommer på besøk, opplever jeg noe annet. En gang, etter en fredagsbønn, merket jeg en mann sette seg tett inntil meg. Plutselig spurte han, skikkelig høyt så alle hørte det: Du, er det sant at du er homo? Alle de andre i rommet stirret da rett på meg.

I den danske dokumentaren «Helvetes homo», fortalte programlederen Adel at han ble sett på som «syk» av andre muslimer,som mener at hans legning er uforenelig med å være muslim.

En annen undersøkelse i Norge viser at den laveste aksepten for homoseksualitet finner man blant ungdom med foreldre fra Midtøsten og Afrika, etterfulgt av unge med familiebakgrunn fra Balkan.

Den korte avis