Finansiering

Er det noen hjemme i NRK?

Av og til må man lure på om det finnes intelligent liv på Marienlyst, eller om journalistene i NRK bevisst underslår helt vesentlig informasjon for det norske folk.

Hvor mange som så Dagsrevyen søndag 2. mars kl. 19:00 vet vi ikke, men det er så vidt vi vet landets mest sette nyhetsending. Og NRK er vår allmenkringkaster som mottar rundt 7 milliarder skattekroner i året. Da burde vi i utgangspunktet kunne stole på det som presenteres derfra. Nå vet vi fra tidligere at det kan vi dessverre ikke.

Én ting er at det som sies av og til er direkte galt, en helt annen ting er når en utenrikskorrespondent står på direkte sending og sier ting som korrespondenten selv burde ha forstått ikke henger på greip. Like alvorlig er at det ikke kommer et eneste oppfølgende spørsmål fra programlederne i studio på Marienlyst.

Det var akkurat det som skjedde da utenrikskorrespondent Åse Marit Befring (ÅMB) rapporterte fra Gaza der dagens tema var forholdene for befolkningen etter at Israel har stoppet all nødhjelp i et forsøk på å presse Hamas til å fortsette utleveringen av israelske gisler mot frigivelse av fengslede terrorister i israelske fengsler.

Dagsrevyen for 2. mars finnes enkelt ved å klikke seg inn på NRK TV’s nettside, finne frem til Dagsrevyen den dagen og gå til 12:00 i sendingen.

Her følger deler av det som ble sagt

Først sier programlederen i studio at Israel og Hamas er uenige om hvordan våpenhvilen skal forlenges, og at prisene på mat allerede skyter i været. Deretter følger et intervju med en butikkeier  som uttaler følgende:

Butikkeieren: Prisene skyter i været. Ting som før kostet en shekel koster nå tre shekel. Fra tre til seks. Fra seks til tolv.

Programlederen spør deretter utenrikskorrespondent ÅMB om hva striden egentlig står om nå.

ÅMB: Det det står om er at Israel vil fortsette å få igjen gisler uten å forplikte seg til en varig våpenhvile eller trekke ut soldater i Gaza, noe de skulle begynt med i dag dersom de ble enige om den andre fasen. I stedet mener de at Hamas skal slippe ut halvparten av de gjenværende 59 gislene med en gang, både døde og levende, og så ha syv uker med forhandlinger for å se om de klarer å komme frem til en varig våpenhvile Da skal resten slippes fri. Og de bruker nå nødhjelp som et tvangsmiddel og truer med andre tiltak. Hamas ønsker den egentlige planen. Situasjonen i dag er at man ikke har noen formell våpenhvile på bordet lenger.

Programleder: Hva skjer hvis nødhjelpen holdes igjen i lang tid?

ÅMB: I fjor hørte vi FN og hjelpeorganisasjoner frykte for sultkatastrofe. Selv om situasjonen er annerledes nå så kan det fort snu. Prisene har steget. Både melk, grønnsaker og frukt kan være vanskelige å få tak i flere steder. Det kan være mange grunner til dette for det har jo kommet tonnevis av nødhjelp inn. Det har vært over 4.000 vogntog hver uke under våpenhvilen fulle av nødhjelp. Men situasjonen er uansett at prisene stiger. Det gjør at mange ikke har råd til å kjøpe den maten som er å få tak i.

Først sier altså ÅMB helt korrekt at «Det har vært over 4.000 vogntog hver uke under våpenhvilen fulle av nødhjelp.» Men deretter sier ÅMB at prisene på mat i Gaza stiger slik at folk ikke har råd til å kjøpe maten.

Ringer det ingen bjeller her?

ÅMB forstår åpenbart ikke at det hun her sier på direktesendt TV er en gedigen selvmotsigelse. Nødhjelp skal være nødhjelp og fordeles på befolkningen etter behov. Det er ingen på Gaza som har kjøpt lasten på de 4.000 vogntogene for videresalg. Nødhjelpen er finansiert av en rekke organisasjoner som mottar overføringer fra utviklingsbistanden som gis av både vestlige og arabiske land, helt sikkert også av Norge gjennom NORAD.

Og det ÅMB sier er at denne nødhjelpen ikke deles ut gratis til befolkningen – den selges på markedet til høyest oppnåelig pris.

Hvem er det som selger? Det finnes kun én myndighet i Gaza, og det er Hamas. Hamas har selvsagt full kontroll over all nødhjelpen som kommer inn fra Israel. Den losses på store lagre som Hamas driver og fordeles deretter ut til de markedene der folk kommer for å handle inn matvarer. De som har penger å kjøpe med får kjøpt, de som ikke har det får ikke noe.

Hvis vi følger pengestrømmen så ser vi altså at enorme beløp fra en rekke land brukes til å kjøpe matvarer som skal deles ut som nødhjelp til befolkningen i Gaza. Nødhjelpen selges deretter av Hamas som mottar oppgjør i kontanter (det finnes intet fungerende banksystem i Gaza), som igjen brukes til å kjøpe våpen og ammunisjon som smugles inn fra Egypt. Israel har ødelagt en rekke tunneler mellom Gaza og Egypt, men de har neppe funnet alle. Hvis noen lurer på hvor alle hamaskrigerne som møtte opp på gisseloverleveringene hadde fått de åpenbart nye uniformene fra som  de stilte opp med, så har vi svaret her.

Vi har sagt det før

Det er ikke første gangen vi har tatt opp problemet med at Hamas har full kontroll over nødhjelpen. I artikkelen «Hun ville bare hjelpe» av 4. oktober 2024 omtalte vi den triste skjebnen til den unge palestinske kvinnen Islam Hijazi som skulle frakte kontanter til et sykehus på Gaza for å lønne de ansatte der.

Fra artikkelen siteres følgende:

De som kun leser norske nyheter sitter igjen med inntrykket av at det er Israel som er problemet når det gjelder å spre nødhjelp til sivilbefolkningen i Gaza. At Hamas konfiskerer store deler av nødhjelpen og deler ut til sine egne, passer ikke inn i det narrativet regjeringen og norske nødhjelpsorganisasjoner forteller offentligheten. Da passer det bedre å si at jødene har skylda.

Vi har tatt opp dette flere ganger, blant annet i vår artikkel den 25. april der vi siterte fra palestinernes egen TV-stasjon på Vestbredden, Awdah TV, som i et TV-program om situasjonen i Gaza uttalte dette:

Hamas’ persecution of any party who is a source for distributing the [humanitarian] aid or securing it began from the start of the war (i.e., 2023 Gaza war), as Hamas persecuted well-known figures and teams of volunteers on the ground in mid-October [2023]. It attacked them and killed some of them for two reasons: Firstly, preventing any activity by any [other] party in the Gaza Strip; and secondly, ensuring Hamas control over the aid and its storage, which of course leads to these crazy and unreal prices that no one can pay in the shadow of this destruction. After the occupation (i.e., Israel) bombed storehouses controlled by Hamas, the accumulation of tons of various food and aid products that Hamas had taken exclusivity over became clear, at a time when the Gaza Strip is suffering from hunger.”

Oversettelsen fra arabisk er gjort av Palestinian Media Watch (PMW).

Finnes det intelligent liv på Marienlyst?

Vi er usikre på om journalistene i NRK har fått instruks fra programledelsen om at visse spørsmål ikke skal stilles, eller om de virkelig ikke ser at det de står og presenterer for det norske folk er en gedigen selvmotsigelse.

Dette er et godt eksempel på at norske journalister ikke står direkte og lyver, for det er jo faktisk sant at matvareprisene på Gaza stiger når det ikke er nok mat på markedet. Problemet er det som ikke sies. Og vi aner ikke om dette er et bevisst valg, eller om de faktisk ikke vet bedre.

Hvis det er noen i NRK som leser rights.no – med 3.000 ansatte må det vel være et par-tre stykker som gjør det – så hadde vi satt pris på om en lenke til denne artikkelen sendes nyhetsredaksjonen til orientering.